Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πρόσωπα

Πρόσωπα

Ιωάννα Μαριάκη. Μία αλλά λέαινα στον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Αστυπάλαιας!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Η χαρούμενη και μαχητική Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Αστυπάλαιας Ιωάννα Μαριάκη. Είναι αλήθεια ότι δεν είχα ειδοποιήσει τους υπευθύνους του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Αστυπάλαιας για την άφιξή μου στο νησί. Έτσι, όταν ζήτησα από την Πρόεδρo του Συλλόγου Ιωάννα Μαριάκη να επιστρατεύσει όσα από τα παιδιά του χορευτικού μπορούσαν να χορέψουν στο Κάστρο, φορώντας τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους συνοδεία τοπικών παραδοσιακών μουσικών οργάνων, πήρα την απάντηση ότι τα παιδιά διαβάζουν και ο μοναδικός βιολιστής της Αστυπάλαιας βρίσκεται εκτός νησιού.

Παρ' όλα αυτά η Ιωάννα Μαριάκη, που δεν ήθελε να με αφήσει παραπονούμενο αλλά ήθελε συγχρόνως να προβάλει το νησί και τις παραδόσεις του, έκανε ό,τι μπορούσε για να καλύψει το κενό. Φόρεσε λοιπόν η ίδια την παραδοσιακή Αστυπαλίτικη ενδυμασία και χόρεψε σούστα συνοδεία μουσικής από cd player!  

Πανορμίτης Κονταράτος. Δήμαρχος Αστυπάλαιας από το 1998!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Τα τελευταία 16 χρόνια ο Πανορμίτης Κονταράτος στο τιμόνι της Αστυπάλαιας. Τον γνώρισα στην πρώτη εκείνη Αποστολή Αγάπης που διοργάνωσε ο Ο.Φ.Σ.Ε. το 1999. Ήταν η πρώτη χρονιά στη θητεία του σαν Δήμαρχος Αστυπάλαιας. Από τότε εκλέγεται συνεχώς σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Σήμερα λέει πως αυτή η πενταετία θα είναι και η τελευταία γι'αυτόν στο τιμόνι του όμορφου νησιού.

Πρόκειται για τον Πανορμίτη Κονταράτο που συνέδεσε τα τελευταία 16 χρόνια την Αστυπάλαια με το όνομά του. Συζήτησα μαζί του επάνω στα θέματα της Υγείας, της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, της Παιδείας, της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ακούστε τι μου είπε.

Δημήτρης Πετρίδενας. Ξενοδόχος αλλά και παραγωγός και εξαγωγέας παραδοσιακών Αστυπαλίτικων ειδών αρτοποιίας!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Δημήτρης Πετρίδενας. Ξενοδόχος, παραγωγός και εξαγωγέας πρωτότυπων παραδοσιακών Αστυπαλίτικων ειδών αρτοποιίας! "Προσφέραμε τα παξιμάδια και τα κουλούρια που φτιάχναμε με τα χέρια μας στους πελάτες του ξενοδοχείου μας", λέει ο Δημήτρης Πετρίδενας, "μέχρι που αυτά άρχισαν να έχουν ζήτηση. Ξεκινήσαμε πριν από εννέα χρόνια λοιπόν, ανοίξαμε αυτό το εργαστήριο, στο οποίο δώσαμε το όνομα της κόρης μας Ηλιάνας, και μπήκαμε στη μαζική παραγωγή. Γρήγορα η ζήτηση μεγάλωσε, καθώς αρχίσαμε να τροφοδοτούμε μεγάλα super markets σε όλη την Ελλάδα. Όταν μάλιστα η χάρη μας έφτασε στο εξωτερικό, εκμεταλλευτήκαμε κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα και αγοράσαμε τα αυτόματα μηχανήματα που βλέπεις μπροστά σου. Έχουμε τώρα τη δυνατότητα να καλύπτουμε όλη τη ζήτηση χωρίς να αγχωνόμαστε και να χρησιμοποιούμε το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης σε άλλες δραστηριότητες και στην αναζήτηση νέων προϊόντων".

