Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Οδηγίες αποφυγής... νταβατζήδων!

Επειδή σκοπεύουμε αύριο να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι με αφετηρία το σπίτι μας στο Κορωπί και προορισμό τη βόρεια Ελλάδα (όπου φτάσουμε), ζήτησα από τον φίλο μου Μπάμπη Κωνσταντάτο (ο οποίος βρίσκεται ήδη στη Μακεδονία με το δικό του αυτοκινούμενο) να μου στείλει έναν οδηγό... αποφυγής διοδίων.

Ο Μπάμπης κάνει συχνά αυτή τη διαδρομή και γνωρίζει κάθε σπιθαμή της. Γνωρίζει δε, απ' έξω και ανακατωτά, και αυτό είναι το σημαντικό, με ποιον ακριβώς τρόπο θα αποφύγει ο κάτοχος ενός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου τα ληστρικά εις βάρος του διόδια, δεδομένου ότι οι νονοί-εργολάβοι χρεώνουν τα αυτοκινούμενα όχι ανάλογα με το πόσους άξονες ή πόσο μήκος έχουν, αλλά ανάλογα με το ύψος τους! Έχεις αυτοκινούμενο με ύψος πάνω από 2,2 μέτρα; Πληρώνεις σαν να έχεις φορτηγό ή λεωφορείο! Αδιάφορο αν η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινούμενου αναγράφει Ι.Χ. επιβατικό και έχει δύο άξονες!

Περισσότερα...

Παστουρμαδοπιτάκια στο αυτοκινούμενο και σκάροι στον φούρνο του Γιωργαλά.

Μάγειροι : Αννέτα Παπαδοπούλου - Γιώργος Μουτάφης.
Επιμέλεια βίντεο : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

pastourmadopitakia1Ο Γιώργος Μουτάφης έφτιαχνε μια ζωή ταπετσαρίες επίπλων στη Ν. Σμύρνη. Κάποια στιγμή, πριν από μερικές δεκαετίες, βρέθηκε στη Δονούσα, του άρεσε το νησί, αγόρασε ένα οικόπεδο στο μάτι του Αιόλου, 500 μέτρα απ' το λιμάνι του νησιού, και έκτισε εκεί σιγά σιγά ένα σπιτάκι που τον φιλοξενεί πια τους μισούς μήνες του έτους.

Όταν μας κάλεσε προχθές να αποσπερίσουμε και να μοιραστούμε μαζί του μερικούς σκάρους που είχε κτυπήσει με το ψαροντούφεκο, δεν είχαμε το κουράγιο να αρνηθούμε. Καθώς όμως μας κατέλαβε εξ απήνης και δεν θέλαμε να πάμε στο σπίτι του με άδεια χέρια, αποφάσισε η καπετάνισσα να φτιάξει μερικά παστουρμαδοπιτάκια για να συμπληρωθεί το μενού.

Περισσότερα...

Πήγαμε στη Δονούσα και τα κάναμε... σαλάτα στο αυτοκινούμενο!

Επιμέλεια βίντεο : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Μγείρισσα : Αννέτα Παπαδοπούλου.

makaronia.salata3Αποφασίσαμε λοιπόν, αφού καταλάβαμε ότι σας αρέσει, να καθιερώσουμε ένα τουλάχιστον βίντεο μαγειρικής σε κάθε ταξίδι μας με το αυτοκινούμενο. Χθες αποβιβαστήκαμε από το "BLUE STAR NAXOS" στη Δονούσα, αφού μεσολάβησε ένα διήμερο ανασυγκρότησης στο σπίτι μας μετά τα αξέχαστο ταξίδι της περασμένης εβδομάδας στο Επάνω Κουφονήσι.

makaronia.salata5Ο καιρός αυτή τη φορά δεν μας έκανε το χατήρι, όπως μας το έκανε στη Λήμνο και στο Κουφονήσι, και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα μου επιτρέψει να πετάξω το drone μέχρι να φύγουμε. Πεντάρια - εξάρια με ριπές στα 7 όλη μέρα, κάθε μέρα! Παρ' όλα αυτά η Δονούσα είναι μαγική, όπως αναφέρει η πινακίδα της λάντζας που μεταφέρει τους τουρίστες στις παραλίες και στις σπηλιές της. Μικρή σε μέγεθος αλλά, ως γνωστόν, ουκ εν των πολλώ το ευ.

Περισσότερα...

