Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ρυμούλκυση μικρού σκάφους με camper.

Καλησπέρα Ιωσήφ.

Θα ήθελα να σε ρωτήσω σχετικά με τη ρυμούλκυση ενός μικρού συμβατικού σκάφους με το αυτοκινούμενο, μιας και σίγουρα θα το έχεις κάνει πολλές φορές.

Κάποιος μου είπε ότι το να τραβάς με μακρύ όχημα μικρό τρέϊλερ είναι λίγο μπέρδεμα....για πες μου είχες αντιμετωπίσει πρόβλημα σε κλειστές στροφές; (εντός πόλης εννοώ).

Αυτή είναι η απορία μου και θα με βοηθούσε αρκετά η απάντησή σου διότι έχω ένα θέμα στη γειτονιά μου...

Έχω ρυμουλκύσει πάρα πολλές φορές φουσκωτό, αλλά με συμβατικό αυτοκίνητο.

Σ' ευχαριστώ προκαταβολικά και εύχομαι καλή συνέχεια.

Λαμπράκης Δημήτρης

Απάντηση του "Camper Life"

Αγαπητέ Δημήτρη,

Είναι αλήθεια ότι με την επιστολή σου αυτή μου δίνεις την ευκαιρία να γράψω μερικά πράγματα που αναφέρονται στην ασφαλή ρυμούλκυση ενός τρέϊλερ από ένα ι.χ. αυτοκίνητο, πολύ περισσότερο ένα μεγάλο αυτοκίνητο όπως είναι το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο. Και ναι, έχεις δίκιο. Έχω ρυμουλκύσει αρκετές χιλιάδες χιλομέτρων οδηγώντας "κλούβες" και αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, οπότε έχω μια σχετική εμπειρία πάνω στο θέμα αυτό.


Κανόνες ασφαλούς οδήγησης.

Η ύπαρξη ενός τρέϊλερ είναι φυσικό να αλλάξει την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου που το ρυμουλκεί, το οποίο, άλλοτε είναι ένα καθημερινό ι.χ.ε. αυτοκίνητο, άλλοτε ένα ογκώδες και μακρύ αυτοκινούμενο. Ο οδηγός θα πρέπει να προσαρμόζεται σ' αυτές τις αλλαγές και να είναι πιο προσεκτικός. Είναι ευνόητο ότι θα πρέπει να κινείται με πιο μικρές ταχύτητες. Τα επιτρεπόμενα όρια, βάσει του Κ.Ο.Κ., είναι για τα ρυμουλκούμενα με φρένα στα 80 χ.α.ω. και γι' αυτά που δεν διαθέτουν σύστημα φρένων, στα 70 χ.α.ω.

Η προσοχή του οδηγού δεν θα πρέπει να αποσπάται σε καμία περίπτωση από τον δρόμο. Αυτό που χρήζει μεγάλης προσοχής είναι η διαδικασία του φρεναρίσματος. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα απότομα και παρατεταμένα φρεναρίσματα, για να μην χάσει την σταθερότητά του το τρέϊλερ και "διπλώσει" συμπαρασύροντας και το αυτοκίνητο. Είναι σαφές ότι οι αποστάσεις ακινητοποίησης είναι μεγαλύτερες, πράγμα που σημαίνει ότι η προσοχή του οδηγού πρέπει να είναι πιο αυξημένη.

Ο συνδυασμός αυτοκίνητο-τρέϊλερ είναι επιρρεπής σε πλαγίους ανέμους, οπότε ο οδηγός σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να μειώνει την ταχύτητά του και να είναι σε ετοιμότητα για τις κατάλληλες «διορθώσεις». Σε γενικές γραμμές οι κινήσεις του οδηγού θα πρέπει να είναι ομαλές και να αποφεύγονται οι απότομοι ελιγμοί. Ο συνδυασμός αυτοκινήτου - τρέϊλερ είναι σαφώς μια διαφορετική και δύσκολη διαδικασία οδήγησης. Πρέπει να κάνετε κάποιους συμβιβασμούς στην καθημερινή σας συμπεριφορά που θα βοηθήσει να λυθούν κάποια προβλήματα και να προληφθούν κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις.

