Για το μέγεθος και το είδος του φτερού που θα τοποθετηθεί, υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές. Σε γενικές γραμμές, ένα φτερό 19,5 τετραγ. μέτρων, με διπλό ύφασμα στο 1/3 της συνολικής επιφανείας του, και συνολικό άνοιγμα 11,5 μέτρα, δίνει τις ταχύτητες που αναφέρθηκαν πιο πάνω, και ασφαλείς πτήσεις με ένταση ανέμου μέχρι 3-4 Β.

Η προπέλλα μπορεί να είναι ξύλινη ή πολυεστερική, δίφτερη ή τρίφτερη για μεγαλύτερο τράβηγμα και λιγότερο θόρυβο. Η πολυεστερική τρίφτερη προπέλλα Arplast, Γαλλικής προέλευσης, είναι μεταβλητού βήματος (στην ξηρά).


Το ιπτάμενο φουσκωτό σκάφος της Polaris είναι διθέσιο. Μπορεί δηλαδή, εκτός του πιλότου του, να φιλοξενήσει και δεύτερο άτομο, είτε πρόκειται για εκπαιδευόμενο, είτε πρόκειται για έναν απλό εραστή του αέρα και των πτήσεων. Οι κινητήρες είναι της Αυστριακής Rotax, εταιρεία που ειδικεύεται, εκτός των άλλων, και στην κατασκευή κινητήρων για υπερ-ελαφρά αεροσκάφη. Είναι δίχρονοι 503 c.c. (αερόψυκτος) ή 582 c.c. (υδρόψυκτος), εφοδιασμένοι αμφότεροι με δύο καρμπυρατέρ και δύο ηλεκτρονικές αναφλέξεις, και αποδίδουν 53 hp και 64 hp αντιστοίχως στις 6.500 r.p.m. Με ένα δοχείο αμόλυβδης βενζίνης 40 λίτρων, λάδι καύσης σε αναλογία 2% και δύο επιβάτες, το ιπτάμενο φουσκωτό της Polaris μπορεί να καλύψει μια απόσταση 90 περ. ν. μιλίων (2,5 περ. ώρες με ταχύτητα ταξιδίου 35 κόμβους). Η αυτονομία αυτή μπορεί να υπερ-διπλασιαστεί, αν αντί του δεύτερου επιβάτη τοποθετηθεί καύσιμο ανάλογου βάρους!
Η αλλαγή κατεύθυνσης του αμφίβιου ιπτάμενου φουσκωτού σκάφους της "Polaris", όταν τροχοδρομεί στο έδαφος, επιτυγχάνεται με αντίστοιχη στροφή του ποδοστηρίου. Οταν ο πιλότος στρέφει το ποδοστήριο προς τα αριστερά, φρενάρει ο πίσω αριστερός τροχός, με αποτέλεσμα να γυρνάει αριστερά ο ριναίος τροχός. Και αντιστρόφως. Οταν ο πιλότος στρέφει το ποδοστήριο προς τα δεξιά, φρενάρει ο πίσω δεξιός τροχός, με αποτέλεσμα να γυρνάει δεξιά ο ριναίος τροχός.

Η εκκίνηση του κινητήρα μπορεί να γίνεται είτε με το τράβηγμα ενός σχοινιού (μανιατό) είτε με μίζα. Στην δεύτερη περίπτωση η ηλεκτρική εγκατάσταση και η ύπαρξη μπαταρίας είναι βεβαίως απαραίτητη.


Φωτό: Ιωσήφ Παπαδόπουλος
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Αρχική σελίδα
Web Page Maker, create your own web pages.