Επιτέλους το αγαπημἐνο μου φαγητό το μαγειρέψαμε στο Κουφονήσι!

Επιμέλεια βίντεο : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Μαγείρισσα : Αννέτα Παπαδοπούλου (συνταγή του πατέρα μου).

manti1Άλλο πράγμα τελικώς να μαγειρεύεις μακαρόνια με κιμά, γιαουρτοσκόρδιο και καβουρδισμένο κρεμμύδι και να το τρως στην Αθήνα, και άλλο πράγμα να το μαγειρεύεις στο αυτοκινούμενο και να το απολαμβἀνεις στη σκιά ενός αλμυρικικού στην παραλία του Φανού στο Πάνω Κουφονήσι!

Εκεί λοιπόν το μαγείρεψε η καπετάνισσα, ακολουθώντας κατά γράμμα μια μικρασιάτικη συνταγή του αείμνηστου πατέρα μου και, αν θέλετε το πιστεύετε, ακόμη την αισθάνομαι στον ουρανίσκο μου παρ' όλο ότι πέρασαν ήδη τρεις ημέρες από τότε!

Περισσότερα...

Πρωτοφανές χαράτσι από τους εργολάβους εκμεταλλευτές των Εθνικών Οδών - Μέρος Β΄

Γράφει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Απευθύνθηκα προσφάτως στις ιδιωτικές εταιρείες που διαχειρίζονται και εκμεταλλεύονται τις εθνικές οδούς της χώρας, διαμαρτυρόμενος για το άδικο και παράλογο χαράτσι που επιβάλλουν στα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα στους σταθμούς διοδίων της "ΝΕΑ ΟΔΟΣ", "ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ" και "ΜΟΡΕΑΣ". https://www.ribandsea.com/campers/texnika-themata/4432-protofanes-xaratsi-apo-tous-ergolavous-ekmetalleftes-ton-ethnikon-odon.html

Αμέσως, σχεδόν, έλαβα την ακόλουθη απάντηση από την "ΜΟΡΕΑΣ".

Περισσότερα...

Πρωτοφανές χαράτσι από τους εργολάβους εκμεταλλευτές των Εθνικών Οδών.

iosif4

Προς "ΝΕΑ ΟΔΟ", "ΙΩΝΙΑ ΟΔΟ" και "ΜΩΡΕΑΣ"

Κύριοι,

Η χρέωση των ιδιοκτητών Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων που έχουν ύψος μεγαλύτερο από 2,2 μέτρα είναι άδικη, παράλογη, εξωφρενική και πρωτοφανής για τα δεδομένα των ευρωπαϊκών αυτοκινητοδρόμων. Γιατί, επί παραδείγματι, τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, τα οποία αναφέρονται στην άδειά τους ως Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν δύο άξονες και βάρος κάτω από 3,5 τόνους, χρεώνονται με τόσο δυσβάστακτα τέλη διοδίων με την "δικαιολογία" ότι το ύψος τους υπερβαίνει τα 2,2 μέτρα; Φθείρει μήπως το ύψος τους περισσότερο το οδόστρωμα από όσο το φθείρουν τα άλλα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα;

Περισσότερα...

Ανακατασκευή τροχόσπιτου Tabbert Wind LL 360TN

Έκανε την ανακατασκευή και περιγράφει ο Κώστας Τσώλης.

Τι είναι αυτό που μας κάνει να επιθυμούμε την επισκευή ενός τροχόσπιτου, μεγαλύτερου σε ηλικία από εμάς, ώστε να βγει ξανά στους δρόμους, να θυμηθεί, να γνωρίσει νέες δόξες, να φέρει στο μυαλό παλιές αναμνήσεις και να δώσει χαρά στους παλιούς αλλά και τους νέους ιδιοκτήτες;

Πώς όμως από αυτό:             Φτάσαμε σ' αυτό :                                                                                       

02104

 

 

 

 

tabbert5Το τροχόσπιτο είναι ένα Tabbert Wind LL 360TN που υπήρχε στην οικογένεια από το 1982. Έχω κάνει υπέροχες διακοπές ως παιδί σε αυτό με πολύ όμορφες αναμνήσεις. 'Ηταν ακίνητο - παρκαρισμένο από το 1998 που έκανε το τελευταίο του ταξίδι. Μετά από ώριμη σκέψη, αποφασίσαμε ότι προτιμάμε να το επισκευάσουμε παρά να αγοράσουμε κάτι πιο νέο, ακόμα και αν το κοστολόγιο ήταν μεγαλύτερο, που δεν ήταν! Οι λόγοι προαναφέρθηκαν στην εισαγωγή και επίσης από πλευράς εργασιών είναι μια καλή διασκέδαση και έξοδος από την καθημερινότητα...

