Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Κερνάτε μισό ελληνικό καφέ; Κερνάω τον γύρο της Ευρώπης με ένα πεντάμετρο φουσκωτό σκάφος!

iosifportrait2Οι περισσότεροι από εσάς, τους συνδρομητές, αναγνώστες και φίλους μου, αν όχι όλοι, γνωρίζετε τον διακαή πόθο μου να κάνω τον γύρο της Ευρώπης με ένα πεντάμετρο φουσκωτό σκάφος. Μια ιδέα που καρφώθηκε στο μυαλό μου κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού στη Σκωτία το καλοκαίρι του 1991 και ανακοίνωσα επισήμως τον Ιούνιο του 2016 στο διαδικτυακό περιοδικό μου. Ένα ταξίδι που θέλω να ονομάσω «Στα χνάρια του Ιάσονα», που θα διαρκέσει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, τρεις περίπου μήνες, θα συμπεριλάβει 13 χώρες και η συνολική απόσταση που θα καλυφθεί θα είναι 8.000 περίπου ν. μίλια.

Δυστυχώς ούτε το 2017, ούτε το 2018, ούτε φέτος κατάφερα να υλοποιήσω αυτή μου την επιθυμία, μολονότι υπάρχουν εταιρείες που διαθέτουν το σκάφος, τον κινητήρα και τον λοιπό εξοπλισμό. Και ο λόγος είναι ότι δεν κατάφερα να βρω χορηγό για τα καύσιμα που θα απαιτηθούν και τα οποία θα ανέλθουν στα 8.000 περ. λίτρα αμόλυβδης βενζίνης. Χονδρικώς δηλαδή 13.000 - 15.000 ευρώ με τις σημερινές τιμές που ισχύουν στην Ευρώπη.

Προσφάτως ήμουν στην Πτολεμαίδα και μοιράστηκα τον προβληματισμό μου με τον φίλο μου Βασίλη Λαζακίδη. Αυτός με άκουσε προσεκτικά και μου είπε.

"Γιατί δεν ζητάς από τους συνδρομητές σου να σε χρηματοδοτήσουν;"
"Τι λες τώρα Βασίλη; Πώς να ζητήσω κάτι τέτοιο;"
"Γιατί, κακό είναι"; απάντησε ο Βασίλης.
"Δεν ξέρω αν είναι κακό, όμως εγώ ντρέπομαι να ζητήσω από τους συνδρομητές μου να γίνουν οι χορηγοί των καυσίμων μου", του απάντησα.
"Λάθος σκέψη", συνέχισε ο Βασίλης. "Έχεις από ό,τι βλέπω 25.000 συνδρομητές. Δηλαδή τι ζημιά θα τους προκαλέσεις αν ζητήσεις απ’ τον καθένα να σε κεράσει μισό ελληνικό καφέ και να απολαύσει επί τρεις μήνες το ταξίδι σου μέσα από τα άρθρα, τις φωτογραφίες και τα βιντεάκια που θα ανεβάζεις καθημερινά; Για την ακρίβεια, αν ο κάθε συνδρομητής σου καταθέσει σε ένα τραπεζικό λογαριασμό, που θα ανοίξεις γι’ αυτόν ειδικώς τον σκοπό, 65 εκατοστά του ευρώ, θα συγκεντρωθούν τα χρήματα που χρειάζεσαι για τα καύσιμα! Τι αξία έχουν στο κάτω κάτω 65 εκατοστά του ευρώ μπροστά σ’ αυτό που θέλεις να κάνεις, που θα κρατήσει το ενδιαφέρον των συνδρομητών σου επί τρεις μήνες και θα τους ταξιδεύσει σε όλη την Ευρώπη μέσα από τις φωτογραφίες, τα άρθρα και τα βιντεάκια που θα τραβήξεις; Θα βάλεις δε ένα πλαφόν στον τραπεζικό λογαριασμό ώστε το ποσό που θα συγκεντρωθεί να μην περάσει τα 15.000 ευρώ και δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το κάνεις για να λύσεις το οικονομικό σου πρόβλημα. Θα σου έλεγα μάλιστα να τους ευχαριστήσεις με τον τρόπο σου αναγράφοντας επάνω στην τέντα πλεύσης του σκάφους πως χορηγοί των καυσίμων του ταξιδιού είναι οι συνδρομητές σου."

Ζύγισα τα λόγια του φίλου μου Βασίλη Λαζακίδη, τα συνέκρινα με μια ανάλογη πρόταση που είχε υποβάλλει ένας συνδρομητής μου παλαιότερα και αποφάσισα να την βάλω σε εφαρμογή ανακοινώνοντάς την σήμερα σε σας, τους φίλους, αναγνώστες και συνδρομητές μου και να ζυγίσω τις αντιδράσεις σας.

Τι θα λέγατε λοιπόν αν σας ζητούσα να με κεράσετε έναν ελληνικό καφέ, μισό αν θέλετε, και να καταθέσετε το κόστος του στην ALPHA BANK σε ένα λογαριασμό που θα έχει όνομα δικαιούχου τον υποφαινόμενο, με δικαιολογία κατάθεσης : «για τον γύρο της Ευρώπης»;

Είναι προφανές ότι κανένας δεν θα έχει τη διάθεση να στηθεί στην ουρά για να καταθέσει 0,60 λεπτά του ευρώ στον λογαριασμό αυτόν. Μπορεί όμως να το κάνει μέσω web banking.

iasonasΔεν ξέρω αν αυτό θα δουλέψει. Αν δουλέψει όμως είναι βέβαιο ότι θα είναι τόσο προς όφελος δικό μου, που θα πραγματοποιήσω το ταξίδι που ονειρεύομαι από το 1991, όσο και προς όφελος όλων υμών των φίλων, αναγνωστών και συνδρομητών μου που θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθείτε σε καθημερινή βάση επί τρεις μήνες το ταξίδι μου στις θάλασσες και τα ποτάμια της Ευρώπης.

Τα τελευταία έντεκα περίπου χρόνια, από τότε δηλαδή που άρχισα να ανεβάζω βιντεάκια στο YouTube, δεν έχω ζητήσει ποτέ χρήματα, δεν έχω ικετεύσει κανέναν να γίνει συνδρομητής μου, ούτε να δείξει την ευαρέσκειά του κάνοντας like. Σήμερα ο κατάλογος των συνδρομητών μου αριθμεί 25.000 περίπου μέλη, ενώ τα βιντεάκια που έχουν αναρτηθεί στον λογαριασμό μου πλησιάζουν τα 900.

Αυτά είχα να μοιραστώ μαζί σας. Σας χαιρετώ και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Περιμένω τα σχόλιά σας όποια και αν είναι αυτά. Και τα θετικά και τα αρνητικά θα είναι καλοδεχούμενα.

Ιωσήφ Παπαδόπουλος