Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Το δούλεμα με τις γερμανικές αποζημιώσεις Νο2.

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

olokaftomaΔεν επρόκειτο να υπερασπισθώ τη Χρυσή Αυγή ως προς το αν ψήφισε υπέρ ή κατά της πρότασης στη Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις, καθότι δεν είμαι τόσο ανεγκέφαλος, ώστε η αγανάκτησή μου να οδηγήσει το χέρι μου να ρίξει στην κάλπη ψηφοδέλτιο υπέρ των παιδιών των ηττημένων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως είναι ψέμμα το διαδοθέν, ότι η ΧΑ κατεψήφισε την πρόταση. Αρκεί να διαβάσει κανείς την πιο αξιόπιστη, εν προκειμένω, πηγή. Τον Ριζοσπάστη της 18.04.2019:

«Στις ελληνικές καλένδες στέλνει το δίκαιο αίτημα του ελληνικού λαού για την απόδοση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την ψήφο της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Ενωσης Κεντρώων και της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, 74 χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

Κι’ όποιος εξακολουθεί να αμφιβάλλει, δεν έχει παρά να παρακολουθήσει το βίδεο με τον βουλευτή Ηλιόπουλο να προκαλεί από του βήματος τον Προεδρεύοντα του Σώματος Βαρεμένο [όνομα και πράμα] να πει, αν η ΧΑ ηγέρθη κατά την ψηφοφορία [προφανώς κάποιος θα έδωσε το σύνθημα «εγέρθητος»]. Και ο Βαρεμένος το επιβεβαιώνει.

Εκείνο, όμως, που έχει μεγαλύτερη αξία στο βίδεο είναι τούτο: κατά την ψηφοφορία για τις γερμανικές αποζημιώσεις είναι ζήτημα αν βρίσκονταν στην αίθουσα 20-30 βουλευτές.  Τόσο ενδιαφέρον επέδειξαν όλα τα κώματα για το σημαντικό αυτό ζήτημα.

Και καθώς ησχολούμην με τούτο το θεματάκι θυμήθηκα επεισόδιο του 2014. Τότε που ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς επέμενε να θέσει το θέμα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου και  κυκλοφόρησε η είδηση ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κατεψήφισαν την πρόταση. Αμέσως βγήκαν οι «έντιμοι, ειλικρινείς και αντικειμενικοί» να επισημάνουν ότι τα εν λόγω κώματα κατεψήφισαν την πρόταση Μαριά, επειδή δεν ήταν γραμμένη στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Αναφορών, εξ ου και ο Πρόεδρος δεν ήθελε να συζητηθεί κ.λπ., αλλά ο Μαριάς επέμενε για προσωπική προβολή. Εν τάξει ρε φιλάρες, να δεχθώ κι’ εγώ ότι ο Μαριάς το έκανε για να πουλήσει μούρη και όχι εξ αγνών προθέσεων. Και σας τί σας πείραζε να πείτε π.χ. «Εμείς  υπερψηφίζουμε την πρόταση, αν και είναι εκτός ημερήσιας διάταξης, καθότι πρόκειται για μείζον εθνικό ζήτημα, αλλά κάνε μας τη χάρη κ. Νότη και μη μας τα ζαλίζεις με την αυτοπροβολή σου. Άσε που φεύγει σε λίγο και το αεροπλάνο για Αθήνα και θα το χάσουμε»;  Λέω εγώ τώρα.

Και το αντικειμενικό «ΠΟΝΤΙΚΙ» έσπευσε να γράψει την 15.10.2014: «Δεν καταψήφισαν οι Ευρωβουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την πρόταση Μαριά, αλλά οι Ευρωομάδες τους». Καλό; Το καλλιτερότερο. Δεν είναι οι ποδοσφαιριστές που δεν έπαιξαν καλά. Είναι η ομάδα που σερνόταν.

Μια ζωή στην πωλητική ο τύπος τρώει την ουσία και η είδηση φτιασιδώνεται, για να βολεύει χρηματοδότες και χρηματοδοτούμενους.