Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Οι κατ' επάγγελμα πολιτικοί διαθέτουν "ευέλικτους" μάνατζερ.

Γράφει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

mpitsakis mera25Αφορμή για το άρθρο μου αυτό στάθηκε μια σειρά τηλεφωνικών κλήσεων, που χρειάστηκε να κάνω προχθές, σε μια προσπάθεια να εντοπίσω ποιος ήταν ο κάθε ένας από τις επαφές μου, καθώς εκ λάθους διεγράφησαν όλα τα επώνυμα στην προσπάθειά μου να τις μεταφέρω από μια συσκευή σε άλλη. Σε πολλές περιπτώσεις λοιπόν σώθηκαν μόνο τα ονόματα και ως εκ τούτου χρειάστηκε να τηλεφωνήσω σε όλους όσοι είχαν το όνομα "Κώστας", επί παραδείγματι, προκειμένου να διευκρινίσω το "who is who".

Σε όλες εκείνες τις κλήσεις επαναλάμβανα μονότονα την ίδια φράση : "Καλημέρα. Επειδή εκ λάθους στη λίστα των επαφών μου έμεινε μόνο το όνομά σας, μπορείτε να μου πείτε ποιος Κώστας είστε;". Όλα πήγαιναν καλά μέχρις ότου κάλεσα τον αριθμό 69558.... Επανέλαβα την ίδια πρόταση και προτού προλάβω να την ολοκληρώσω, ακούστηκαν από την άλλη άκρη τα εξής : "Καλύτερα που δεν ξέρεις ποιος είμαι γιατί έτσι δεν θα ξέρεις ποιος σε έχει βρίσει. Άντε γαμ@σου"! Και μου έκλεισε το τηλέφωνο στα μούτρα προτού προλάβω να αρθρώσω λέξη!

Το έφερα βαρέως και κάλεσα και πάλι τον ίδιο "Κώστα", δεδομένου ότι από τη φωνή του δεν κατάλαβα για ποιον Κώστα ακριβώς πρόκειται. Η κλήση μου είχε ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα και την ίδια κατάληξη : "Άντε γαμ@σου"!

Προσπάθησα επί αρκετή ώρα να καταλάβω ποιος Κώστας μπορεί να είναι τόσο εχθρικός μαζί μου, να με βρίζει και να μου λέει να πάω να γαμ@θώ, και τι μπορεί να του έχω κάνει ώστε να δικαιολογείται αυτή η εχθρική και απαράδεκτη συμπεριφορά του. Όσο όμως και αν προσπάθησα δεν κατάφερα να εντοπίσω ποιος μπορεί να είναι, δεδομένου ότι αν γνώριζα πως κάποιος έτρεφε αυτά τα αισθήματα εναντίον μου σίγουρα δεν θα τον είχα συμπεριλάβει στις τηλεφωνικές επαφές μου.

Κάποια στιγμή η σύζυγός μου, αφού είχαμε μαζί προσπαθήσει να εντοπίσουμε ποιος Κώστας μπορεί να είναι αυτός που με έβρισε, μου είπε : "Προσπάθησε να θυμηθείς ανακαλώντας περιστατικά στη μνήμη σου. Ποιος μπορεί να είναι;". Αράδιασα όλους τους Κωστήδες που γνώριζα και κάποια στιγμή, όταν ανέφερα το όνομα του συζύγου της Σοφίας Σακοράφα, Κώστα Μπιτσάνη, η καπετάνισσα ανέκραξε : "Αυτός πρέπει να είναι!".

Γιατί, τι του έκανα για να με βρίζει έτσι και να μου κλείνει το τηλέφωνο; Το "λάθος" μου ήταν ότι άσκησα κριτική στην άλλοτε φίλη μου, και νυν βουλευτή, Σοφία Σακοράφα, σαν ελεύθερος και αδέσμευτος δημοσιογράφος που είμαι, για τις πολιτικές επιλογές της και, κυρίως, για τη συνήθη τακτική της να κατεβαίνει υποψήφια βουλευτής με κάποιο κόμμα, στη συνέχεια να ανεξαρτητοποιείται αλλά να παραμένει στα έδρανα της Βουλής για να μη χάσει τη βολευτική αποζημίωση.

Αυτό το έκανε στην περίπτωση της θητείας της στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρώτα μπήκε στην Ευρωβουλή, όπου και η βολευτική της αποζημίωση ήταν πιο ευτραφής. Ακολούθησε η μετεγγραφή της στο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη "ΜΕΡΑ 25", όταν ο σύζυγός της και μάνατζερ διέκρινε, προφανώς, πως μετά τις εκλογές του 2019 η Σοφία θα έμενε χωρίς "στέγη" και, βεβαίως, χωρίς εισοδήματα. Παράλληλα ο Κώστας Μπιτσάνης κατέλαβε προσφάτως και τη θέση του Συντονιστή της Κεντρικής Επιτροπής του ΜΕΡΑ 25 και έτσι ζήσαμε εμείς καλά κι' αυτός καλύτερα.