Πρωτότυπα τα παξιμάδια και τα κουλούρια που περιλαμβάνει το μενού παραγωγής του Δημήτρη Πετρίδενα. Τα συστατικά; Ρίγανη, ζαφορά, θυμάρι, αμύγδαλα, κανέλλα, τοπικό ανθότυρο (χλωρή), μελάσσα! Προσφάτως έβαλε στην παραγωγή ένα νέο παξιμάδι για την παρασκευή του οποίου χρησιμοποιεί θαλασσινό νερό αντί του νερού της βρύσης!

Ζωντανό παράδειγμα ανθρώπου, ο Δημήτρης Πετρίδενας, που θέλει να μείνει στο νησί του και να επιτύχει επαγγελματικά.

Έλλη Σαμπατακάκη. Η Μανιάτισσα που επιχειρεί παραδοσιακά στην Αστυπάλαια!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Έλλη Σαμπατακάκη. Έφυγε από την Αθήνα, εγκαταστάθηκε στην Αστυπάλαια και δεν το μετάνοιωσε καθόλου! Επέλεξε την Αστυπάλαια για τις διακοπές της, πριν από επτά χρόνια, και δύο χρόνια αργότερα, επηρεασμένη από το φως και την θετική ενέργεια του όμορφου νησιού, αποφάσισε να εγκατασταθεί μονίμως σ' αυτό. Εδώ και πέντε χρόνια φτιάχνει διάφορα καλούδια, χρησιμοποιώντας προϊόντα της Αστυπαλίτικης γης γεμίζοντας συγχρόνως τις ώρες της με δημιουργική και αποδοτική εργασία.

Τα βότανα, το θυμαρίσιο μέλι, η άγρια ζαφορά, που ευδοκιμεί στις βουνοπλαγιές της Αστυπάλαιας, και οι καρποί του Λιβαδιού δίνουν απλόχερα στην Έλλη Σαμπατακάκη τις πρώτες ύλες για να φτιάξει μ' αυτά λικέρ, φυσικά καλλυντικά, ζυμαρικά, σάλτσες, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες και χίλια δυο άλλα καλούδια που γεμίζουν τα ράφια του μαγαζιού που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο του νησιού και το οποίο μοιράζεται μαζί με τον σύντροφό της, τον μελισσολάτρη Μιχάλη Γιάνναρο, που είναι και ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού της Αστυπάλαιας.

Περισσότερα...

Μιχάλης Γιάνναρος και Ανδρέας Καλής. Οι μελισσολάτρες της Αστυπάλαιας.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Ανδρέας Καλής και Μιχάλης Γιάνναρος. Οι μελισσολάτρες της Αστυπάλαιας!Με την μελισσοκομία έχω ασχοληθεί ελάχιστα στο παρελθόν. Μία φορά ήμουν παρών στον τρύγο της κυψέλης με τον Νίκο Παλαιοκώστα http://www.ribandsea.com/face/1291-mathimata-melissokomias-stin-eyvoia-apo-ton-n-palaiokosta και άλλη μία στο ξεμέλιασμα και την παραγωγή βασιλικού πολτού στην οργανωμένη μονάδα του Δημήτρη Γκλαβά λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα http://www.ribandsea.com/face/1311-ksemeliasma-paragogi-vasilikoy-poltoy-syskevasia-me-ton-dim-glava

Έκτοτε δεν ευτύχησα να έχω άλλη εμπειρία, αν και το θέμα της μελισσοκομίας έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον μου. Όταν μου δόθηκε λοιπόν η ευκαιρία να κάνω μια συζήτηση με δύο μελισσοκόμους, εραστές θα έλεγα της μελισσοκομίας, τον Μιχάλη Γιάνναρο και τον Ανδρέα Καλή, κατά την διάρκεια της πρόσφατης παραμονής μου στην Αστυπάλαια, δεν την άφησα να πάει χαμένη.

Περισσότερα...