Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Φαρμακευτικές: Ζητούν δικαστική προστασία για το εμβόλιο του κορονοϊού.

emvoliocovid“Πονοκέφαλο” έχει προκαλέσει στη βιομηχανία του φαρμάκου η πιθανότητα να συρθούν στα δικαστήρια από τους πολίτες για την επιδίωξη αποζημιώσεων αν υπάρξουν προβλήματα στην χρήση των νέων εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των “Financial Times”, η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται ισχυρότατες πιέσεις από την κοινοπραξία της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής βιομηχανίας «Vaccines Europe», για τη δημιουργία εξαιρέσεων που θα αποτελούν ασπίδα προστασίας για τα μέλη της στην περίπτωση αγωγών από προβλήματα που μπορεί να προκληθούν σε ανθρώπους μετά τη χορήγηση των νέων εμβολίων.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες εκφράζουν τους συγκεκριμένους φόβους, καθώς η ανακάλυψη εμβολίων προστασίας από τον κορονοϊό γίνεται σε πολύ σύντομο διάστημα απ’ ότι απαιτείται για την δημιουργία εμβολίων από άλλες ασθένειες καθώς η επέλαση του covid-19 στον πλανήτη με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις μέχρι στιγμής, επισπεύδει τις έρευνες για την ανακάλυψη εμβολίου.

Προστασία από ενδεχόμενες αστικές ευθύνες.

Στα γραφεία της βρετανικής εφημερίδας έφτασε σημείωμα το οποίο κυκλοφόρησε στα μέλη της «Vaccines Europe» από το οποίο προκύπτει ότι η ευρωπαϊκή κοινοπραξία αγωνιά να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες από νομικές επιπτώσεις αν υπάρξουν προβλήματα με εμβόλια.

«Η ταχύτητα και η κλίμακα ανάπτυξης σημαίνει ότι είναι αδύνατον να δημιουργηθεί το ίδιο μέγεθος υποκείμενων αποδείξεων που κανονικά θα ήταν διαθέσιμα μέσω εκτεταμένων κλινικών δοκιμών και εμπειρογνωμόνων για την παροχή υπηρεσιών υγείας» λέει στο σημείωμά της και για το λόγο αυτό υποστηρίζει ένα «ολοκληρωμένο σύστημα αποζημίωσης χωρίς υπαιτιότητα και εξαίρεση από την αστική ευθύνη».

Επί της ουσίας οι φαρμακευτικές εταιρείες αποποιούνται των αστικών ευθυνών σε περίπτωση παρενεργειών στη χορήγηση των εμβολίων στον άνθρωπο.

Κατόπιν σχετικών ερωτήσεων της βρετανικής εφημερίδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η τελευταία απάντησε ότι λόγω της πανδημίας πρέπει να ενεργήσει το συντομότερο δυνατό, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση την ασφάλεια των ασθενών.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως οι εξαιρέσεις ευθύνης αποτελούν συχνό φαινόμενο στις ΗΠΑ αλλά όχι και στην Ευρώπη. Πάντως το ίδιο δημοσίευμα χαρακτηρίζει επιτυχημένες τις προσπάθειες των φαρμακευτικών εταιρειών να πιέσουν για μια γενική εξαίρεση από την αστική ευθύνη, συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει με βάση τις μαρτυρίες προσώπων που ήταν κοντά στις συζητήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Vaccines Europe εκπροσωπεί αρκετές από τις φαρμακευτικές εταιρείες που βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ε.Ε. για την προμήθεια εμβολίων ενώ κάποιες από αυτές έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες με τις ΗΠΑ. Πάντως τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του ανθρώπου στο εμβόλιο.

Πηγή : https://www.dikastiko.gr/second-lead/farmakeytikes-zitoyn-dikastiki-prostasia-gia-to-emvolio-toy-koronoioy/