Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Το εκπληκτικό μονοπάτι και το σκάνδαλο του τρύπιου φράγματος του ποταμού Βαλσαμιώτη στον Βατόλακκο Χανίων.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

monopati2Ο Πολιτιστικός σύλλογος του Βατόλακκου Χανίων διοργανώνει τα τελευταία τρία χρόνια τον "Περίπατο στην Τέχνη" με συμμετοχή γλυπτών και εικαστικών καλλιτεχνών κατά μήκος του μονοπατιού του ποταμού Βαλσαμιώτη. Ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς, με τα νερά του ποταμού να συντροφεύουν τους εκθέτες και τους επισκέπτες.

fragmaΔεν είχα τη δυνατότητα να πάω τον Αύγουστο στα Χανιά για να προβάλλω την πρωτότυπη αυτή καλλιτεχνική εκδήλωση, αλλά κατέβηκα στην Κρήτη την περασμένη εβδομάδα με την ευκαιρία του "Β' Πανελληνίου Συμποσίου Ξυλογλυπτικής" που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πλαζ του Αγίου Νικολάου. Ανάμεσα στους ξυλογλύπτες ήταν και ο Μανώλης Αβαράκης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του Βατόλακκου, ο οποίος μου μίλησε για τον "Περίπατο στην Τέχνη". Εντυπωσιασμένος από τα σχόλιά του, αλλά και όσων είχαν συμμετάσχει φέτος στην έκθεση του Βαλσαμιώτη, αποφάσισα μετά το πέρας του Συμποσίου να ακολουθήσω τον Αβαράκη στον Βατόλακκο.

monopati1Έμεινα τόσο εντυπωσιασμένος από την ξενάγηση που μου έκανε ο Μανώλης στο εκπληκτικής ομορφιάς μονοπάτι του Βαλσαμιώτη, ώστε αποφάσισα, αν είμαστε καλά μέχρι τότε, να έρθω του χρόνου στον Βατόλακκο. Ανάμεσα στα άλλα που συζητήσαμε με τον Μανώλη Αβαράκη κατά την διάρκεια του περιπάτου, ήταν και το σκάνδαλο του τρύπιου φράγματος του Βαλσαμιώτη. Και είναι γεγονός ότι μόνο από τα χείλη ενός ανθρώπου που δεν μασάει τα λόγια του μπορεί να βγάλει κανείς ασφαλές συμπεράσμα για το πώς πραγματοποιούνται τέτοια έργα στην Ελλάδα.

monopati3Το βίντεο που ακολουθεί έχει διάρκεια 45 περίπου λεπτά της ώρας αλλά σας διαβεβαιώ ότι αξίζει τον κόπο να το δείτε μέχρι τέλους. Τα ωριαία δηλαδή  τουρκοεπεισόδια της τηλεόρασης είναι καλύτερα;

Ευχαριστώ τις εταιρείες "ΑΝΕΚ LINES" και "BLUE STAR FERRIES", που με ταξίδεψαν για άλλη μια φορά στην Κρήτη, και τον Μανώλη Αβαράκη για την όμορφη ξενάγηση και φιλοξενία του.