Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Τί κάν'ς στη Χαμολιά ωρέ ζαγάρ';

Έρευνα - Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

xamolia2Η Χαμολιά είναι μια παραθαλάσσια περιοχή της ανατολικής Αττικής που συνορεύει προς βορράν με τη Βραυρώνα και προς νότον με το Πόρτο Ράφτη. Επειδή είναι κοντά στον τόπο διαμονής μας και είμαστε μεταξύ δύο ταξιδίων - προσφάτως επιστρέψαμε απ' τη βόρειο Ελλάδα και σε λίγες ημέρες φεύγουμε για την Κρήτη - αποφασίσαμε να περάσουμε στη Χαμολιά το Σαββατοκύριακο με το αυτοκινούμενο σπίτι μας. Ο ξάδελφός μου Βασίλης Υφαντής και η σύζυγός του ήρθαν και μας βρήκαν και μπορώ να πω ότι ο ξάδελφος υπήρξε ο ηθικός αυτουργός του θέματος στο οποίο αμέσως θα αναφερθώ.

xamoliaΠερπατώντας λοιπόν με τον Βασίλη προς νότον, από το σημείο όπου είχα παρκάρει το αυτοκινούμενο, διαπιστώσαμε ότι εκεί που τελειώνει η άσφαλτος ορθώνεται ένας λόφος από μπάζα και αδρανή υλικά ενώ υπάρχει μια πινακίδα η οποία ενημερώνει ότι με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό κράτος και φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Αττικής, πρόκειται να υλοποιηθεί ένα έργο που φέρει την ονομασία "Συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση ακαθάρτων περιοχών Κορωπίου Παιανίας".

Και τα εύλογα ερωτήματα που γεννώνται είναι.

1) Πού θα γίνεται η συλλογή και επεξεργασία των ακαθάρτων; (λέγε με βόθρο για να συνεννοηθούμε).

2) Γιατί επελέγη αυτή η περιοχή προκειμένου να μεταφερθούν εδώ τα λύμματα και οι αποχετεύσεις των Δήμων Κορωπίου και Παιανίας; Θα πει κάποιος, και πού να μεταφερθούν; Την κολοκυθιά θα παίξουμε; Να μείνουν ες αεί χωρίς αποχέτευση οι περιοχές των Μεσογείων; Όχι βέβαια. Ποιος θέλει να έχει το βυτίο του "αχόρταγου" κάθε τόσο έξω από το σπίτι του; Και τα λέω αυτά εγώ που μένω εδώ και δύο περίπου χρόνια στο Κορωπί και τρέμω στην ιδέα του "αχόρταγου" που θα έρθει και θα πλημμυρίσει τα ρουθούνια μου με την θεσπέσια μυρωδιά του.

xamolia3Όμως το ότι πρέπει να αποκτήσουν οι Δήμοι Κορωπίου, Παιανίας και, ενδεχομένως, και άλλοι γειτονικοί Δήμοι, κεντρική αποχέτευση σημαίνει ότι πρέπει να διοχετευτούν οι ακαθαρσίες των κατοίκων τους στην πλησιέστερη θάλασσα; Και τι είδους "επεξεργασία" των ακαθάρτων θα γίνεται στην υπό ανέγερση νέα "Ψυττάλεια"; Και πού θα μεταφέρονται τα επεξεργασμένα απόβλητα; Η πινακίδα αναφέρει άλλωστε αυτό το περί "μεταφοράς" των ακαθάρτων, δεν είναι δική μου έμπνευση.

Θα προσπαθήσω να πάρω απαντήσεις. Η έρευνα μόλις άρχισε...