Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Συνέχεια στο ερώτημα : Camper η τροχόσπιτο;

Κύριε Ιωσήφ,

Για τους φίλους σας Πάνο και Ειρήνη, ίσως θα βοηθούσε η δημοσίευση ενός κειμένου που είχα γράψει σε ένα forum (όντας βέβαια κάτοχος αυτοκινούμενου) :

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους,

Ο σοφός λαός μας λέει πως αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει. Παρ' όλα αυτά θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται.

Πλεονεκτήματα αυτοκινούμενου:

1) Πιο ταξιδιάρικη θέση οδηγού, έχεις καλύτερη ορατότητα αφ' υψηλού.

2) Μεγαλύτερη άνεση και ευρυχωρία κατά την διάρκεια του ταξιδιού, άρα λιγότερες στάσεις για ξεμούδιασμα.

3) Έχεις και εν κινήσει πολλές ευκολίες όπως : α)δυνατότητα για κρύο νερό ή καφέ, β) ύπνο (συνήθως για τους πιτσιρικάδες), γ) κάποιο επιτραπέζιο παιγνίδι, δ) τηλεόραση ή ε) ακόμη και επίσκεψη στα ιδιαίτερα διαμερίσματα της επαύλεως.

4) Λόγω του χαρακτηρισμού του ως ι.χ. επιβατικό αυτοκίνητο, δεν έχει περιορισμό στη μεγίστη ταχύτητα ταξιδίου (π.χ. στην Εγνατία οδό αν πηγαίνεις με 130, κανείς δεν θα σου πει τίποτε) οπότε κερδίζεις πολύ χρόνο κυρίως σε μεγάλες αποστάσεις (π.χ. σε ταξίδια στην Ευρώπη).

5) Έχει μεγαλύτερο ντεπόζιτο και σε συνδυασμό με τον πετρελαιοκινητήρα έχει πολύ μεγαλύτερη αυτονομία σε σχέση με την αυτονομία που έχει το αυτοκίνητο, όταν μάλιστα ρυμουλκεί τροχόσπιτο.

6) Δεν είναι ανάγκη να παιδευτείς για τα ψώνια σου, γιατί παρκάρεις ακριβώς μπροστά από ένα σούπερ μάρκετ και τα προμηθεύεσαι και, αν σου αρέσει, διανυκτερεύεις κι' όλας εκεί.

7) Δεν είσαι υποχρεωμένος να διανυκτερεύσεις σε camping. Επομένως : 1)τριγυρνάς όλη τη μέρα μέσα στην πόλη όπου έχεις παρκάρει, την απολαμβάνεις και το βράδυ με τα ποικίλλα φώτα, πίνεις και το αλκοόλ σου και δεν έχεις την σκοτούρα ποιος θα κάνει τώρα 10 χλμ. μέχρι το camping.

8) Είναι πιο ευέλικτο από τον συνδυασμό αυτοκίνητο - τροχόσπιτο (εννοείται και με την όπισθεν) και πιάνει φυσικά λιγότερο χώρο σε ολιγόωρες στάσεις.

9) Δεν απαιτείται να κλείσουμε θέση camping από νωρίς. Διακοπές θα κάνουμε, θα αγχωθούμε και για την διανυκτέρευση;

10) Είναι ετοιμοπόλεμο και τον χειμώνα... και στα δύσκολα βάζεις 1 σετ αλυσίδες και προχωράς. Στο τροχόσπιτο τι κάνεις αν έχει χιόνι ή πάγο; Πώς κουμαντάρεις αυτοκίνητο με τροχόσπιτο;

11) Ακόμη και για 1-2 διανυκτερεύσεις σε χιονοδρομικό κέντρο μπαίνεις, οδηγείς, μένεις και μετά ανάποδα πίσω στην έδρα σου χωρίς πολλούς νταλκάδες. Με τροχόσπιτο: Κοτσάρισε, οδήγησε με την ψυχή στο στόμα, στήσε, και πρέπει να μείνεις και σε χώρο που θα σου υποδείξουν, όχι όπου "γουστάρεις".

12 )Φθηνότερη χρέωση σε καράβια, λόγω συνολικού μήκους.

13) Ακόμη και όταν δεν το χρησιμοποιούμε, έχουμε νόμιμο δικαίωμα να το παρκάρουμε μπροστά στο σπίτι μας, όπως ένα ι.χ. επιβατικό αυτοκίνητο.

Μειονεκτήματα αυτοκινούμενου:

1) Κόστος κτήσης.

2) Μέγιστο μικτό βάρος (αν έχουμε σταθμεύσει το τροχόσπιτό μας για αρκετές μέρες ή ακόμη και για ολόκληρη σεζόν, δε μας απασχολεί το μέγιστο βάρος).

3) Ο αριθμός των επιβαινόντων πρέπει να συμφωνεί με το προβλεπόμενο στην άδεια κυκλοφορίας. Τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν άδεια για πέντε επιβάτες. Πολλά αυτοκινούμενα έχουν άδεια για τέσσερις.

4) Λιγότερος ωφέλιμος χώρος. Ένα τροχόσπιτο μήκους 7 μέτρων έχει περισσότερο χώρο σε σχέση με ένα αυτοκινούμενο 7 μέτρων (λόγω καμπίνας και μηχανής του δευτέρου).

5) Ακριβότερα τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιστρα.

6) Πιο δυσκίνητο σε σύγκριση με το απλό αυτοκίνητο.

7) Συντήρηση κινητήρα, μηχανικών μερών (λάδια, φίλτρα, ελαστικά, αμορτισέρ κ.λπ.).

8) Σε αρκετά μοντέλα (alcoven) το ύψος αγγίζει ή και ξεπερνά τα 3 μέτρα (κίνδυνος από δένδρα και χαμηλές γέφυρες).

