Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Υπουργείο Οικονομικών, Δικαιοσύνη, Συνήγορος του Πολίτη : Πάντα με το μέρος της γάτας!

Ο Μ.Κ., μακροχρόνια άνεργος, ενημέρωσε την Δ.Ο.Υ. της περιοχής του ότι αδυνατεί να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ. Ο αρμόδιος υπάλληλος τον ενημέρωσε ότι το μόνο που μπορεί, βάσει του νόμου, να επιτύχει είναι μια έκπτωση της τάξης του 50%.

Ο Μ.Κ., καθώς ούτε το ποσό αυτό μπορούσε να πληρώσει, απευθύνθηκε εγγράφως στον Συνήγορο του Πολίτη. Η έγγραφη απάντηση κάποιας κυρίας Ε.Σ. ήταν καθαρά ενημερωτική και, πάνω κάτω, είπε στον Μ.Κ. αυτά περίπου που του είπε και ο αρμόδιος υπάλληλος της Δ.Ο.Υ.

Καθώς όμως ο Μ.Κ. δεν το βάζει κάτω, αφού γνωρίζει καλά ποια είναι τα δικαιώματά του, έστειλε και μια δεύτερη επιστολή στον Συνήγορο του Πολίτη, με επιθετικό ύφος αυτή τη φορά, προσπαθώντας να εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέτει, βάσει του Συντάγματος, προτού καταφύγει στη Δικαιοσύνη.

Αξιότιμη κυρία Σ.,

Σύμφωνα με το Καταστατικό σας :

 Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή που συστήθηκε με το Ν. 2477/1997 (ΦΕΚ 59/Α/97), αποστολή έχει τη διαμεσολάβηση μεταξύ πολιτών και Δημοσίων Υπηρεσιών, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο Ν. 2477/1997, όπως εκάστοτε ισχύει, για την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη, την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και την τήρηση της νομιμότητας.

Όπως λοιπόν  γράφει το Καταστατικό σας, ιδρυθήκατε για να προστατεύετε τον πολίτη από τις αυθαιρεσίες του Κράτους. Με λίγα λόγια, δεν θέλω νομικές συμβουλές, μιας και δεν είστε αρμόδιοι, όπως λέτε. Όταν εργαζόμουν, είχα χρήματα και μπορούσα να πληρώνω δικηγόρο. Αν είχα μια διένεξη με κάποιον, ο δικηγόρος μού έδινε άπειρες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνω. Ψάχνοντας στο λεξικό βρήκα ότι ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ τελικά σημαίνει : «ο δικηγόρος που υπερασπίζεται τον πελάτη του στο δικαστήριο».
 
Βλέποντας επίσης πολλά αμερικανικά έργα, διαπιστώνω  ότι οι δικηγόροι, κάποιες φορές, πληρώνονται με την ώρα, μόνο και μόνο για να δίνουν συμβουλές. Τώρα εσείς πώς μου λέτε ότι δεν έχετε τέτοια αρμοδιότητα; Αφού δικηγόροι τελικά είστε!
 
Το παραβλέπω πάντως αυτό και συνεχίζω λέγοντας ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας νόμος αντισυνταγματικός, για πολλούς λόγους, και το ξέρετε. Μάλιστα υπάρχει και τελεσίδικη απόφαση από τον Άρειο Πάγο, και το ξέρετε και αυτό. Είναι ο λόγος των «λάθος αντικειμενικών αξιών».

Βέβαια, ο σημαντικότερος λόγος που ο ΕΝΦΙΑ είναι αντισυνταγματικός, είναι ότι κάνει αναδρομική φορολόγηση των ήδη φορολογημένων εισοδημάτων, που χρησιμοποίησα για να φτιάξω το σπίτι μου πριν από 25 χρόνια, και σύμφωνα με το άρθρο 78 (Νόμοι φορολογικού περιεχομένου) :

2. Φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος που εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος το προηγούμενο εκείνου κατά το οποίο επιβλήθηκε.

