Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Το απόρρητο των επικοινωνιών μας είναι σε μεγάλο κίνδυνο από τις ίδιες τις εταιρείες τηλεφωνίας.

Γράφει ο Γιώργος Φλωράς.

giorgos.floras. newΕξαιτίας της παραβίασης του απορρήτου του τηλεφώνου μου το 2017 ασχολήθηκα εντατικά με το ζήτημα της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών από τις εταιρείες τηλεφωνίας. Με δεδομένο ότι έχω διαπιστώσει τρομακτικές καταστάσεις θεωρώ καθήκον μου να ενημερώσω την Κοινή γνώμη. Επίσης στο κανάλι του δημοσιογράφου Ιωσήφ Παπαδόπουλου στο YouTube μπορείτε να δείτε την 2ωρη αναλυτική συνέντευξη στην οποία παρουσιάζω με λεπτομέρεια πολλά στοιχεία για την συστηματική παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών (εδώ είναι το βίντεο www.youtube.com/watch?v=G8s6BaAuH_g )

ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΚΑΙ ΜΕΤΑ;

Ολοκληρώθηκε στις 2/2/2024 το πρώτο ποινικό δικαστήριο που έγινε στην Ελλάδα, με πολιτική αγωγή, με αντικείμενο την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών από νόμιμους εκπροσώπους εταιρειών τηλεφωνίας. Το ΣΤ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, για την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών της οικίας μου το έτος 2017 από τις εταιρείες VODAFONE και ΟΤΕ (όπως έχει καταγραφεί στις αποφάσεις 233/2021 και 234/2021 της ΑΔΑΕ), έκρινε ένοχο τον, τότε, νόμιμο εκπρόσωπο για την διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών της VODAFONE και αθώο τον νόμιμο εκπρόσωπο για την διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών της ΟΤΕ. Στον νόμιμο εκπρόσωπο για την διασφάλιση του απορρήτου της VODAFONE επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με 3ετή αναστολή ενώ του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του άρθρου 84 ΠΚ, παρ. 2α. Ο καταδικασθείς δήλωσε στο δικαστήριο ότι θα ασκήσει έφεση.

Σοβαρά ερωτηματικά δημιούργησε η αναφορά του συνηγόρου υπεράσπισης του Υπευθύνου Διασφάλισης του Απορρήτου της ΟΤΕ κ. Θεμιστοκλή Σοφού, πρώην αντιπροέδρου του ΔΣΑ, στην αγόρευσή του, όταν ανέφερε ότι «είναι πολύ περήφανος που εκπροσωπεί τον συγκεκριμένο άνθρωπο γιατί από το 2013 και μετά που κατέχει αυτήν την θέση στην ΟΤΕ έχει υπηρετήσει το Εθνικό Συμφέρον έχοντας συμβάλει σε Εθνικά θέματα, ακόμα και σε αποτροπή Εσχάτης Προδοσίας»!!!!!. Και ολοκλήρωσε ο κ. Σοφός την αγόρευσή του με ένα μήνυμα του πελάτη του, (όπως ανέφερε), ότι έχει να δηλώσει ότι «δεν φοβάται τίποτα απολύτως». Ο πελάτης του κ. Σοφού είναι υπάλληλος της ΟΤΕ και όχι άλλων Αρχών (από όσο γνωρίζουμε).

Τα ερωτηματικά είναι, χωρίς να θέλουμε να αμφισβητήσουμε τα λεγόμενα του κ. Σοφού:

Πότε έγιναν ενέργειες κατάλυσης του Πολιτεύματος στην Ελλάδα από το 2013 και μετά και ο Ελληνικός λαός δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά;
Από πότε έχουν εμπλοκή οι υπάλληλοι της ΟΤΕ σε αποτροπή ενεργειών Εσχάτης Προδοσίας;

ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ, ΟΛΟΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΙΩΠΟΥΝ

Στην Ελλάδα η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή που επιβλέπει την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών είναι η ΑΔΑΕ, ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Η ΑΔΑΕ, με αποφάσεις της, έχει διαπιστώσει από το έτος 2018 έως σήμερα σχεδόν 100 παραβιάσεις του απορρήτου των επικοινωνιών από τις τρεις εταιρείες τηλεφωνίας της Ελλάδας. Πρωταγωνιστής στις παραβιάσεις αυτές είναι η εταιρεία COSMOTE, η οποία ανήκει πλειοψηφικά στην DEUTSCHE TELEKOM και στην οποία σημαντικός μέτοχος είναι και η Ελληνική Κυβέρνηση.

