Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Γιορτή Σιφνέϊκης ρεβυθάδας στον ξυλόφουρνο του "Κωφίδη".

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

georgoulisΣτο πρόσφατο ταξίδι μας στη Σίφνο, με την "Hellenic Seaways", ξέχασα πάνω στη βιασύνη μου να πάρω μαζί το wifi στικάκι μου. Έτσι ήμασταν διαρκώς σε αναζήτηση ελεύθερης σύνδεσης στο διαδίκτυο από παρακείμενα μαγαζιά, ξενοδοχεία, κ.λπ. Δεν δυσκολευτήκαμε ιδιαίτερα, καθώς, με εξαίρεση ένα ξενοδοχείο στον Αρτεμώνα, όλοι ήταν πρόθυμοι να μας δώσουν τον κωδικό τους.

Εκεί όμως που η σύνδεση ήταν απίστευτη, ήταν στο ελεύθερο πάρκινγκ του Αρτεμώνα, απέναντι ακριβώς απ' την εκκλησία. Οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων δωματίων "Το Κατέ", Κώστας Γεωργούλης και Μαρία Τράπαλη, μας έδωσαν με ευχαρίστηση τον κωδικό εισόδου και αυτή ήταν κυρίως η αιτία που δεν ξεκολλήσαμε από εκείνο το σημείο! Ανταπέδωσα την καλωσύνη τους με μερικές εναέριες φωτογραφίες των δωματίων τους κι' ο Κώστας μας κάλεσε να συμμετάσχουμε στο φούρνισμα της ρεβυθάδας. Δεχθήκαμε ευχαρίστως, όπως ήταν φυσικό, και δεν έχασα την ευκαιρία να βιντεοσκοπήσω όλη τη διαδικασία, παρ' όλο που είχε προηγηθεί η ρεβυθάδα της Αρετής Ποδοτά στις Καμάρες.

Μια διαδικασία που ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα, με τον Κώστα να ανάβει τον ξυλόφουρνο και τους γείτονες και φίλους να έρχονται κρατώντας τα τσικάλια με τις ρεβυθάδες τους. Ο Φάνης Ζαχόπουλος, με την κιθάρα του, και ο Γιώργος Κοντοχριστόπουλος με το μπουζούκι του, έδωσαν τη δική τους νότα καθώς ο Κώστας ζέσταινε τον ξυλόφουρνο και υποδεχόταν τους "πελάτες".

Φαίνεται τελικώς πως το μαγείρεμα και το φούρνισμα της ρεβυθάδας είναι κάτι περισσότερο από ένα έθιμο για τους Σιφνιούς. Ένα έθιμο που επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα και γεμίζει τα πιάτα με ένα από τα πιο γευστικά ελληνικά φαγητά που μπορεί να δοκιμάσει ο επισκέπτης της Σίφνου.

Ευχαριστούμε την "Hellenic Seaways".