«Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τ' άλλα.» ― George Orwell, Animal Farm
Ο δημοσιογράφος κύριος Πουλακίδας, και όχι μόνον, μας ενημέρωσε ότι
«Ψηφίστηκε η τροπολογία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή με την οποία ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπάγεται πλέον στην ΑΑΔΕ. Έχει ένα χαρακτηριστικό όμως αυτή η ρύθμιση. Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ακαταδίωκτο! Κάτι που δεν το είχε η προηγούμενη διοίκηση. Τι σημαίνει το ακαταδίωκτο; Ότι σε όποιον και να δώσει τα λεφτά, σε όποιον και να μοιράσει χρήματα, με όποιο τρόπο, ακόμα και με διαφθορά, και να τη βρούμε δεν θα την κυνηγήσουμε! Τέτοιες ρυθμίσεις προέρχονται από τα χρόνια του Μνημονίου, όταν οι μνημονιακοί ήθελαν να επιβάλουν το Μνημόνιο και να μην κυνηγά κανείς μετά και να μην ζητά κανείς ευθύνες μετά από τους μνημονιακούς γι’ αυτά που έκαναν στον ελληνικό λαό».
Είναι, όμως, τα πράγματα έτσι ακριβώς;
Το Άρθρο 33 του ν. 4389/2016, ως ισχύει, ορίζει: Ευθύνη - Ειδικές ρυθμίσεις
«1. α. Ο Διοικητής, οι Υποδιοικητές, ο Πρόεδρος, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και οι υπάλληλοι της Α.Α.Δ.Ε. δεν εξετάζονται, δεν διώκονται και δεν υπέχουν ποινική ευθύνη για αιτιολογημένη γνώμη ή εισήγηση ή πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που εξέδωσαν ή παράλειψή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός από την περίπτωση που έπραξαν με δόλο ή με σκοπό να προσπορίσουν στον εαυτό τους ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος ή να βλάψουν το Δημόσιο ή άλλον κατά τα οριζόμενα στις εκάστοτε εφαρμοστέες ποινικές διατάξεις ή σε περίπτωση παραβίασης του απορρήτου των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ. - ν. 5104/2024, A` 58).
Η διάταξη είναι σαφής. Τα στελέχη, παντός βαθμού, της ΑΑΔΕ, δεν υπέχουν ποινική ευθύνη, αν αμαρτήσουν από αμέλεια. Αν αμαρτήσουν από δόλο, υπέχουν. Βέβαια, θα μου πείτε, γιατί να μη υπέχουν ευθύνη από αμέλεια; Επειδή είναι πιο ίσοι από εμάς, αφού εμείς δεν είμαστε εξ ορισμού απατεώνες. Μολονότι το Σύνταγμα ορίζει πως
Άρθρο 4
1. Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
2. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις*.
Ίσοι, λοιπόν, ενώπιον του νόμου. Αλλά μπορεί η εκτελεστικονομοθετική εξουσία να απαλλάσσει κάποιον από την εφαρμογή ενός νόμου. Και το άρθρο 4 του Συντάγματος κύριε; Ισότητα, μέχρις ότου ψηφισθεί ανισότητα. Όταν το άρθρο 4 του Συντάγματος αναφέρεται σε νόμο, δεν καταλαμβάνει και το Σύνταγμα; Ή όχι ; Καλόν θα ήτο να καταγγείλει κάποιος ένα στέλεχος της ΑΑΔΕ για διάπραξη αδικήματος από αμέλεια, για να δούμε πώς θα αντιδράσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών. Κι’ αν ο εν λόγω εισαγγελέας απορρίψει την έγκληση, να προσφύγει ο εγκαλών στον Εισαγγελέα Εφετών, να δούμε, αν αυτός θα εφαρμόσει την περί ισότητος γενικώς και αδιακρίτως συνταγματική διάταξη.
Προτρέπω τον κ. Πουλακίδα, να επανέλθει με διευκρινίσεις, ώστε να μη μείνει το νοήμον κοινό του με την εσφαλμένη εντύπωση που άφησε η ανακοίνωσή του.
Σώτος
*Ενώ η §1 αναφέρεται σε Έλληνες, αμφοτέρων των φύλων φυσικά, στην §2 γίνεται αναφορά σε Ελληνίδες και Έλληνες; Γιατί άραγε; Υπήρχε περίπτωση να εξαιρεθούν οι Ελληνίδες από την εφαρμογή τής §2, αν η διάταξη έκανε λόγο μόνον για ΄Ελληνες, όπως η §1; Αντιθέτως η §2 δίνει αφορμή να ισχυρισθούν ανεγκέφαλοι, ότι αφού στην §1 δεν γίνεται αναφορά στις Ελληνίδες, αυτές δεν είναι ίσες ενώπιον του νόμου.
Υ.Γ. 1] Θα μου πείτε μόνον αυτοί έχουν το ακαταδίωκτο με δεδομένο, ότι το ακαταδίωκτο έχει πολλές μορφές; [ακολουθεί κείμενο αγνώστου πατρός που μου έστειλε φίλος].
Ας θυμηθούμε τον απλό πολίτη Βασίλη Μηλιώνη. Αυτό που «άλλαξε» τα φώτα στην ΔΕΗ. Όντας ιδιοκτήτης της Hellas Power -και σε συνεργασία με τον Άρη Φλώρο της Energa- έκλεψε από το Ελληνικό Δημόσιο 256 εκατομμύρια ευρώ.
Πώς το κατάφερε αυτό;
Ενώ η εταιρεία του εισέπραττε κανονικά το «χαράτσι» από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος χιλιάδων πολιτών, εκείνος, αντί να το αποδίδει στο κράτος ως όφειλε, το έστελνε σε προσωπικούς του λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Και δος του διαμερίσματα στην Ηρώδου Αττικού με 8.000 ευρώ ενοίκιο, και δος του εμφανίσεις με Aston Martin και Porsche Cayenne για καφέ στο Κολωνάκι, και δος του ταξίδια με ιδιωτικό lear jet από το Μαϊάμι στη βίλα του στις Μπαχάμες.
Μια μέρα, λέει, επειδή βαριότανε στη Μύκονο, έκλεισε τελευταία στιγμή εισιτήρια Α θέσης για τέσσερα άτομα με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, ξοδεύοντας μέσα σε ένα τριήμερο 7.000 ευρώ.
Λεφτά υπήρχαν και ας μην ήταν δικά του, αλλά του ελληνικού δημοσίου, οπότε κανένα πρόβλημα.
Τον Σεπτέμβρη του 2012, συνελήφθη και προφυλακίστηκε για κατάχρηση δημόσιου χρήματος.
Οχτώ μήνες αργότερα ήταν έξω και τα «έσπαγε» στον Μαζωνάκη, περιστοιχισμένος από βιζιτούδες και γλείφτες, κάνοντας 80.000 ευρώ λογαριασμό σε λουλούδια και ποτά.
2014 ξαναπροφυλακίστηκε για την ίδια υπόθεση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, αφού πρώτα κατέβαλε εγγύηση ύψους 70.000 ευρώ.
Το ίδιο καλοκαίρι πετάχτηκε μέχρι τη Μύκονο, όπου είχε νοικιάσει luxury βίλες για τον ίδιο και τους φίλους του, «για τα καλύτερα γενέθλια της ζωής του». Το πάρτι τού κόστισε 100.000 ευρώ. (Περισσότερο και από τη χρηματική εγγύηση που κατέβαλε για να αφεθεί ελεύθερος.)
Το κακόγουστο αστείο με τα δικαστήρια τελείωσε τον Φεβρουάριο του 2017, οπότε και ο άνθρωπος που έκανε «ζωάρα» με το ματωμένο «χαράτσι» των πολιτών καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης, αλλά με αναστολή «λόγω πρότερου εντίμου βίου» και αφέθηκε οριστικά ελεύθερος.
Πού Βρίσκεται σήμερα ο «άριστος» Μηλιώνης; «Γιολάρει» κάπου στην Ελλάδα. Ελεύθερος. Εννοείται.
(Πριν λίγες μέρες, αγόρασε τη βίλα Σαραντόπουλου στο Πόρτο Χέλι -με τα 13 δωμάτια και τα 15 μπάνια- έναντι 10 εκατομμυρίων ευρώ.)
Αλλά για την κρίση φταίω εγώ και κείνο το εισιτήριο που δεν χτύπησε ο γείτονάς μου πριν 4 χρόνια.
2] Και για να μην πέσουμε ανεπιστρεπτί σε βαθειά κατάθλιψη, ας θυμηθούμε τον αξιωματικό τού Πυροσβεστικού Σώματος ΚΥΡΙΟ Δημήτριο Λιότσο που δεν υπέκυψε σε εντολές και εκβιασμούς ανωτέρων και συνέταξε πραγματογνωμοσύνη που απέδιδε ευθύνες εκεί που έπρεπε για το έγκλημα στο Μάτι. Πώς να μην τον θυμηθώ, άλλωστε, τώρα που το Πυροσβεστικό Σώμα έστειλε έκθεση πραγματογνωμοσύνης στον Εφέτη Ανακριτή τής υπόθεσης των Τεμπών, στην οποία αναφέρει, ότι στην εμπορική αμαξοστοιχία δεν υπήρχε ξυλόλιο και γενικά ξένο εύφλεκτο υλικό που να προκάλεσε την πυρόσφαιρα. Ο ανακριτής έκλεισε τη δικογραφία άμα τη παραλαβή τής εν λόγω έκθεσης, αντίγραφο της οποίας δεν έδωσε στους συγγενείς τών χαμένων ψυχών. Εύγε κ. Λιότσο. Να είσαι καλά, για να υπηρετείς σωστά, όπως πολύ καλά ξέρεις, τον Έλληνα πολίτη. Και με την ευχή, φυσικά, να βρεθούν και άλλοι πολλοί μιμητές σου υπηρετούντες σε όλους του κλάδους τού Δημοσίου.