Ανάμεσα σε αυτές τις 100 αποφάσεις θα βρούμε και ορισμένες από τις οποίες προκύπτει ότι το απόρρητο των επικοινωνιών στην Ελλάδα είναι απόλυτα απροστάτευτο. Παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες τηλεφωνίας έχουν ετήσια κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν κάνουν αυτό που ορίζει η νομοθεσία και το Σύνταγμα, να λάβουν δηλαδή τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ώστε να μη συμβεί ούτε μία παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Από την προσωπική μου ενασχόληση με το σοβαρό αυτό ζήτημα κατέληξα ότι οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι εταιρείες τηλεφωνίας δεν προστατεύουν επαρκώς το απόρρητο των επικοινωνιών των Ελλήνων πολιτών είναι οι ακόλουθοι:

Η Ελληνική νομοθεσία ορίζει ότι η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών είναι σοβαρό ποινικό αδίκημα και προβλέπει σοβαρές ποινές φυλάκισης για τους νόμιμους εκπροσώπους των εταιρειών τηλεφωνίας που έχουν την ευθύνη για τη διαφύλαξη του απορρήτου των επικοινωνιών. Δυστυχώς, επί σειρά δεκαετιών, η ΑΔΑΕ, δεν έστειλε ποτέ στην Ελληνική ποινική Δικαιοσύνη καμία από τις αποφάσεις της με τις οποίες καταδίκαζε τις εταιρείες τηλεφωνίας για παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών. Ενώ η Ελληνική νομοθεσία (Ν3674/2008) ορίζει ρητά ότι μόλις, διαπιστωθεί η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών, υπάρχει υποχρέωση να ενημερωθεί αμελλητί η Εισαγγελία ώστε να ασκήσει τη σχετική ποινική δίωξη, ποτέ δεν ενημερώθηκε η Εισαγγελία από την ΑΔΑΕ, που ήταν η απολύτως υπεύθυνη να την ενημερώσει. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προσφερθεί «ποινική ασυλία» στα στελέχη των εταιρειών τηλεφωνίας που αδιαφορούσαν να λάβουν τα μέτρα ασφαλείας που όφειλαν να λάβουν, έχοντας καθαρό σκοπό την μεγέθυνση των κερδών τους.

Τα πρόστιμα τα οποία καταλογίζει η ΑΔΑΕ στις εταιρείες τηλεφωνίας που παραβιάζουν το απόρρητο της επικοινωνίας των Ελλήνων πολιτών είναι εξαιρετικά μικρά μπροστά στα τεράστια κέρδη των εταιρειών τηλεφωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία έξι χρόνια η ΑΔΑΕ έχει επιβάλλει πρόστιμα περίπου 7.000.000 ευρώ στις εταιρείες τηλεφωνίας, όταν το ίδιο χρονικό διάστημα τα κέρδη EBITDA των εταιρειών τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι περίπου 7.000.000.000 ευρώ. Συνεπώς και σε αυτό το σημείο έχει προσφερθεί μια «ασυλία» στις εταιρείες τηλεφωνίας.
    
Οι εταιρείες τηλεφωνίας από την πλευρά τους, έχοντας εξασφαλίσει, λόγω της λανθασμένης συμπεριφοράς της ΑΔΑΕ, ποινική ασυλία, και με δεδομένο ότι τα πρόστιμα που καταλογίζει η ΑΔΑΕ εις βάρος τους είναι εξαιρετικά χαμηλά, είναι προφανές ότι έχουν επιλέξει να μη λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών ούτως ώστε να παρουσιάζουν τα ετήσια κέρδη τους. Είναι προφανές λοιπόν ότι στο όνομα της κερδοφορίας αδιαφορούν για το απόρρητο των επικοινωνιών.
    
Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι ένας από τους μεγάλους μετόχους στη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην της Ελλάδας, στην COSMOTE. Η εταιρεία αυτή έχει τη μερίδα του λέοντος στις καταδικαστικές αποφάσεις της ΑΔΑΕ, είναι δηλαδή ο «πρωταθλητής» στην παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση, ως μεγάλος μέτοχος, γνωρίζει όλες τις καταδίκες της εταιρείας COSMOTE για την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών, είναι προφανές ότι ουδόλως την έχει απασχολήσει διαχρονικά.

ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΔΑΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Ανάμεσα στις, περίπου, 100 αποφάσεις της ΑΔΑΕ των τελευταίων έξι ετών υπάρχουν ορισμένες αποφάσεις που προκαλούν τρόμο.

ΑΠΟΦΑΣΗ 225/2022 ΤΗΣ ΑΔΑΕ

Με βάση την απόφαση 225/2022 της ΑΔΑΕ, τον Σεπτέμβριο του 2020 (κατά δήλωση της COSMOTE), κάποιοι, άγνωστοι, χάκερ μπήκαν στο κρισιμότερο πληροφοριακό σύστημα της COSMOTE και πήραν όλα τα στοιχεία της επικοινωνίας των συνδρομητών της COSMOTE για το χρονικό διάστημα 1/9/2020 ως 5/9/2020. Δηλαδή για σχεδόν 5.000.000 συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας της COSMOTE οι άγνωστοι χάκερ πήραν στα χέρια τους όλες τις κλήσεις που αυτοί πραγματοποίησαν και τις κλήσεις που αυτοί δέχτηκαν από άλλους συνδρομητές τηλεφωνίας. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση της ΑΔΑΕ οι χάκερ πήραν στα χέρια τους τα δεδομένα για, συνολικά, 12.000.000 χρήστες τηλεφωνίας στην Ελλάδα (της COSMOTE και των άλλων παρόχων). Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους χρήστες βρίσκονται, προφανώς, και πολιτικοί, βουλευτές, υπουργοί, εισαγγελείς, δικαστές, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι κ.λπ.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι η ΑΔΑΕ δεν επιβεβαιώνει ότι ο τρόπος διαρροής του αρχείου έγινε επειδή κάποιοι χάκερ μπήκαν στο σύστημά της COSMOTE, καθώς, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην απόφασή της, αδυνατεί να το επιβεβαιώσει, συνεπώς αυτή η μεγάλη εγκληματική πράξη στηρίζεται μόνο σε ό,τι δηλώνει η ίδια η COSMOTE.

Αυτό που είναι εξωφρενικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η δικαιολογία που η COSMOTE έδωσε για το συγκεκριμένο περιστατικό. Σύμφωνα με τους δικούς της ισχυρισμούς αυτό το σημαντικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει τις κλήσεις όλων των συνδρομητών της εταιρείας, εισερχόμενες και εξερχόμενες, προστατεύεται μόνο με ένα username και ένα password. Δηλαδή οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες της εταιρείας εισέρχονται σε αυτό το σύστημα μόνο με ένα username και ένα password. Δηλαδή παραδέχεται η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεφωνίας στην Ελλάδα ότι σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό πληροφοριακό σύστημα δεν έχει δεύτερο και τρίτο κωδικό πρόσβασης ούτως ώστε να γίνει η αυθεντικοποίηση κάθε χρήστη. Αν αυτό αληθεύει, γίνεται αντιληπτό ότι η εταιρία αυτή, με ετήσια EBITDA κέρδη 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι εξαιρετικά αμελής όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας που οφείλει να λάβει για να μην παραβιαστεί το απόρρητο των επικοινωνιών. Η COSMOTE δήλωσε ότι ένας υπάλληλος της είχε το ίδιο username και password στο κρίσιμο πληροφοριακό σύστημα και στο FACEBOOK. Η COSMOTE ισχυρίστηκε ότι οι κωδικοί πρόσβασης του υπαλλήλου της στο FACEBOOK διέρρευσαν στο διαδίκτυο, ότι οι χάκερ βρήκαν αυτούς τους κωδικούς και με κάποιο τρόπο (???) κατάλαβαν ότι αφορούν έναν υπάλληλο της εταιρείας COSMOTE με πρόσβαση στο κρίσιμο πληροφοριακό σύστημα, στη συνέχεια οι χάκερ μπήκαν στο πληροφοριακό σύστημα που είχε μόνο έναν κωδικό πρόσβασης και ένα συνθηματικό και πήραν ένα αρχείο με τις κλήσεις όλων των συνδρομητών για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο χωρίς κανείς να αντιληφθεί το τι συνέβαινε. Στο ερώτημα γιατί δεν είχε επιβάλλει στους υπαλλήλους της να έχουν διαφορετικούς κωδικούς στον επαγγελματικό τους χώρο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η απάντηση της COSMOTE ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν το απαγορεύει ο νόμος!!!

Αυτό που είναι περαιτέρω ανησυχητικό είναι ότι ούτε η COSMOTE αλλά ούτε και η ΑΔΑΕ κατήγγειλαν στις Εισαγγελικές Αρχές το ποινικό αδίκημα που διαπράχθηκε με την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών. Από όσα έχουν γίνει γνωστά, η εταιρεία COSMOTE κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά αγνώστων για την παράνομη εισβολή των χάκερ στο σύστημα της. Όμως με βάση τη νομοθεσία (N3674/2008), αλλά και την κοινή λογική, θα έπρεπε να γίνει μηνυτήρια αναφορά στις Εισαγγελικές αρχές, μόλις εκδόθηκε η σχετική απόφαση της ΑΔΑΕ εις βάρος της COSMOTE, και οι Εισαγγελικές Αρχές θα έπρεπε να κινήσουν ανακριτικές διαδικασίες για να εξετάσουν πώς διέρρευσε ο κωδικός πρόσβασης στους χάκερ, αν υπήρχαν υπάλληλοι της COSMOTE οι οποίοι μπορεί να συνεργάστηκαν με τους χάκερ για να γίνει αυτή η διαρροή στο απόρρητο των επικοινωνιών, να ανοίξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις επικοινωνίες όλων των σχετιζόμενων υπαλλήλων της COSMOTE και γενικά να πράξουν ότι είναι δυνατόν για να διαπιστώσουν εάν μέσα από την εταιρεία υπήρχε (ή όχι) συνεργασία για να πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε.

Η ενδεχόμενη σχέση με το PREDATOR. Έχει γίνει γνωστό ότι το παράνομο λογισμικό PREDATOR ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στην Ελλάδα το 2020 δηλαδή την ίδια χρονιά που έγινε και η μεγαλύτερη παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών, με βάση την απόφαση της 225/2022 ΑΔΑΕ. Πολλοί αναρωτιούνται στην Ελλάδα μήπως τα δυο αυτά γεγονότα συνδέονται μεταξύ τους, μήπως δηλαδή αυτοί οι οποίοι πήραν στα χέρια τους το αρχείο με όλες τις κλήσεις των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας της Ελλάδας είναι οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι χρησιμοποιούν το παράνομο λογισμικό PREDATOR για να παρακολουθούν παράνομα Έλληνες πολίτες.

ΑΠΟΦΑΣΗ 51/2022 ΤΗΣ ΑΔΑΕ

Στην απόφαση 51/2022 της ΑΔΑΕ διαπιστώνουμε μια συμπεριφορά της COSMOTE η οποία πραγματικά δημιουργεί πολλές απορίες και μεγάλη ανησυχία. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, το έτος 2014 η ΑΔΑΕ σε έλεγχο της διαπίστωσε ότι η εταιρεία COSMOTE δεν είχε εγκατεστημένο το απαραίτητο λογισμικό ούτως ώστε να καταγράφει ποιοι υπάλληλοι της μπαίνανε μέσα στο κρίσιμο πληροφοριακό της σύστημα και μπορούσαν να δουν τις κλήσεις των συνδρομητών της, δηλαδή μπορούσαν να δουν ένας συνδρομητής της ποιον κάλεσε και ποιος τον κάλεσε. Με απλά λόγια κάθε υπάλληλος της COSMOTE που είχε τη δυνατότητα έμπαινε στο σύστημα και έβλεπε τις κλήσεις των συνδρομητών χωρίς να καταγραφεί στο απαραίτητο λογισμικό η πρόσβαση του, άρα και χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί.

Αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι τέτοιο έδινε τη δυνατότητα σε κάποιον εγκληματία ή σε κάποιον διεφθαρμένο υπάλληλο της COSMOTE να μπορεί να δει για έναν συνδρομητή της COSMOTE με ποιους επικοινωνεί, χωρίς να καταγραφεί, ενώ κάτι τέτοιο ρητά απαγορεύεται από την Νομοθεσία. Το 2014 έγινε αυτό αντιληπτό από την ΑΔΑΕ η οποία το επεσήμανε στην COSMOTE και της ζήτησε να συμμορφωθεί αμέσως. Στα μέσα του 2014, σύμφωνα με την απόφαση, η COSMOTE διαβεβαίωσε την ΑΔΑΕ ότι έως το τέλος του 2014 αυτή η παρατυπία θα διορθωθεί. Η ΑΔΑΕ, δυστυχώς, αντί να ελέγξει την συμμόρφωση στις αρχές του 2015, αδιαφόρησε για διάστημα έξι ολόκληρων ετών να ελέγξει εάν αυτό το σοβαρό θέμα επιδιορθώθηκε στο τέλος του 2014.

Ύστερα από 6 χρόνια η ΑΔΑΕ έκανε έλεγχο εάν πραγματικά η COSMOTE συμμορφώθηκε σε αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα. Και διαπίστωσε, όπως αναφέρει η απόφαση, ότι επί έξι χρόνια η COSMOTE την είχε κοροϊδέψει, καθώς, ενώ την είχε διαβεβαιώσει ότι στα τέλη του 2014 θα επιδιόρθωνε το σοβαρό αυτό πρόβλημα, έως και το 2020 δεν το είχε επιδιορθώσει. Δηλαδή, με βεβαιότητα, έως και το 2020 η COSMOTE «έδινε τη δυνατότητα» σε κάποιον κακόπιστο χειριστή του πληροφοριακού της συστήματος να δει τις τηλεφωνικές κλήσεις ενός ή περισσότερων συνδρομητών χωρίς να καταγραφεί κάπου η πρόσβαση του. Άρα θα μπορούσε αυτός ο κακόπιστος χειριστής να δει τις τηλεφωνικές κλήσεις ενός πολιτικού προσώπου ή και του ίδιου του πρωθυπουργού, στελεχών της στρατιωτικής ηγεσίας, δημοσιογράφων, εισαγγελέων, δικαστών, και άλλων σημαντικών προσώπων και να ενημερώσει εγκληματίες ή άλλους ανθρώπους που θα ήθελαν να εκβιάσουν αυτούς τους σημαντικούς ανθρώπους, διαπράττοντας σοβαρό έγκλημα με την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών. Δεν είναι γνωστό εάν σήμερα αυτή η σοβαρή παρανομία έχει διορθωθεί.

Δυστυχώς για ένα τόσο σοβαρό αδίκημα καταλογίστηκε ένα πρόστιμο μόλις 40.000€ στην COSMOTE, παρά τη διαφορετική γνώμη που εξέφρασε η μειοψηφία της ΑΔΑΕ, ανάμεσα στην οποία και ο νυν πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος.