Και μην μου πείτε και εσείς την εξυπνάδα που μου είπε ένας φίλος δικηγόρος ότι «δεν σου βάζουν τον φόρο από το 1994 που έκτισες το σπίτι, σου τον βάζουν από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος», γιατί, όπως έγραψα πιο πάνω, το Κράτος  ξανα-φορολογεί χρήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί στο παρελθόν. Αν, για παράδειγμα, εγώ αυτά τα χρήματα τα μάζευα και τα είχα σήμερα στην τράπεζα, θα μου φορολογούσαν τους τόκους των χρημάτων αυτών και όχι το κεφάλαιο. Γιατί λοιπόν, όταν βγάλω αυτό το κεφάλαιο από την τράπεζα και το κάνω σπίτι, μου φορολογούν το κεφάλαιο; Δεν βλέπετε καμμία παρανομία σ’ αυτό;

Επίσης, όταν εγώ έκτιζα το σπίτι, μου είπε το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα πληρώνω φόρο ώστε να σκεφτώ αν με συμφέρει να το φτιάξω;  Όχι!  Έρχεται μετά από 25 περίπου χρόνια και μου λέει, τώρα πλήρωνε φόρο!

Εμένα λοιπόν, δεν με συμφέρει να πληρώνω φόρο, δεν μπορώ αλλά δεν είναι και νόμιμο. Ας κάνει μια εκτίμηση το Υπουργείο πόσο κάνει το σπίτι, να μου δώσει τα χρήματα που έδωσα να το φτιάξω και να το πάρει, μιας και αδυνατώ να πληρώσω οποιονδήποτε φόρο λόγω του ότι είμαι άνεργος, με υπαιτιότητα επίσης αυτής της Δημόσιας Διοίκησης, εδώ και 6 συνεχόμενα χρόνια, και φέτος μπαίνω στον έβδομο χρόνο. Και γράφω με υπαιτιότητα αυτής της Δημόσιας Διοίκησης γιατί, σαν ελεύθερος επαγγελματίας, και με ένα μικρό εργαστήριο σε ένα χωριουδάκι, έβγαζα από 5 έως 10 χιλιάρικα τον χρόνο αλλά δεν είχα κανένα έξοδο.  Έτσι, αν δεν είχα τον ΤΕΒΕ, φόρο επιτηδεύματος, κατάργηση αφορολογήτου, περαιώσεις, αντικειμενικά κριτήρια (βλέπε Σημίτης), συνάφεια κλπ,  θα ζούσα μια χαρά, αλλά λόγω όλων αυτών αναγκάστηκα και έκλεισα το 2010 την επιχείρησή μου (σας έστειλα και την διακοπή στην προηγούμενή μου αναφορά).

Αφού λοιπόν αυτή η ωραία Διοίκηση με άφησε άνεργο, έρχεται τώρα και μου ζητά και φόρο για το σπίτι! Και φαντάζομαι ούτε εδώ θα βλέπετε κάποια παρανομία, μιας και το Σύνταγμα και εδώ είναι σαφέστατο αφού, σύμφωνα με το Άρθρο 4 (Ισότητα των Ελλήνων):

5. Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

Μήπως μπορείτε να μου πείτε ένας άνεργος, χωρίς καθόλου εισοδήματα, και μάλιστα με υπαιτιότητα της Πολιτείας, τι ακριβώς μπορεί να προσφέρει;

Αν συνεχίσω να αναλύω το Σύνταγμα θα βρω ένα σωρό λόγους για να προχωρήσετε στη μήνυση εναντίον της Πολιτείας προκειμένου να με απαλλάξει από οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση, κάτι που σε όλα τα μέρη του κόσμου είναι αυτονόητο (αν δεν έχεις εργασία δεν πληρώνεις φόρους). Μη μου ξαναπείτε λοιπόν ότι δεν είστε αρμόδιοι και προχωρήστε στο αυτονόητο, μιας και είστε δικηγόροι μου ενάντια σε αυτό το ανάλγητο και παράλογο Κράτος.

Σας αποστέλλω και τις πιο πρόσφατες βεβαιώσεις ανεργίας (τη δική μου και της συζύγου μου).

Με εκτίμηση
Μ.Κ.