Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Κάλι Ασλάνη : Διδάσκει yoga στο κλεινόν άστυ και ετοιμάζει οικοκοινότητα στη Σάμο.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Κάλι Ασλάνη. Δασκάλα yoga, σχεδιάστρια ρούχων και βλέψεις για την δημιουργία αυτόνομης οικοκοινότητας στη Σάμο.Η Κάλι Ασλάνη διδάσκει yoga στο Καλαμάκι, είναι σχεδιάστρια ρούχων και, συγχρόνως, προετοιμάζει το έδαφος για την δημιουργία μιας αυτόνομης οικοκοινότητας στον Μαραθόκαμπο της Σάμου, σε μια ιδιόκτητη έκταση 6 στρεμμάτων. "Δεν μας μένει άλλη επιλογή", μου είπε χθες η ίδια, "απ' το να φύγουμε από αυτές τις μεγαλουπόλεις που μας πνίγουν και να δημιουργήσουμε τις δικές μας ανεξάρτητες και αυτάρκεις οικοκοινότητες στη φύση. Δεν είμαστε φτιαγμένοι οι άνθρωποι για να ζούμε σε τέτοιο αποπνικτικό περιβάλλον. Δεν αντέχεται άλλο η επαιτεία, το γκρι, ο ορίζοντας της πολυκατοικίας που δεν μας αφήνει να δούμε τον γαλάζιο ουρανό. Δεν είναι φτιαγμένος ο άνθρωπος για να ζει έτσι και να δημιουργεί. Αν συνεχίσουμε μ' αυτόν τον τρόπο ζωής, θα οδηγηθούμε στην κατάθλιψη και στον αφανισμό και μια τέτοια κατάληξη ούτε την θέλουμε ούτε μας αξίζει".

Την ρώτησα πώς σκέφτεται να στήσει αυτή την οικοκοινότητα στη Σάμο και η Κάλι απάντησε :

"Πέντε-έξι άνθρωποι, που θα πρέπει πρώτα να ταυτιστούμε μεταξύ μας και να πιστέψουμε σ' αυτή την ιδέα, θα δημιουργήσουμε στον Μαραθόκαμο τη μικρογραφία μιας κοινωνίας που θα είναι ενεργειακά και διατροφικά αυτάρκης. Ο Μιχάλης Καλογεράκης, ας πούμε, είμαι σίγουρη ότι μπορεί να βοηθήσει στο να γίνει αυτή η οικοκοινότητα ενεργειακά αυτόνομη. Τα υπόλοιπα είναι στο χέρι μας καθώς και γη υπάρχει και νερό για την καλλιέργειά της.

Έχω ήδη αρχίσει να προετοιμάζω το έδαφος με το κτίσιμο μικρών κατοικιών χρησιμοποιώντας την πέτρα της Σάμου και το ξύλο. Θα καλλιεργούμε τη γη και, συγχρόνως, θα κατασκευάζουμε είδη τα οποία θα διαθέτουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσα χρειαζόμαστε για τις ανάγκες μας και δεν μπορούμε να παράξουμε οι ίδιοι.

Θα μπορούν, επίσης, να έρχονται κοντά μας άνθρωποι που θέλουν να διδαχθούν αυτόν τον τρόπο ζωής, που θα θέλουν να μάθουν να κατασκευάζουν αυτά που θα κατασκευάζουμε εμείς. Είμαι βέβαιη πως όταν ο άνθρωπος θέλει πολύ κάτι, μπορεί και να το πραγματοποιήσει".

Η Κάλι Ασλάνη σχεδιάζει ρούχα, διδάσκει yoga στο Καλαμάκι, στην οδό Καλαμακίου αριθ. 27, και το τηλέφωνο επικοινωνίας μαζί της είναι : 6945101409