Η οδήγηση σε δρόμους με στροφές και οι ελιγμοί στάθμευσης, ιδίως στις περιπτώσεις όπου το ρυμουλκό είναι ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, απαιτούν σχετική επιδεξιότητα και εμπειρία. Η δεύτερη δεν είναι βεβαίως έμφυτη και αποκτάται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό που πρέπει, κυρίως, να προσέξει ο οδηγός ενός αυτοκινούμενου, που ρυμουλκεί τρέϊλερ, είναι η αύξηση του συνολικού μήκους ρυμουλκού και ρυμουλκούμενου. Με απλά λόγια : Αν χωρίς το τρέϊλερ ο οδηγός παίρνει ανοικτά μια στροφή, τότε με το τρέϊλερ θα πρέπει να πάρει ακόμη πιο ανοικτά την ίδια στροφή. Η απόσταση θα είναι βεβαίως ανάλογη με το μήκος του τρέϊλερ. Όσο πιο μεγάλο το τρέϊλερ, τόσο πιο ανοικτή η στροφή, και αντιστρόφως.

Κάτι που πρέπει επίσης να προσέξει ιδιαιτέρως ο οδηγός ενός αυτοκινούμενου, όταν ρυμουλκεί, είναι η οπισθοπορεία. Εκτός από το γνωστό "ανάποδο τιμόνι" (αριστερά το τιμόνι, δεξιά το τρέϊλερ - δεξιά το τιμόνι, αριστερά το τρέϊλερ), πρέπει να λάβει υπ' όψιν του ότι όσο πιο μικρό είναι το μήκος του τρέϊλερ τόσο πιο μικρές πρέπει να είναι οι κινήσεις στο τιμόνι.

Μερικές συμβουλές :

1. Αν ρυμουλκείτε τρέϊλερ για πρώτη φορά, οδηγείστε πρώτα σε έναν ήσυχο δρόμο και κάνετε κάποιες κινήσεις και ελιγμούς ώστε να εξοικειωθείτε με την συμπεριφορά του οχήματος και του τρέϊλερ, προτού βγείτε στο "κυνήγι" της εθνικής οδού.

2. Όταν κατά την ρυμούλκηση οδηγείτε αργά, καταναλώνετε λιγότερα καύσιμα, καταπονείτε λιγότερο το αυτοκίνητό σας, τον δίσκο του συμπλέκτη, τα φρένα και το τρέϊλερ ενώ, αντιθέτως, οδηγώντας γρήγορα, εκτός από το πρατήριο καυσίμων, που επίσης θα ρυμουλκείτε, και τη γενική επισκευή που μπορεί να χριαστείτε σε αυτοκίνητο και τρέϊλερ, μπορεί να μη φθάσετε και ποτέ στον προορισμό σας!

3. Υπολογίστε ότι αν χρειαστεί να φρενάρετε θα περάσει περισσότερος χρόνο για να σταματήσετε, συνεπώς πρέπει να διατηρείτε και μεγαλύτερη απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.

4. Τοποθετήστε μεγαλύτερους εξωτερικούς καθρέπτες και ελέγχετε συχνά την κίνηση πίσω σας, αλλά και το ίδιο το τρέϊλερ που ρυμουλκείτε.

5. Μην επιχειρήσετε, ενώ ρυμουλκείτε, να προσπεράσετε προπορευόμενα οχήματα, όταν δεν είστε απολύτως πεπεισμένοι ότι το αυτοκίνητό σας έχει αυτή τη δυνατότητα, χωρίς να σας εκθέσει σε κίνδυνο, και όταν δεν υπάρχουν, γενικώς, ασφαλείς προϋποθέσεις και καλή ορατότητα.

Ασφαλής ρυμούλκυση με τρέϊλερ.

Για να έχετε τις προβλεπόμενες καλύψεις από την ασφαλιστική σας εταιρεία, θα πρέπει στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο να αναφέρεται ειδική κάλυψη για ρυμούλκηση τρέϊλερ, η οποία συνεπάγεται και την καταβολή του προβλεπόμενου για την κατηγορία του ρυμουλκούμενου οχήματος ποσού. Όσο περισσότερους άξονες έχει το ρυμουλκούμενο όχημα, τόσο πιο επαχθές είναι το επασφάλιστρο.

Για να έχετε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για το ρυμουλκούμενο σκάφος σας, εκτός από την ιδιαίτερη συμφωνία κάλυψης αστικής ευθύνης που πρέπει να αναγράφεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου, πρέπει να συμφωνήσετε να συμπεριληφθεί στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο του σκάφους σας και όρος για την κάλυψη των ζημιών του σκάφους και του τρέϊλερ από τροχαίο ατύχημα. Σημειώνεται ότι για τα ταχύπλοα και για διάφορες άλλες κατηγορίες σκαφών είναι πλέον υποχρεωτική η ασφάλιση αστικής ευθύνης.

