Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πάμε Σαρωνικό με το Indigo της Ευρώπης;

Γράφει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

indigo.aieginaΈφθασε επιτέλους η πολυπόθητη ημέρα που το εξάμετρο της Indigo Marine θα έπεφτε στο νερό για το πρώτο δοκιμαστικό ταξίδι και τις πρώτες ώρες λειτουργίας του κινητήρα! Φαίνεται καθαρά πλέον στον ορίζοντα ότι ένα όνειρο 4 ετών για έναν συμβολικό περίπλου της Ενωμένης Ευρώπης πρόκειται να υλοποιηθεί! Άνευ απροόπτου βεβαίως αφού δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί η ασφάλιση σκάφους και πληρώματος!

Στο Indigo επιβιβάστηκε η καπετάνισσα η οποία ήταν φανερά ευδιαθετη και χαρούμενη που θα ζούσε και πάλι εικόνες ενός ένδοξου παρελθόντος με ταξίδι, μαγείρεμα και διανυκτέρευση στο φουσκωτό.

Αποπλεύσαμε απ' την Ανάβυσσο στις 09:45 το πρωί της Δευτέρας 16 Μαίου. Μια ώρα και δέκα λεπτά αργότερα μπήκαμε στο λιμάνι της Αίγινας. Πρώτες ώρες λειτουργίας του κινητήρα και το στροφόμετρο δεν πέρασε ποτέ τις 4.000 στροφές και η ταχύτητα τους 14,5 κόμβους στο καντράν του gps το οποίο, αν και "άχρηστο" σ' αυτή τη διαδρομή, ενεργοποίησα για να βεβαιωθώ ότι λειτουργεί και να περιπλανηθώ στο μενού του για να μην το ψάχνω τη στιγμή που θα το χρειαστώ. Πρέπει εδώ να πω ότι στο σκάφος θα υπάρχουν όλοι οι ναυτικοί χαρτες της διαδρομής μας καθώς και τά απαραίτητα εργαλεία για τη χάραξη της πορείας. Διπαράλληλος και κουμπάσο. Παλιός, αλλά σίγουρος τρόπος για να βγει ο ταξιδευτής απ' τη δύσκολη στιγμή αν τυχει και το gps τινάξει για κάποιο λόγο τα πέταλα.

aiginaΦορέσαμε, λίγο πριν κατεβάσω τη μανέτα, τα σωσίβια και πέρασα στο πόδι μου το quick stop. Ο καιρός εξαιρετικός, βύθισε και τους δυο μας σε όμορφες σκέψεις. Κάποιο δελφίνι έπαιξε κάποια στιγμή στην πλώρη μας ενώ μερικά θαλασσοπούλια ανησύχησαν απ' τον θόρυβο του φουσκωτού και απομακρύνθηκαν τρομαγμένα.

Η Αίγινα στα καλά της με τον Αιγινήτη συνδρομητή μου Γρηγόρη Μαλτέζο να μας περιμένει για να μας κάνει μια γρήγορη ξενάγηση στο παλιό και ρομαντικό κομμάτι της πόλης με τα πέτρινα κλασικά σπίτια και τα ιστορικά μνημεία.

makaroniaΑκολούθησε μια υπέροχη μακαρονάδα με κιμά, που ετοίμασε η καπετάνιsσα στο Indigo, η συνάντησή μου με τον Γιάννη Πουλόπουλο του ΕΚΠΑΖ, που δεν σταμάτησε να δίνει οδηγίες από τηλεφώνου σε όσους ζητούσαν τη συμβουλή του για την περίθαλψη τραυματισμένων ή άρρωστων ζώων, το μοντάζ όσων βιντεοσκόπησα κατά τη διάρκεια της ημέρας και λίγο χαζοκούτι προτού μας κλείσει ο Μορφέας τα μάτια στο πλωριό "κρεβάτι" του Indigo.