Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Το μυστηριώδες ναυάγιο του πλοίου "Δημήτριος" στην παραλία Βαλτάκι του Γυθείου.

Βίντεο - Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Πηγή πληροφοριών : https://www.allovergreece.com

navagio.dimitrios2Το εντυπωσιακό ναυάγιο «Δημήτριος» βρίσκεται από τις 23 Δεκέμβρη 1981 προσαραγμένο στην παραλία Σελινίτσας, σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από το Γύθειο. Έχουν ακουστεί πολλοί μύθοι για το γνωστό και ως πλοίο φάντασμα. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ήταν ένα από τα πολλά παράνομα τσιγαράδικα της εποχής ή ακόμη ότι ήταν πλοίο φάντασμα αγνώστου ιδιοκτησίας. Η αληθινή ιστορία πίσω από το μύθο είναι τελείως διαφορετική για το επιβλητικό αυτό ναυάγιο που έχει γίνει πλέον κομμάτι της παραλίας και τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής.

navagio.dimitrios3Το πλοίο με το όνομα «Δημήτριος» (πρώην Klintholm), μήκους 67 μέτρων, ναυπηγήθηκε το 1950. Στις 4 Δεκεμβρίου 1980 το πλοίο κατέπλευσε εκτάκτως στο Γύθειο επειδή ο καπετάνιος του είχε ανάγκη να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο λόγω σοβαρής ασθένειας. Μετά τον ελλιμενισμό του πλοίου, προέκυψαν οικονομικά προβλήματα με το πλήρωμα καθώς και διάφορα προβλήματα με τον κινητήρα, σε συνδυασμό με ασφαλιστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί από διάφορους δανειστές. Το πλήρωμα στη συνέχεια απολύθηκε και το πλοίο έμεινε αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Γυθείου. Τον Ιούνιο του 1981 το σκάφος εξακολουθούσε να παραμένει στην ίδια θέση αλλά κηρύχθηκε επικίνδυνο για την ασφάλεια του χώρου, ενώ συγχρόνως είχε πάρει κλίση προς τη δεξιά πλευρά από την εισροή υδάτων στα κύτη του. Η μη ανταπόκριση των πλοιοκτητών, είχε αποτέλεσμα ως τον Νοέμβριο του 1981 το πλοίο να βρίσκεται ακόμη στην ίδια τοποθεσία.

navagio.dimitrios4Λόγω των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών το σκάφος παρασύρθηκε από το αγκυροβόλιό του και ξεβράστηκε από τη θάλασσα στην παραλία της Σελινίτσας, βορειοανατολικά του Γυθείου στην περιοχή Βαλτάκι, το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου. Εκεί το σκάφος εγκαταλείφθηκε χωρίς να έχει υπάρξει ενδιαφέρον για την τύχη του. Το ναυάγιο προσελκύει πολύ κόσμο καθώς η επίσκεψη σε αυτό συνδυάζεται με μπάνιο στα καταγάλανα νερά της Σελινίτσας.