Η ασφαλιστική σας εταιρεία, σε περίπτωση που προκαλέσετε ατύχημα με το ρυμουλκούμενό σας, είναι υποχρεωμένη να αποζημιώσει τους παθόντες τρίτους, έστω κι' αν δεν έχετε ασφαλιστική κάλυψη για τη ρυμούλκηση. Είναι βέβαιο, όμως, σ’ αυτήν την περίπτωση, ότι η εταιρεία θα στραφεί εναντίον σας και θα απαιτήσει να την αποζημιώσετε για ό,τι κατέβαλε στον παθόντα τρίτο, με τους νόμιμους μάλιστα τόκους.

Αν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο αναφέρεται συγκεκριμένο ρυμουλκούμενο, η ασφαλιστική κάλυψη ισχύει μόνο γι’ αυτό και όχι για άλλο ρυμουλκούμενο. Για την κάλυψη της αστικής ευθύνης, στο ασφαλιστήριο αναφέρεται μόνο ο αριθμός των αξόνων του ρυμουλκουμένου χωρίς άλλη εξειδίκευση στην περιγραφή του.

Προσοχή!!!!

Για να ισχύσει η ασφαλιστική κάλυψη για το ρυμουλκό αυτοκίνητο θα πρέπει να έχει προηγηθεί ιδιαίτερη συμφωνία με την ασφαλιστική εταιρεία! Αυτό προβλέπεται από την Υπουργική Απόφαση (Κ4/585/1978 ΑΥΕ) που ορίζει τον αποκλεισμό της ευθύνης της ασφαλιστικής εταιρείας από τις ζημιές που προκαλούνται όταν το όχημα ωθείται ή ρυμουλκεί άλλο όχημα. Αυτό σημαίνει ότι όταν ρυμουλκείτε το τρέιλερ, χωρίς ιδιαίτερη ασφαλιστική κάλυψη, αποκλείεται η ευθύνη της ασφαλιστικής εταιρείας, ακόμη και αν η ζημιά έγινε από το ρυμουλκό αυτοκίνητο και δεν είχε καμιά συμμετοχή στην πρόκληση της ζημίας το ρυμουλκούμενο.

Ορατότητα προς τα πίσω.

Η καλή ορατότητα προς τα πίσω είναι βασική για ένα ασφαλές ταξίδι, ιδίως κατά την διάρκεια της ρυμούλκησης. Το πρώτο που πρέπει να προσέξει ο οδηγός είναι να προσαρμόσει τους ειδικούς για την περίπτωση καθρέπτες που τοποθετούνται στα εμπρός φτερά του αυτοκινήτου. Πριν ξεκινήσει θα πρέπει, επίσης, να ελέγξει εάν οι καθρέπτες είναι σωστά ρυθμισμένοι και μένουν σταθεροί στη θέση τους. Εννοείται ότι έχει ελέγξει πως τα φώτα και τα φλας του τρέϊλερ δουλεύουν σωστά.

Πού επιτρέπεται η στάθμευση ενός τρέϊλερ.

Η στάθμευση ενός τρέϊλερ απαγορεύεται στους δρόμους, πάνω από 24 ώρες, σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., καθώς εγκυμονεί κινδύνους μολύνσεως. Σε κάθε περίπτωση, προτιμείστε ένα φυλασσόμενο κλειστό χώρο καθώς, εκτός των όποιων πλεονεκτημάτων, παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια και μεγαλύτερη προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, στα οποία η πλειονότητα των σκαφών και ιδιαιτέρως τα φουσκωτά, παρουσιάζουν... ευαισθησίες.

Τελειώνοντας, σε παραπέμπω σε ένα άρθρο που είχα αναρτήσει σ' αυτό το διαδικτυακό περιοδικό όπου, εκτός από αυτά που ανέφερα πιο πάνω, θα βρεις και άλλες χρήσιμες πληροφορίες που αναφέρονται στη ρυμούλκυση γενικότερα :  http://www.camperlife.gr/2009-12-20-21-44-45/25-2010-06-22-22-24-26.html

Ιωσήφ Παπαδόπουλος