Τις σκέψεις μου αυτές είχα δημοσιεύσει στο site μου στον επίλογο ενός άρθρου του Αντώνη Πανούτσου με τίτλο "Άνθρωποι και ανθρωπάκια", στις 14 Ιανουαρίου του 2018 :

https://www.ribandsea.com/articles/3442-anthropoi-kai-anthropakia.html

Επειδή πάντως δεν μπορούσα να πιστέψω ότι μπορεί να ήταν ο Μπιτσάνης αυτός που με έβρισε χυδαία και μου έκλεισε το τηλέφωνο στα μούτρα, τηλεφώνησα σε έναν κοινό μας φίλο στα Χανιά, τον Α.Φ., ο οποίος μου επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός 69558... ανήκει πράγματι στον Κώστα Μπιτσάνη! Ο Α.Φ. μου είπε ότι είχε υποπέσει στην αντίληψή του πως ο Μπιτσάνης ήταν θυμωμένος μαζί μου για κάτι που είχα γράψει παλαιότερα, αλλά δεν θυμόταν για τι ακριβώς.

Θυμάμαι όμως εγώ.

Επειδή λοιπόν αυτά που έγραψα στο site μου τον Ιανουάριο του 2018 κάτω από το άρθρο του Αντώνη Πανούτσου με τίτλο "Άνθρωποι και ανθρωπάκια"  https://www.ribandsea.com/articles/3442-anthropoi-kai-anthropakia.html και αυτά που έγραψα στο site μου τον Μάϊο του 2016 κάτω από το άρθρο του Σωτήρη Καλαμίτση με τίτλο "ΕΚΑΣ οι βέβηλοι" https://www.ribandsea.com/waves/2345-ekas-oi-veviloi.html προηγήθηκαν μιας τυχαίας συνάντησης που είχαμε με τον Μπιτσάνη και τη Σοφία στο ΙΚΕΑ το καλοκαίρι του 2019.

Επειδή σ' εκείνη τη συνάντηση αγκαλιαστήκαμε, φιληθήκαμε και μιλήσαμε εγκάρδια (συζητήσαμε μάλιστα την πιθανότητα να κάνουμε μαζί διακοπές σε ένα από τα μη τουριστικά νησιά του Αιγαίου).

Επειδή ο Μπιτσάνης δεν έδειξε τότε να είναι ενοχλημένος και έρχεται σήμερα, πέντε χρόνια μετά, να με βρίζει χυδαία, να μου κλείνει το τηλέφωνο στα μούτρα, χωρίς να μου εξηγεί τι του έκανα και χωρίς να μου δίνει τη δυνατότητα να "απολογηθώ", γι' αυτό, με την ευχέρεια και το δικαίωμα που μου δίνει η γραφίδα του ελεύθερου δημοσιογράφου, ο οποίος οφείλει να στέκεται πάντοτε απέναντι στην εξουσία, ανεξαρτήτως ποιο κόμμα βρίσκεται σ' αυτήν, θα "απολογηθώ" εδώ και θα πω στον άλλοτε "φίλο", θαλασσινό συνταξιδιώτη και συνιδρυτή του "Ναυτίλου" τα εξής.  

Πολιτικέ μάνατζερ Κώστα Μπιτσάνη. Η επιλογή να μανατζάρεις τη σύζυγό σου Σοφία Σακοράφα στην πολιτική της σταδιοδρομία ήταν σίγουρα δικαίωμά σου, τη στιγμή μάλιστα που και εκείνη το αποδέχθηκε. Η ιππασία του μπαμπουδένιου αλόγου σου όμως, όταν ένας δημοσιογράφος ασκεί οξεία ίσως, αλλά κόσμια και δίκαιη κριτική στη Σοφία, δεν είναι δικαίωμά σου. Μπορούσες να αντικρούσεις την κριτική μου με επιχειρήματα και όχι με "παραινέσεις" του τύπου "άντε γαμ@σου" κλείνοντάς μου συγχρόνως κατάμουτρα το τηλέφωνο!

