Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ο "άγνωστος" καταρράκτης Κατσαίτης κοντά στον Κάσπακα της Λήμνου.

Κάμερα - Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Ξεναγός : Γιώργος Ελιάς.

katarraktisΣτη Λήμνο έχουμε πάει αρκετές φορές μέχρι σήμερα και πάντοτε τα θέματα της τελευταίας επίσκεψής μας άφηναν κάποιο υπόλοιπο για την επομένη. Είναι αλήθεια πάντως ότι ο καλός μου φίλος και ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Ελιάς φροντίζει κάθε φορά να καλύπτει αυτά τα κενά.

Έτσι κι' αυτή τη φορά ανέλαβε να μας ξεναγήσει στον καταρράκτη Κατσαίτη, ένα σημείο δύσκολο να το εντοπίσει κανείς, αν έχει μεν διαβάσει γι' αυτό σε κάποιο ταξιδιωτικό οδηγό αλλά δεν υπάρχει κάποιος ντόπιος να τον καθοδηγήσει ή να του ποδείξει πώς θα πάει ως εκεί.

Διαβάζω στο διδίκτυο : https://greece.terrabook.com/el/lemnos/page/katarraktes-kaspaka/

"Δυνατός ήχος και ορμητικά νερά που πέφτουν από ύψος 15 μέτρων… Μια εικόνα που δεν περιμένει να δει κανείς στη Λήμνο, νησί άνυδρο και ξηρό… Κι όμως αυτό το κομμάτι γης στο βορειοανατολικό Αιγαίο κρύβει πλούσιες εικόνες και αμέτρητες παραλλαγές. Πρόκειται για τους Καταρράκτες Κάσπακα, στο δυτικό τμήμα της Λήμνου.

neromylos1Οι επισκέπτες της Λήμνου μπορούν να δουν τους Καταρράκτες Κάσπακα κοντά στην παραλία του Αγίου Ιωάννη σε μικρή απόσταση από τη Μύρινα, ενώ θα ακούσετε τους ντόπιους να ονομάζουν το αξιοθέατο αυτό «χείμαρρο του Κάσπακα» ή «ρέμα του Κατσαΐτη» –  ολόκληρη η περιοχή έχει πάρει το όνομα «Κρεμαστά Νερά».

Κατά το παρελθόν, σύμφωνα με τις πηγές, υπήρχε στους Καταρράκτες Κάσπακα και νερόμυλος, χτισμένος από πέτρα, που λειτουργούσε με τη δύναμη και την ορμή του νερού.

Το τοπίο στους Καταρράκτες Κάσπακα είναι ονειρικό. Εκτός από τον ίδιο τον καταρράκτη, το ορμητικό νερό του χειμάρρου σχηματίζει μικρές λίμνες στα βράχια, όπως οι βάθρες της Σαμοθράκης, όπου θα δείτε καβουράκια ή ακόμα και μικρές χελώνες!

Ένα μικρό, σύντομο μονοπάτι από την παραλία θα σας οδηγήσει στους Καταρράκτες Κάσπακα, ενώ η καλύτερη εποχή για να τους επισκεφθείτε είναι βέβαια η άνοιξη".