Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης απανταχού.

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

tifli.themisΈνα δάκρυ κύλησε από τα μάτια μου, μόλις διάβασα πρωί-πρωί την είδηση ότι οι δύο απαχθέντες από τους Τούρκους στρατιωτικοί μας βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους. Από την άλλη αδυνατώ να εξηγήσω αυτή την κίνηση της γείτονος. Πάντως, ήδη φημολογείται ότι αυτή η τουρκική κίνηση αποτελεί προάγγελο της απελευθέρωσης του αμερικανού πάστορα Μπράνσον κατόπιν των αφόρητων πιέσεων των πΗΠΑ. Θα δείξει.

Επειδή, όμως, είμαι «κολλημένος» με τη Δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία της, από όλα τα ειδησεογραφικά κείμενα που διάβασα στάθηκα σε τούτο:  «Σε επικοινωνία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου Ερντογάν, ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι, αν θα γίνει δίκη για τους δύο στρατιωτικούς, θα γίνει ερήμην και εάν επιβληθεί ποινή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης».

Θυμήθηκα τις δηλώσεις τόσο του Τούρκου Προέδρου όσο και υπουργών του, οι οποίοι επί 167 ημέρες, όσο διήρκεσε η κράτηση των στρατιωτικών μας, διεκήρυσσαν ότι το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια της ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης, μόνης αρμοδίας να αποφανθεί για την τύχη τους. Άρα το θέμα δεν ήταν πολιτικό, αλλά καθαρώς νομικό, αρμόδια για το οποίο ήταν αποκλειστικώς η τουρκική Δικαιοσύνη, στην οποία ήταν αδιανόητο να παρέμβει η τουρκική κυβέρνηση.

Και τώρα με ενημερώνει ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος ότι

- Δεν είναι βέβαιον ότι θα δικασθούν οι 2 στρατιωτικοί μας από τουρκικό δικαστήριο, πράγμα που σημαίνει ότι ο αρμόδιος «ανεξάρτητος» Τούρκος εισαγγελέας, ίσως και να αποσύρει την ασκηθείσα δίωξη.
- Αν γίνει δίκη, θα γίνει ερήμην των κατηγορουμένων στρατιωτικών μας, πράγμα που σημαίνει ότι θα κληθούν μεν να παραστούν στη δίκη, αλλά δεν είναι ανάγκη να παραστούν.
- Είναι ενδεχόμενο να αθωωθούν από το δικαστήριο.
- Αν καταδικασθούν, θα τους επιβληθεί ποινή 167 ημερών φυλάκισης, η οποία θα έχει εκτιθεί, δεδομένου κατά πάγια αρχή σε όλα τα...  ευνομούμενα κράτη ο χρόνος κράτησης αφαιρείται από την επιβληθείσα ποινή. Για να μην έχουμε καμμία αυταπάτη ως προς την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης απανταχού της γης.

Ελπίζω να μην αποφανθεί εν τέλει η ημετέρα ανεξάρτητη Δικαιοσύνη ότι πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το εκεί πραξικόπημα της 15.07.2016, τώρα που η τουρκική Δικαιοσύνη έδωσε δείγματα εφαρμογής... των αρχών της δίκαιης δίκης. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα θυμώσω πολύ με την Παναγία την Ελευθερώτρια.