Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Γιώργος Σιφουνιός. Ο αυτοδίδακτος κεραμίστας της Λέρου.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

sifounios2Ο Γιώργος Σιφουνιός, 64 ετών σήμερα, ζει και δραστηριοποιείται στο νησί της Λέρου. Κύρια επαγγελματική ασχολία του ήταν, και είναι, το εμπόριο οικοδομικών υλικών. Επηρεασμένος όμως από τις σπουδές της κόρης του στη Σχολή Κεραμικής του Ο.Α.Ε.Δ. στο Νέο Ηράκλειο, άρχισε πριν από 20 περίπου χρόνια να ασχολείται με τα κεραμικά μολονότι δεν υπήρχε προϊστορία στην οικογένειά του.

sifounios6Βεβαίως σ' αυτό το πρωτόγνωρο γι' αυτόν μονοπάτι "παρέσυρε" και τον γιο του Ευθύμη, ο οποίος μαθαίνει την τέχνη της κεραμικής από τον πατέρα του, ενώ ο ίδιος έχει σπουδάσει μηχανικός πληροφορικής υπολογιστών, γνώσεις που τον βοήθησαν στο στήσιμο της ιστοσελίδας της επιχείρησης, στη δημιουργία e shop και λογαριασμού στο YouTube με 20.000 σχεδόν συνδρομητές.

 

"Ξεκίνησα με την επεξεργασία καλουπιών, αλλά εκμεταλλευόμενος στη συνέχεια τον εξοπλισμό που είχα αγοράσει για την κόρη μου και βλέποντας πως εκείνη δεν μπορούσε να ασχοληθεί λόγω των δερματικών προβλημάτων που της δημιουργούσε ο πηλός, αποφάσισα να ασχοληθώ εγώ. Πειραματίζομαι με τον πηλό και τα υλικά, βοηθούμενος και από τον γιο μου Ευθύμη που "πατάει" καλύτερα στα μαθηματικά και στη χημεία και γνωρίζει τα μυστικά των μειγμάτων. 

sifounios1Εγώ είμαι πιο εμπειρικός. Θα πάρω δυο υαλώματα, θα τα ανακατώσω και ό,τι βγει.Ο Ευθύμης είναι πιο ακριβής και είναι γνώστης των υαλωμάτων. Χρησιμοποιεί τη ζυγαριά, βάζει τόσα γραμμάρια χαλκού, τόσα γραμμάρια κοβάλτιου και θα φτιάξει τη βάση του raku".

sifounios5

"Πολλές φορές", συνεχίζει ο Γιώργος Σιφουνιός, "δοκιμάζω κάτι καινούργιο στα κεραμικά που φτιάχνω και συχνά βγαίνει κάτι άλλο από αυτό που είχα αρχικώς κατά νου. Θεωρώ αυτά που φτιάχνω παιδιά μου και δεν σου κρύβω ότι πολλές φορές στεναχωριέμαι όταν πουλιέται ένα κομμάτι που αγαπώ περισσότερο! Είναι και κάποιες φορές που αισθάνομαι ιδιαίτερη ευχαρίστηση όταν ένας πελάτης αγοράσει ένα κεραμικό και μου στέλνει μια φωτογραφία του από το σημείο του σπιτιού του που το έχει τοποθετήσει! Είναι σαν μια αναγνώριση για τη δουλειά μου".

Web : https://www.sifouniospottery.com/

YouTube : https://www.youtube.com/sifoynios1

E shop : https://www.etsy.com/shop/SifouniosPottery

Book "Pottery for beginners" : https://www.sifouniospottery.com/free-pottery-book

Ευχαριστούμε την "BLUE STAR FERRIES" που μας ταξίδεψε στην όμορφη Λέρο.