Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Η αρχοντική Καρδαμύλη και η εκπληκτική παλιά πόλη της.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

kardamyliΜπορεί να μην διαθέτει αμμουδερή παραλία, είναι όμως αγαπημένος προορισμός πολλών τουριστών. Η Καρδαμύλη είναι μια πόλη της Δυτικής Μάνης που φημίζεται για την ιστορία της, την αρχοντιά της, τα όμορφα νεοκλασικά πέτρινα σπίτια της, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της.

Αναφέρεται από τον Όμηρο ως μία από τις επτά πόλεις που ο Αγαμέμνων υποσχέθηκε να παραχωρηθεί στον Αχιλλέα για να τον εξευμενίσει για την απόσπαση της Βρισηίδας, κατά την εκστρατεία στην Τροία, ώστε να πειστεί να επιστρέψει στη μάχη.

agios.spyridonasΞεχωριστή πάντως νότα δίνει η παλιά πόλη με τον Πύργο της οικογενείας Μούρτζινων - Τρουπάκηδων, που ανακαινίστηκε προσφάτως, και τον ναό του Αγ. Σπουρίδωνος απ' τον 18ο αιώνα. Σε αντίθεση με την καλοδιατηρημένη παλιά πόλη, το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της σαπωνοποιίας είναι ακόμη εκεί για να θυμίζει κάποιες άλλες καλές ημέρες. Ήταν το μεγαλύτερο του είδους του στα Βαλκάνια κατά την περίοδο του μεσοπολέμου και κατά καιρούς λειτούργησε ως ελαιουργείο, σαπωνοποιείο και πυρηνελαιουργείο.

ergostasioΤο παλιό εργοστάσιο της Καρδαμύλης, ιδιοκτησίας των αδελφών Λιακέα, κατασκευάστηκε το 1932 από ντόπιους χτίστες, ενώ αργότερα συνέταιρος μπήκε ο Αλέξανδρος Αποστολάκης, ο οποίος είχε πολλές μετοχές και στο μύλο της Καλαμάτας (στο λιμάνι). Στην ακμή της λειτουργίας του, το παλιό εργοστάσιο της Καρδαμύλης, το οποίο κάλυπτε και τις ανάγκες ηλεκτροδότησης του χωριού, απασχολούσε περίπου 150 εργάτες. Λίγο πριν το 1940, το παλιό εργοστάσιο της Καρδαμύλης αρχίζει να λειτουργεί και ως σαπωνοποιείο αλλά η δραστηριότητά του διεκόπη το 1958 και έκτοτε το κτίριο, παρόλο που έμεινε έρημο, αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή.

palia.kardamyliΚατά την περίοδο της κυριαρχίας των Τρουπιάνων (18°-19° αι.) στην Καρδαμύλη αναπτύσσεται έντονη πειρατική δραστηριότητα. Ακόμα και στην καποδιστριακή περίοδο αποτελούσε καταφύγιο ξένων πειρατών.

Στις 06/01/1821 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καταφθάνει από την Ζάκυνθο και φιλοξενείται στον πύργο του Παναγιώτη Τρουπάκη (Μούρτζινου). Ο σκοπός της επίσκεψης του  ήταν η οργάνωση του απελευθερωτικού αγώνα. Στις 21/03/1821 ξεκίνησαν από την Καρδαμύλη για την κατάληψη της Καλαμάτας.