Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ατομική βόμβα στο οικοσύστημα του Κόλπου της Καλλονής με πρόσχημα την αειφόρο ανάπτυξη!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

pannanidisΟ Παναγιώτης Νανίδης είναι ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Επαγγελματιών Αλιέων Λέσβου. Πρόκειται για έναν εργατικό, λογικό και θαρραλέο άνθρωπο που νοιάζεται για τα προβλήματα του κλάδου των επαγγελματιών αλιέων και μάχεται για την επίλυσή τους αδιαφορώντας για την δική του σωματική και ψυχική κόπωση.

Πήγα μαζί του εκείνη την ημέρα στα χάβαρα και είχα την ευκαιρία να ακούσω την κραυγή αγωνίας του για την τύχη που επιφυλάσσουν στον Κόλπο της Καλλονής αρμόδιοι και μη. Σε ένα θαλάσσιο "χωράφι"όπου τα χάβαρα "φυτρώνουν" συνεχώς και αδιαλείπτως, το Υπουργείο Ανάπτυξης και η Εποπτεία Αλιείας μεθοδεύουν την παραχώρηση του δικαιώματος σε ιδιώτες να κάνουν μυδοκαλλιέργεια χάριν της περιβόητης... αειφόρου ανάπτυξης!

"Αδιαφορούν για τις μελέτες επιστημόνων", λέει ο Παναγιώτης Νανίδης, "όπως αυτή που έκανε προσφάτως ο ομότιμος καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Κελεπερτζής. Αδιαφορούν για την ομόφωνη απόφαση των μελών του συλλόγου μας να σταθούμε αποφασιστικά απέναντι σ' αυτή τη μεθόδευση, και ενώ όλα συνηγορούν στα να μην επιτραπεί η μυδοκαλλιέργεια σε μια περιοχή όπου τα χάβαρα τείνουν να βγουν στη στεριά, αυτοί θέλουν να δώσουν σε ιδιωτικές εταιρείες το δικαίωμα να καλλιεργήσουν μύδια! Στο όνομα μιας δήθεν ανάπτυξης και με πολιορκητικό κριό την Κοινή Υπουργική Απόφαση 31722 της 4ης Νοεμβρίου του 2011 για την ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών, προσπαθούν να αλώσουν το οικοσύστημα του Κόλπου της Καλλονής και να εκμεταλλευτούν τα τεράστια αποθέματα οστράκων που βρίσκονται στον βυθό του, καταστρέφοντας παράλληλα το μοναδικό οικοσύστημά του, πλούσιο σε πλαγκτόν και μεγάλη βιοποικιλλότητα. Αυτή η απόφαση δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφαρμοστεί στον Κόλπο της Καλλονής λόγω της μεγάλης του αξίας και της εύθραυστης ισορροπιίας του. Και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν περάσει κάτι τέτοιο; Και τα χάβαρα θα εξαφανιστούν, και τα άλλα είδη ψαριών θα πνιγούν από την έλλειψη οξυγόνου και θα εγκαταλείψουν τον Κόλπο, και τα 2.000 άτομα της περιοχής που ζουν από αυτή την δραστηριότητα, θα μείνουν χωρίς δουλειά, με όλα τα επακόλουθα. Αυστηρή αστυνόμευση, ανηλεές κυνηγητό των ψαράδων και επιβολή προστίμων! Θέλουν να διαλύσουν τον κοινωνικό ιστό σε μια τόσο ευαίσθητη ακριτική περιοχή!".

Έφυγα από τη Σκάλα Καλλονής, σχεδόν θυμωμένος, δίνοντας την υπόσχεση στον Παναγιώτη Νανίδη ότι θα κάνω ό,τι περνάει απ' το χέρι μου για να δημοσιοποιήσω το πρόβλημα σε μια προσπάθεια να ανασταλεί αυτή η επερχόμενη καταστροφή.

Ευχαριστώ την εταιρεία "Blue Star Ferries" που μου έδωσε την ευκαιρία να πάω και πάλι στη Λέσβο.