Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Τα καίκια πεθαίνουν στις χωματερές και στα μυαλά υπηρεσιακών παραγόντων.

Γράφει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

kaikia 4Είχα γράψει παλαιότερα για την απαράδεκτη διάλυση παραδοσιακών σκαριών εξ αιτίας των επιδοτήσεων που δίνει η Ε.Ε. στους αλιείς προκειμένου να καταθέσουν τις επαγγελματικές τους άδειες, στο όνομα τάχα της προστασίας των ψαριών από την υπεραλίευση. Και λέω "τάχα" γιατί πολλοί αλιείς, οι οποίοι εισέπραξαν αυτή την επιδότηση, έβγαλαν στη συνέχεια καινούργια άδεια και συνέχισαν την αλιευτική τους δραστηριότητα! Μια επιδότηση μάλιστα η οποία διπλασιάζεται... εάν το σκάφος διαλυθεί! http://www.ribandsea.com/waves/645-2012-03-08-07-01-29.html

Αυτό που με εξόργισε ωστόσο είναι το γεγονός πως, ενώ οι Υπουργοί Ναυτιλίας και Πολιτισμού (Κουρουμπλής και Κονιόρδου αντιστοίχως) ήταν διατεθιμένοι, σε συνάντηση που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2018 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να υποστηρίξουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αίτημα για εξαίρεση των παραδοσιακών καϊκιών αυτής της επαίσχυντης θανατικής καταδίκης, κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας του Τμήματος Αλιείας τού εν λόγω Υπουργείου, ονόματι Κατσάφαρος, έφερε αντίρρηση επικαλούμενος την αδυναμία εναντίωσης στις αποφάσεις τής Ε.Ε.!!! Σημειωτέον ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (Αποστόλου) δεν ήταν παρών στη συγκεκριμένη συνάντηση.

Και, δυστυχώς, υπερίσχυσε η άποψη του υπηρεσιακού παράγοντα, παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις των δύο υπουργών ότι η προσφυγή τους στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. θα είχε ευνοϊκό αποτέλεσμα στο αίτημα να σωθεί η ναυτική παράδοση της χώρας! Αυτό μπορεί ίσως να εξηγήσει ποιοι είναι τελικώς αυτοί που πολλές φορές κινούν τα νήματα, υπερτερούν των επιλογών προϊσταμένων Υπουργών και συντελούν στην εισήγηση και ψήφιση παράλογων νομοσχεδίων και στη διαιώνιση απαράδεκτων, παράλογων και αντεθνικών εν πολλοίς καταστάσεων.