Θα πρέπει κάποτε να καταλάβεις και να αποδεχθείς, άλλοτε "φίλε" και συνταξιδευτή, ότι όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο και έχεις εκλεγεί βουλευτής, όπως στην προκειμένη περίπτωση η σύζυγός σου Σοφία Σακοράφα, υπόκεισαι αυτομάτως σε κριτική, σ' αρέσει δεν σ' αρέσει. Όπως σε κριτική υπόκειται και ο δημοσιογράφος, όταν δεν ασκεί σωστά το λειτούργημά του και παραπληροφορεί το κοινό που τον παρακολουθεί.

Και ενώ δεν αντέδρασε η Σοφία στην κριτική μου, αντέδρασες εσύ! Και καταλαβαίνω βεβαίως γιατί. Διότι έχεις τη μύγα σαν "πνευματικός" (sic) καθοδηγητής της και μάνατζερ που είσαι. Γιατί είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αν επέτρεπες στη Σοφία να πάρει η ίδια τις πολιτικές της αποφάσεις δεν θα είχε την πορεία που είχε ως σήμερα, πότε ως "ανεξάρτητη" βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πότε ως "ανεξάρτητη" βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πότε ως Ευρωβουλευτής και πότε ως βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 και Πρόεδρος της Βουλής. Διότι, ως γνωστόν, όπου φυσάει ο άνεμος γυρίζει ο ανεμόμυλος. Μόνο έτσι μπορεί να αλέθει το αλεύρι και να βγάζει ψωμί.

Και τι αλήθεια σημαίνει ανεξάρτητος βουλευτής Μπιτσάνη; Αυτός που δηλώνει στα λόγια ότι δεν συντάσσεται με τη γραμμή του κόμματος, με το οποίο εξελέγη, αλλά παραμένει καθισμένος στο έδρανο και απολαμβάνει της ασυλίας και της βολευτικής του αποζημίωσης, ή αυτός που παραδίδει τη βουλευτική του έδρα και αποχωρεί όπως έκαναν στο παρελθόν οι Μιχάλης Χαραλαμπίδης του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κοδέλλας του ΣΥΡΙΖΑ και Κώστας Δαμαβολίτης των ΑΝΕΛ; Τι είδους "ανεξαρτητοποίηση" είναι αυτή που πρότεινες στη Σοφία; Νομίζεις, προφανώς, ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι μασάνε ακόμη σανό. Ρίξε μια ματιά στο ποσοστό της αποχής και, σαν καλός μάνατζερ που νομίζεις ότι είσαι, χάραξε την πορεία της Σοφίας από τούδε και στο εξής.

Και επειδή έχω μνήμη ελέφαντα, παρά το προχωρημένο της ηλικίας μου, δεν ξεχνώ ούτε τη δικαιολογία που επικαλέστηκες έξω απ' τη Βουλή την άνοιξη του 2011, στην ερώτησή μου γιατί η Σοφία δεν αφήνει τη βουλευτική της έδρα (είχε ήδη διαφωνήσει τότε με το ΠΑΣΟΚ και δεν είχε ψηφίσει το μνημόνιο), ούτε τον όρο που είχες θέσει να της δώσω γραπτές τις ερωτήσεις προκειμένου να δεχθεί να μου παραχωρήσει τη συνέντευξη που της είχα ζητήσει!

Μήπως δεν θυμάσαι τι είχες απαντήσει και θέλεις να στο θυμίσω; Στην πρώτη περίπτωση λοιπόν είπες ότι δεν έχει την πολυτέλεια η Σοφία να εγκαταλείψει τη βουλευτική της καρέκλα γιατί έχετε έξοδα και παιδιά να μεγαλώσετε (λες και όλοι εμείς δεν έχουμε παιδιά αλλά κατσίκια!), ενώ στη δεύτερη ότι πρέπει να ξέρει τι θα τη ρωτήσω για να ξέρει πώς και τι θα απαντήσει!

Κάνε μου τη χάρη λοιπόν άλλοτε "φίλε", συνταξιδευτή, πολιτικέ μάνατζερ και προσφάτως Συντονιστή της Κεντρικής Επιτροπής του ΜΕΡΑ 25 Κώστα Μπιτσάνη, και πρόσεξε πώς αντιδράς στη δίκαιη κριτική που άσκησα στην υπό την προστασία και καθοδήγησή σου νυν βουλευτή του ΜΕΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα. Αν έχεις τον τρόπο να αντικρούσεις την κριτική μου με πειστικά επιχειρήματα, κάνε το και μην καταφεύγεις σε ύβρεις και τσάμπα μαγκιές. Και μη με προκαλέσεις γιατί, αν το κάνεις, θα έχουμε και συνέχεια. Ξέρεις εσύ...

Ιδού η Ρόδος λοιπόν, ιδού και το πήδημα.