Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Τοποθέτηση ανεμιστήρα για την βελτίωση της απόδοσης του ψυγείου σε camper.

Κείμενο - Επιμέλεια βίντεο : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Τεχνική επιμέλεια : Τάσος Μπάτας.

Γερμανική ποιότητα τοποθέτησης από τα χέρια του Έλληνα τεχνικού της Camper Club Τάσου Μπάτα.Το ψυγείο, στα αυτοκινούμενα τροχόσπιτά μας, είναι αυτή η ηλεκτρική συσκευή η οποία συχνά μας προβληματίζει. Είτε γιατί σε ημέρες καύσωνα δεν μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα - τα ψυγεία των αυτοκινούμενων δεν λειτουργούν με κομπρεσσέρ και freon, βλέπετε, όπως τα ψυγεία των σπιτιών μας - είτε γιατί το σύστημα τροφοδοσίας του υγραερίου έχει "καπνίσει" και θέλει συντήρηση, είτε γιατί η εξάτμιση του ψυγείου παρεμποδίζεται. Κάτι που πρέπει επίσης να έχει πάντοτε κατά νου ο κάτοχος ενός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου είναι να χρησιμοποιεί προπάνιο και όχι βουτάνιο. Το προπάνιο, εκτός ότι δεν παγώνει κατά την διάρκεια των παγωμένων ημερών του χειμώνα, είναι πιο καθαρό και δεν "ταλαιπωρεί" τα μπεκάκια του υγραερίου.

Προσωπικώς δεν είχαμε μέχρι τώρα προβλήματα με το δίπορτο "Dometic" του camper μας, πλην κάποιων εξαιρετικών περιπτώσεων, φυσικά, κατά τις οποίες η θερμοκρασία περιβάλλοντος πλησίασε ή ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου και το camper ήταν σταθμευμένο σε σημείο όπου δεν υπήρχε σκιά.

Παρ' όλα αυτά, ακούγοντας κάποιους φίλους που έχουν προβλήματα με τα ψυγεία, στα δικά τους αυτοκινούμενα, αλλά δίνοντας βάση και στις συστάσεις του πολύ καλού τεχνικού της "Camper Club" Τάσου Μπάτα, αποφάσισα να διευκολύνω τη σωστή λειτουργία του ψυγείου παρεμβάλλοντας στο σύστημα έναν ανεμιστήρα, την τοποθέτηση του οποίου ανέλαβε ο Τάσος Μπάτας. Επιφυλάσσομαι τώρα για το "σήκωμα" της εξάτμισης του ψυγείου η οποία, λόγω της ύπαρξης του φούρνου, είναι χαμηλή και δεν φθάνει στο ύψος της γρίλλιας εξαέρωσης.

Έχει σημασία πάντως να δείτε και να απολαύσετε την ποιότητα της εργασίας του νεαρού αλλά ταλαντούχου τεχνικού, και συγχρόνως να διαπιστώσετε πως, ευτυχώς, υπάρχουν εξαιρέσεις στον χώρο αυτό και δεν γίνονται όλα "αρπακολατζίδικα", κατά την κοινή έκφραση. Δείτε λοιπόν πώς τα υπεύθυνα και προσεκτικά χέρια ενός λεπτολόγου και ταλαντούχου νεαρού Έλληνα τεχνικού μπορούν να φέρουν σε πέρας μια εργασία αποδίδοντάς της γερμανικές προδιαγραφές!