Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ποιά παρέα τούς αποφυλάκισε;

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

apogeiosiΣυμπατριώτης τις μου είπε προ ημερών με όση σοβαρότητα διέθετε, ότι μόλις έγινε κυβέρνηση η ΝΔ, αποφυλακίστηκε ο Φλώρος. Μάταια προσπάθησα να του αποδείξω το αβάσιμον της εδραίας πεποίθησής του.  Χθες άκουσα ότι χάρη στη ΝΔ αποφυλακίστηκε και ο Κορκονέας. Δεν έκανα τον κόπο να πείσω περί του αντιθέτου τον δηλώσαντα. Το μόνο που είπα ήταν «΄Ο,τι πει το κώμα».

Ας βάλουμε, όμως, τα πράγματα σε τάξη με βάση την αρχή ότι στο ποινικό  δίκαιο ο μεταγενέστερος ευνοϊκότερος νόμος επηρεάζει ευμενώς τη μεταχείριση των προ αυτού εγκληματησάντων.     

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, λοιπόν, ανέστειλε την πρωτόδικη ποινή 21 ετών που εξέτιε ο Φλώρος για την υπεξαίρεση εκατομμυρίων σε βάρος της ΔΕΗ. Και τούτο, διότι από της ισχύος  τού νέου Ποινικού Κώδικα  η απειλούμενη ποινή των ισοβίων  εξέλιπε, αφού καταργήθηκε ο α.ν. 1608/1905 περί καταχραστών τού Δημοσίου, δημοσίων οργανισμών, τραπεζών κ.λπ. Από 01.07.2019 η απειλούμενη ποινή για το αδίκημα Φλώρου είναι 15ετής κάθειρξη. Με τα 2 ελαφρυντικά που του αναγνωρίστηκαν πρωτοδίκως και δεν αναιρούνται στον δεύτερο βαθμό, εκτός αν  γίνει δεκτή η σχετική εισαγγελική έφεση, είναι ζήτημα, αν θα του επιβληθούν 12 έτη.  Έχει ήδη εκτίσει τα 6, οπότε γιατί να τον κρατούν έγκλειστο μέχρι να ολοκληρωθεί η δευτεροβάθμια δίκη;

Ποιός αποφυλάκισε τον Φλώρο λοιπόν; Ο νέος ΠΚ. Ο ΠΚ που σερνόταν επί μία 15ετία από νομοθετική σε νομοθετική Επιτροπή, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να δώσει ένα τέλος σ’ αυτή την διελκυστίνδα και να απαλλάξει τους καταχραστές από τα ισόβια.

Για τον Κορκονέα  τί προβλέπει ο νέος ΠΚ;

Άρθρο 52  - Κάθειρξη

1. Η κάθειρξη είναι πρόσκαιρη και κατ` εξαίρεση, εφόσον ο νόμος το ορίζει ρητά, ισόβια.
2. Η διάρκεια της πρόσκαιρης κάθειρξης δεν υπερβαίνει τα δεκαπέντε έτη ούτε είναι κατώτερη των πέντε ετών.

Άρθρο 83 - Μειωμένη ποινή

Όπου στον νόμο προβλέπεται μειωμένη ποινή χωρίς άλλο προσδιορισμό, το πλαίσιό της καθορίζεται ως εξής: α) αντί για την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, επιβάλλεται κάθειρξη, ….

Άρθρο 84 -  Ελαφρυντικές περιστάσεις

1. Η ποινή μειώνεται επίσης … στις περιπτώσεις που συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις.
2. Ελαφρυντικές περιστάσεις θεωρούνται ιδίως: α) το ότι ο υπαίτιος έζησε σύννομα ως τον χρόνο που έγινε το έγκλημα, περίσταση που δεν αποκλείεται από μόνη την προηγούμενη καταδίκη του για ελαφρό πλημμέλημα,….

299 –Ανθρωποκτονία με δόλο

1. Όποιος σκότωσε άλλον τιμωρείται με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.

Ο προηγούμενος ΠΚ προέβλεπε σκέτα ισόβια [΄Αρθρο 299 - 1.  ‘Οποιος με πρόθεση σκότωσε άλλον τιμωρείται  (με  την  ποινή  του θανάτου ή) με ισόβια κάθειρξη].

Τί προβλέπει ο νέος ΠΚ για την απόλυση υπό όρο;

Άρθρο 465

Οι διατάξεις του προϊσχύσαντος Ποινικού Κώδικα για τη μετατροπή της ποινής σε χρηματική ποινή, την αναστολή εκτέλεσης της ποινής και την απόλυση υπό όρο εφαρμόζονται για πράξεις που τελέστηκαν μέχρι τη θέση σε ισχύ του παρόντος.

Τί ορίζει ο παλιός ΠΚ;

Αρθρο 105

1. ΄Οσοι καταδικάσθηκαν σε ποινή στερητική της ελευθερίας μπορούν να απολυθούν υπό τον όρο της ανάκλησης … εφόσον έχουν εκτίσει :   …… β) προκειμένου για πρόσκαιρη κάθειρξη, τα τρία πέμπτα της ποινής τους, γ) προκειμένου για ισόβια κάθειρξη, τουλάχιστον δεκαεννέα (19) έτη.

[ΣΗΜ: Η περίπτωση γ΄ αντικαταστάθηκε  ως άνω με το άρθρο 6§1  ν. 4322/2015. Η προηγούμενη όριζε τουλάχιστον 20 έτη. Ποιός συμπλήρωνε οσονούπω 19 έτη και ανυπομονούσε ο Παρασκευόπουλος να τον αποφυλακίσει για να μην περιμένει ένα χρόνο ο καημένος; Πού να ξέρω;]

Με το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου [όχι «έντιμου» κατά τον προηγούμενο ΠΚ] που του αναγνωρίσθηκε υποχρεωτικά, ο Κορκονέας καταδικάσθηκε σε 13ετή κάθειρξη. Είχε εκτίσει 11, άρα υποχρεωτικά ελεύθερος. Και στην ανώτατη ποινή των 15 ετών να καταδικαζόταν, θα αποφυλακιζόταν, αφού ήδη είχεν εκτίσει τα 3/5 της ποινής του [15Χ3/5=9].

Έτσι, λοιπόν, τον Φλώρο και τον Κορκονέα δεν τους αποφυλάκισε η σημερινή, αλλά η προηγούμενη παρέα. Άντε και στου Κουφοντίνα που πλησιάζει τα 19 χρόνια εγκλεισμού.