ΑΠΟΦΑΣΗ 214/2021 ΤΗΣ ΑΔΑΕ, ΑΠΟΦΑΣΗ 215/2021 ΤΗΣ ΑΔΑΕ

Ακριβώς τα ίδια με αυτά που περιγράφονται στην απόφαση 51/2022 της ΑΔΑΕ είναι και αυτά που περιγράφονται στις αποφάσεις 214/2021 και 215/2021 της ΑΔΑΕ, τα οποία αφορούν διαφορετικό πληροφοριακό σύστημα της COSMOTE. Και από αυτές τις αποφάσεις διαπιστώνουμε την πολυετή εξαπάτηση της ΑΔΑ Ε από την εταιρεία COSMOTE, η οποία, με πλήρη συνείδηση, είχε αφήσει ανοιχτή την πόρτα σε πιθανούς εγκληματίες να μπορούν να βλέπουν τις κλήσεις των συνδρομητών της, άρα να παραβιάζουν το απόρρητο των επικοινωνιών των συνδρομητών της, χωρίς να καταγράφονται πουθενά.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό σε αυτές τις δυο αποφάσεις, σε αντίθεση με την απόφαση 51/2022, η COSMOTE διαβεβαίωσε την ΑΔΑΕ ότι στο τέλος του 2014 είχε ήδη εγκαταστήσει το απαραίτητο λογισμικό, ενώ στην απόφαση 51/2022 απλά υποσχέθηκε ότι θα το εγκαταστήσει έως το τέλος του 2014.

ΑΠΟΦΑΣΗ 233/2021 ΤΗΣ ΑΔΑΕ

Με την απόφασή 233/2021 της ΑΔΑΕ τιμωρήθηκε η ΟΤΕ ΑΕ για την παραβίαση του απορρήτου το έτος 2017. Σύμφωνα με την απόφαση 233/2021 η παραβίαση της πολιτικής ασφάλειας της ΟΤΕ έγκειται στο γεγονός ότι επειδή δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ώστε να εξασφαλίσει ότι κάθε φορά που ένας υπάλληλος της πραγματοποιεί διαδικασίες μικτονόμησης (δηλαδή αλλάζει τα καλώδια όταν ένας συνδρομητής αλλάζει πάροχο στο σταθερό του τηλέφωνο) αυτή η αλλαγή των καλωδίων θα γίνει 100% σωστά, με συνέπεια, λόγω της έλλειψης ελέγχου, να τοποθετηθούν λάθος τα καλώδια και να παραβιαστεί το απόρρητό.

Με απλά λόγια που είναι ο κίνδυνος. Το παρακάτω ισχύει σήμερα. Αλλάζει πάροχο στο σταθερό τηλέφωνο ένας συνδρομητής, πχ ένας δημοσιογράφος. Η ΟΤΕ, αποκλειστικά, θα πάει στο Κατανεμητή και θα αλλάξει με το χέρι τα καλώδια. Αυτό γίνεται 400.000 φορές κάθε χρόνο, με το χέρι, από υπαλλήλους της ΟΤΕ. Αν βάλει λάθος τα καλώδια, το τηλέφωνο και την IP διεύθυνση του ίντερνετ του, πχ, δημοσιογράφου, θα το πάρει και θα το χρησιμοποιεί κάποιος άλλος, ενδεχομένως ένας εγκληματίας. Η ΟΤΕ, με κέρδη (EBITDA) ετησίως 1,3 δις ευρώ αρνείται να λάβει μέτρα ασφαλείας για να διαπιστώσει τυχόν λάθος αλλαγή καλωδίων, πριν παραδοθεί η γραμμή για χρήση.

Ενώπιον της ΑΔΑΕ η ΟΤΕ είχε ισχυριστεί ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έλεγχο κατά την ολοκλήρωση της μικτονόμησης για το αν και κατά πόσον τα καλώδια έχουν τοποθετηθεί στις σωστές θύρες του κατανεμητή. Είχε μάλιστα δηλώσει ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει αντιληπτή η λάθος μικτονόμηση είναι με την καταγγελία του συνδρομητή που θα συνειδητοποιήσει ότι έχει άλλο αριθμό τηλεφώνου. Άρα, αφού γίνει η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών. Ενώπιον της ΑΔΑΕ δεν αιτιολόγησε αναλυτικά γιατί είναι ανέφικτος ο έλεγχος της σωστής καλωδίωσης (πχ τεχνικά αδύνατο, υψηλό κόστος κ.λπ.).

Σύμφωνα με την απόφαση 233/2021 της ΑΔΑΕ, η λάθος μικτονόμηση αποτελεί παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών, συνεπώς μια εταιρική πολιτική η οποία επιτρέπει (με την μη λήψη των απόλυτων μέτρων ασφαλείας) την λάθος τοποθέτηση καλωδίων από τους τεχνικούς της ΟΤΕ κατά τη διαδικασία της μικτονόμησης, είναι πολιτική που παραβιάζει την πολιτική ασφάλειας που οφείλει να έχει μια εταιρεία σαν την ΟΤΕ.

Το συμβάν για το οποίο εκδόθηκε η απόφαση 233/2021 συνέβη το έτος 2017. Έως και σήμερα (Φεβρουάριος 2024) η ΟΤΕ αποδέχεται ότι δεν έχει αλλάξει την διαδικασία, λαμβάνοντας περαιτέρω μέτρα ασφαλείας κατά την ολοκλήρωση της χειροκίνητης διαδικασίας μικτονόμησης.

Στις 2/02/2024 ολοκληρώθηκε το ποινικό δικαστήριο με κατηγορούμενο τον υπεύθυνο διασφάλισης του απορρήτου της ΟΤΕ. Στις 5/1/2024 έγινε η πρώτη δικάσιμος κατά τη διάρκεια της οποίας η ΟΤΕ πρότεινε ως μάρτυρα υπεράσπισης τεχνικό της ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ακόμα και σήμερα δεν γίνεται κάποιος έλεγχος, αφού τοποθετηθούν τα καλώδια κατά τη διαδικασία της μικτονόμησης, ώστε να εξασφαλιστεί ότι έχουν τοποθετηθεί 100% σωστά. Το ίδιο όμως επιβεβαίωσε και κατά την κατάθεσή του ο υπεύθυνος διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών της ΟΤΕ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιοποιημένα στοιχεία της ΕΕΤΤ, με βάση τα οποία περίπου 400.000 φορές κάθε χρόνο γίνονται αλλαγές σταθερών τηλεφώνων, άρα αλλαγές με το χέρι των καλωδίων στους κατανεμητές της ΟΤΕ, γίνεται αντιληπτό ότι η μη συμμόρφωση της ΟΤΕ στην πολιτική ασφάλειας που απαιτεί ενδελεχείς ελέγχους εκ μέρους των τεχνικών της ώστε να εξασφαλιστεί η 100% σωστή τοποθέτηση των καλωδίων, είναι μια διαρκής απειλή για την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών.

ΟΙ ΧΑΚΕΡΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ – ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Στις 25/11/2022 ο δημοσιογράφος κ. Αναστάσιος Τέλλογλου φιλοξενήθηκε από τον δημοσιογράφο και πρώην Βουλευτή κ. Σταύρο Θεοδωράκη στο Podcast ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ που ο ίδιος έχει στο διαδίκτυο και δημοσιεύεται (ως podcast) στο pod.gr/protagonistes/. Το βίντεο της εκπομπής βρίσκεται αναρτημένο στο YouTube στον ακόλουθο σύνδεσμο www.youtube.com/watch?v=Ucq_cj9KBKI

Ο τίτλος της εκπομπής είναι «Μυστικά και ψέματα για τις παρακολουθήσεις».  Ο κ. Τέλλογλου έκανε μια δημόσια καταγγελία η οποία συγκλονίζει. Στο 10:08 του βίντεο ακούμε το εξής:

«Πριν από ένα χρόνο περίπου, μια Υπηρεσία μιας χώρας γειτονικής που δεν είναι καθόλου φιλική μας μπήκε στη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της χώρας και πήρε τα τηλέφωνα των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό δημόσια ακούγεται για πρώτη φορά. Το ξέρουνε πολλοί στην Αθήνα αλλά δημόσια ακούγεται για πρώτη φορά.»

Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ ο κ. Τέλλογλου είναι στο κέντρο της προσοχής όλων, αυτή η καταγγελία δεν αναπαράχθηκε από κανένα Μέσο. Παρότι αφορά, σύμφωνα με τον κ. Τέλλογλου, την αξιοπιστία του οποίου δύσκολα αμφισβητεί κάποιος, σημαντική παραβίαση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών μας. Και μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Τέλλογλου, στη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας, που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ο Όμιλος ΟΤΕ.

Όλες οι ανωτέρω αποφάσεις βρίσκονται στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ της ΑΔΑΕ.