Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Τί είναι ελληνοχριστιανικός πολιτισμός;

Γράφει ο ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

maxi.vivlionΕξ αφορμής του επιδιωκόμενου χωρισμού Εκκλησίας-κράτους, ώστε να έλθει η οικονομική ανάπτυξη και να ευτυχήσει επί τέλους ο ελληνικός λαός με νέους διορισμούς εις το Πρυτανείον. 

«Αρθρον 16 Συντάγματος 1952
...

Εις πάντα τα σχολεία μέσης και στοιχειώδους εκπαιδεύσεως η διδασκαλία΄αποσκοπεί την ηθικήν και πνευματικήν αγωγήν και την ανάπτυξιν της εθνικής συνειδήσεως των νέων επί τη βάσει των ιδεολογικών κατευθύνσεων   του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού.

Αρθρον 17 Συντάγματος 1968

1. Η παιδεία τελεί υπό την ανωτάτην εποπτείαν του Κράτους, παρέχεται δαπάναις αυτού, σκοπεί δε και εις την ηθικήν και πνευματικήν αγωγήν και την ανάπτυξιν της εθνικής συνειδήσεως των νέων επί τη βάσει των αξιών του ελληνικού και του χριστιανικού πολιτισμού.
...

Άρθρο 16 Συντάγματος 1975
...

2. Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλαση τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».

Βλέπουμε ότι ο όρος «ελληνοχριστιανικός πολιτισμός» απαντάται μόνον στο Σύνταγμα του 1952. Στο χουντικό Σύνταγμα διαχωρίζεται ο πολιτισμός σε ελληνικό και χριστιανικό. Στο ισχύον Σύνταγμα δεν υπάρχει αναφορά σε ελληνοχριστιανικό πολιτισμό. Ακούγεται, όμως, ο όρος  και γράφονται άρθρα και βιβλία γι’ αυτόν. Ύμνοι και λίβελοι.  

Τί είναι, όμως, ο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός; Κλείστε τα βιβλία, τα έντυπα και το διαδίκτυο και ακούστε το μήνυμα ενός ακροατή τού δημοσιογράφου Γ. Χουδαλάκη στην χθεσινή πρωινή εκπομπή του. Ο ορισμός του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού και η εφαρμογή των περί παιδείας ανωτέρω συνταγματικών διατάξεων σε μία φράση: «Είμαι άθεος, αλλά ελπίζω να είναι καλά ο παπα-Γιώργης στο Νέο Φάληρο που μου έμαθε την αλφαβήτα».