Περισσότερα...

Μπάρμπεκιου με το αυτοκινούμενο στην Αρτάκη.

Επιμέλεια βίντεο - drone : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

barbeque3Καθώς λήγει οσονούπω η άδεια χειριστού ταχυπλόου, συγκέντρωσα φωτογραφίες, ιατρικές βεβαιώσεις και παράβολα και τα πήγα στο Λιμεναρχείο Σαρωνικού (Γλυφάδα), για να μην τρέχω στη Χαλκίδα όπου η αρχική άδεια είχε εκδοθεί προ αμνημονεύτων χρόνων. Επειδή όμως στο Λιμεναρχείο Σαρωνικού μου είπαν ότι θα περάσουν τρεις τουλάχιστον εβδομάδες μέχρι να πάνε υπηρεσιακώς barbequeτα χαρτιά στη Χαλκίδα και να επιστρέψουν, αποφάσισα να πεταχτώ μέχρι την αγαπημένη πόλη του Ευβοϊκού. Καθώς μάλιστα ριζώσαμε στα Μεσόγεια επί ένα σχεδόν μήνα, λόγω εορτών και αναμονής της ανανέωσης των δωρεάν ταξιδίων με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, αποφασίσαμε με την καπετάνισσα να πεταχτούμε με το αυτοκινούμενο μέχρι τη Χαλκίδα και να μείνουμε ένα βράδυ στην Αρτάκη, έτσι για να ξεγελάσουμε τους εαυτούς μας ότι πήγαμε εκδρομή.

Περισσότερα...

Αυτοκινούμενα... γιουβαρλάκια στο Πόρτο Ράφτη!

Επιμέλεια βίντεο : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Αρχηγός στην κουζίνα η Αννέτα Παπαδοπούλου.

giouvarlakia1Δεν μας χωρούσε το σταθερό μας σπίτι χθες το μεσημέρι και ανεβήκαμε στο ύψωμα του Αγίου Θωμά πάνω απ' το Κορωπί, με το αυτοκινούμενο, για να φάμε τη ρεβυθάδα που είχε ήδη μαγειρέψει η καπετάνισσα συνοδεία της αγαπημένης μας τροϊκανής σαλάτας που την φτιάξαμε επιτόπου.

giouvarlakia4Επειδή αυτή η σύντομη απόδραση όμως δεν ήταν αρκετή για να φορτίσει τις άδειες μπαταρίες μας, μετά από ένα σχεδόν μήνα ακινησίας λόγω των εορτών των Χριστουγέννων, αποφασίσαμε να μην επιστρέψουμε στο σπίτι. Βγήκαμε λοιπόν απ' το Κορωπί και πήραμε τον δρόμο που οδηγεί προς το λιμάνι της Μεσογαίας, περισσότερο γνωστό σαν Πόρτο Ράφτη. Μέχρι να σημάνει το ρολόϊ μεσάνυχτα και να μας πάρει ο Μορφέας στην αγκαλιά του, μεσολάβησε ένα ποτάκι, αρκετά ξηροκάρπια και λίγο χαζοκούτι στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη.

Περισσότερα...

Το σκορδόψωμο στο αυτοκινούμενο είναι πιο νόστιμο!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

skordopsomoΜ' αρέσει γενικώς να σηκώνω το γάντι όταν κάποιος μου το πετάξει προκλητικά. Μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι αυτή η ευθιξία μου είναι αγχωτική και ψυχοφθόρος, αντιθέτως όμως εμένα με αναζωογονεί! Πέταξε λοιπόν το γάντι προχθές κάποιος κουκουλοφόρος συνδρομητής με το ψευδώνυμο "Real Madrid" (δεν μπορούσε τουλάχιστον να χρησιμοποιήσει τη Barcelona;) και μας ειρωνεύτηκε ότι το σκορδόψωμο που συμπλήρωσε το μεσημεριανό γεύμα μας στο αυτοκινούμενο ήταν αγορασμένο από το super market έναντι μισού ευρώ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν ξέρουμε πώς φτιάχνεται ένα πραγματικό χειροποίητο σκορδόψωμο.

Περισσότερα...