Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Βιωματικό σεμινάριο ρυμούλκησης σκάφους από τον Ο.Φ.Τ.Σ. Σύρου.

Την Κυριακή 21-11-1016 ο Όμιλος Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου πραγματοποίησε βιωματικό σεμινάριο "Ρυμούλκησης ακυβέρνητου σκάφους" με εισηγητές μέλη της Ομάδας Αιγαίου.Το σεμινάριο αυτό είχει σκοπό την επιμόρφωση των μελών του ομίλου πράτοντας σε πραγματικές συνθήκες.
    
Το σεμινάριο ξεκίνησε στον ντόκο της μαρίνας των Λαζαρέττων σε θεωρητικό επίπεδο, μαθαίνοντας ποιος είναι ο κατάλληλος εξοπλισμός ρυμούλκας για τα φουσκωτά μας, για τις σωστές αποστάσεις των σχοινιών κ.ά. Αφού λύθηκαν κάποιες απορίες μελών, επιβιβαστήκαμε στις βάρκες βάζοντας ρότα νότια του Γαιδουρονησίου όπου εκεί πραγματοποιήθηκε το βιωματικό μέρος του σεμιναρίου

Οι τρόποι ρυμούλκησης ήταν δύο, ο ένας τρόπος ήταν να ρυμουλκεί ένα σκάφος το ακυβέρνητο σκάφος, ενώ ο δεύτερος να ρυμουλκήσουν δύο σκάφη το ακυβέρνητο σκάφος. Αφού μας έδειξαν τον σωστό τρόπο που πλησιάζουμε για να δώσουμε το σχοινί της ρυμούλκας στο ακυβέρνητο σκάφος, το πλήρωμα της ομάδας Αιγαίου ξεκίνησε την πρώτη ρυμούλκηση. Ακολούθησαν οι κυβερνήτες και συγκυβερνήτες του Ο.Φ.Τ.Σ. Σύρου κάνοντας ολόκληρη τη διαδικασία. Στη συνέχεια προχωρήσαμε στον δεύτερο τρόπο ρυμούλκησης με δύο σκάφη να ρυμουλκούν, με την ίδια διαδικασία. Το τελευταίο μέρος του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Ερμούπολης έως τη μαρίνα των Λαζαρέττων όπου μας έδειξαν πώς φέρνουμε και δένουμε το ακυβέρνητο σκάφος πάνω σε αυτό που το ρυμουλκεί και στη συνέχεια πώς το πλαγιοδετούμε στον ντόκο, ασφαλίζοντάς το.
    
Στο σεμινάριο συμμετείχαν μία βάρκα της Ομάδας Αιγαίου με τριμελές πλήρωμα και πέντε βάρκες του Ο.Φ.Τ.Σ. Σύρου με είκοσι άτομα πλήρωμα.
    
Ευχαριστούμε για άλλη μία φορά την Ομάδα Αιγαίου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας.