Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ο Frantsesco di Pierro "σκαλίζει" την ιστορία της Λέρου.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

francoΑυτό που έχει κάνει ο ιταλικής καταγωγής Λεριός Frantsesco di Pierro, εργοδηγός ηλεκτρονικός στο επάγγελμα, είναι, εκτός από σημαντικό για την ιστορία της Λέρου, και αξιοθαύμαστο αφού έχει καλύψει περπατώντας αποστάσεις πολλών χιλομέτρων, ψάχνοντας, μελετώντας και αγγίζοντας τα απομεινάρια κτισμάτων της Ελληνιστικής περιόδου αλλά και της εποχής που στο νησί μαίνονταν οι μάχες μεταξύ Ιταλών, Άγγλων και Γερμανών κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

ereipio3"Τι να σου πρωτοδείξω;", μου είπε ο Franco μόλις συναντηθήκαμε εκείνο το υπέροχο, από πλευράς καιρικών συνθηκών, πρωϊνό του Οκτώβρη, και συνέχισε. "Σε όλο το νησί υπάρχουν ερείπια αρχαίων ναών πάνω στα οποία κτίστηκαν χριστιανικές εκκλησίες. Υπάρχουν φρυκτωρίες, πυροβολαρχίες, στρατώνες σε όλο το μήκος και πλάτος της Λέρου. Υπήρχε ακόμη κτιστός με πέτρες αγωγός που μετέφερε το νερό σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων κατά μήκος της Λέρου, αλλά που σήμερα έχει θαφτεί".

franco2Ξεκινήσαμε από το ύψωμα του Αγ. Κήρυκου, περπατήσαμε στα μονοπάτια του βορείου τμήματος της Λέρου κοντά στο Παρθένι, όπου υπάρχουν απομεινάρια πυροβολαρχιών και φρυκτωρίων, όπως υπάρχουν και στο νησί του Αρχάγγελου που απέχει λίγες εκατοντάδες μέτρα από κει και καταλήξαμε στην περιοχή της Γούρνας όπου στο οικόπεδο ενός κατοίκου της περιοχής σώζεται τμήμα του πέτρινου υδάτινου αγωγού.

franco4Ο Franco δεν φοβάται να πει τα πράγματα με το όνομά τους και να εκφράσει την πικρία και την αγανάκτησή του επειδή όλα αυτά που θα έπρεπε να διασωθούν και να αναδειχθούν σαν ιστορικά κειμήλια της Λέρου, έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου, στην αδιαφορία των Αρχών και στον βανδαλισμό κάποιων ανεγκέφαλων που γκρεμίζουν, καταστρέφουν και καταπατούν.