Φιλικά
Κων/νος Νικολαίδης

Σχόλιο του "Camper Life".

Αγαπητέ Κωνσταντίνε,

Πρέπει, κατ' αρχάς, να σ' ευχαριστήσω που δεν παρέμεινες παθητικός αναγνώστης, αλλά πήρες την πρωτοβουλία να γράψεις τις απόψεις σου και να τις στείλεις στο περιοδικό. Μόνο έτσι, κατά την γνώμη μου, προάγεται και βελτιώνεται η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό που με στενοχωρεί όμως, και με προβληματίζει συγχρόνως, είναι ότι άνθρωποι όπως εσύ, αναλώνονται γράφοντας σε fora όπου, τις περισσότερες φορές, οι καλές τους προθέσεις, εμπειρίες και γνώσεις δεν εκτιμώνται ή δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Αντιθέτως, τα σχόλιά τους γίνονται στόχος ειρωνικών σχολίων από "ειδήμονες" και ημιμαθείς, ή οδηγούν σε ατέρμονες συζητήσεις οι οποίες δεν καταλήγουν τελικώς, πουθενά. Δεν στα γράφω αυτά για να σου κάνω τον έξυπνο, αλλά σαν ένας άνθρωπος ο οποίος έκανε αυτό το "λάθος" (και μάλιστα τετράκις!) και το πλήρωσε...

Θα μου επιτρέψεις τώρα να κάνω κάποια σχόλια σε όσα έγραψες. Τα περισσότερα είναι σίγουρα σωστά, κάποια τα σημείωσα κι' εγώ, κάποια τα παρέλειψα, αλλά και κάποια νομίζω ότι πρέπει να συζητηθούν και να κριθούν για την ορθότητά τους.

Όσον αφορά στα πλεονεκτήματα που έχει ένα αυτοκινούμενο, έναντι ενός τροχόσπιτου, θα συμφωνήσω απολύτως στην πανοραμική, ξεκούραστη και "αφ' υψηλού" θέση οδήγησης, αλλά δεν θα συμφωνήσω στο ότι οι επιβαίνοντες, και δη οι πιτσιρικάδες, έχουν την ευκαιρία κατά την διάρκεια του ταξιδιού να ρίξουν και έναν υπνάκο ή να παίξουν κάποιο επιτραπέζιο παιγνίδι. Αν θέλουμε να λέμε ότι το αυτοκινούμενο είναι ένα κανονικό ι.χ. επιβατικό αυτοκίνητο, με την επιπλέον ευκολία ότι σ' αυτό είναι ενσωματωμένο και ένα τροχόσπιτο, τότε έτσι θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε και κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού. Έτσι άλλωστε μας αντιμετωπίζουν ο Κ.Ο.Κ. και τα όργανα της Τροχαίας. Όλοι ανεξαιρέτως, ας πούμε, οι επιβαίνοντες θα πρέπει να φορούν ζώνη ασφαλείας. Αν κάποιος πιτσιρικάς θέλει να κοιμηθεί, μπορεί να κάνει υπομονή μέχρι να φθάσουμε στον προορισμό μας. Αν νυστάζει πολύ, τότε σταθμεύουμε σε ένα άνοιγμα του δρόμου ή πάρκινγκ για τα περαιτέρω. Φαντάζεται ας πούμε κανείς τι θα γίνει αν ο πιτσιρικάς κοιμάται στην επάνω κουκέτα κι' εμείς χρειαστεί να φρενάρουμε απότομα ή, στη χειρότερη περίπτωση, εμπλακούμε σε κάποιο τροχαίο ατύχημα; Καλύτερα να μην το συζητήσουμε αυτό τώρα...

Για τη μεγίστη ταχύτητα ταξιδίου ενός αυτοκινούμενου θα μου επιτρέψεις να μη συμφωνήσω μαζί σου, ότι μπορούμε δηλαδή ή "πρέπει" να εξαντλούμε τα όρια ταχύτητας που μας επιτρέπει ένας συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος για να κερδίσουμε χρόνο. Τα αυτοκινούμενα είναι ογκώδη και βαρειά οχήματα, το κέντρο βάρους των οποίων είναι πολύ ψηλά, σε σύγκριση με ένα συμβατικό ι.χ. επιβατικό αυτοκίνητο. Όταν χρειαστεί να αλλάξουμε απότομα πορεία ή να φρενάρουμε, οι αντιδράσεις του αυτοκινούμενου δεν θα έχουν καμμία σχέση με τις αντιδράσεις ενός "νορμάλ" αυτοκινήτου. Η απόσταση ασφαλείας, επίσης, που πρέπει να κρατάμε από το προπορευόμενο όχημα, πρέπει να είναι ανάλογη του όγκου και του βάρους του αυτοκινούμενου ή του ρυμουλκούμενου. Από την  μέχρι σήμερα εμπειρία μου, την οποία έχω αποκτήσει μετά από σαράντα συναπτά χρόνια οδήγησης στους ελληνικούς δρόμους, αλλά και στους δρόμους της Ευρώπης, διαπίστωσα ότι διατηρώντας στους αυτοκινητόδρομους, μια σταθερή ωριαία ταχύτητα γύρω στα εκατό χιλιόμετρα την ώρα, έφθανα πάντοτε γρήγορα, οικονομικά και κυρίως με ασφάλεια στον προορισμό μου. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα όταν αναφερόμαστε σε ογκώδη αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, η συμπεριφορά των οποίων, στον δρόμο, μοιάζει περισσότερο με αυτή των φορτηγών. Σε όλα τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που ανέφερες, θα με βρεις απολύτως σύμφωνο.

Φιλικά
Ιωσήφ Παπαδόπουλος