Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

6η Πανελλήνια Συγκέντρωση φουσκωτών σκαφών στη Χίο.

Πήγε στη Χίο, φωτογράφισε και βιντεοσκόπησε ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Το λιμάνι της Χίου έζησε ημέρες δόξας με πάνω από 280 φουσκωτά να είναι πρυμοδετημένα στην προκυμαία.Αν και δεν έχω παρευρεθεί σε καμμία από τις πανελλήνιες συγκεντρώσεις φουσκωτών σκαφών μετά το 2004 (τότε που πραγματοποιήθηκε η 1η στο νησί της Πάρου) και δεν έχω μέτρο σύγκρισης, πρέπει να πω ότι η φετινή 6η πανελλήνια συγκέντρωση, που πραγματοποποιήθηκε στη Χίο από τις 2-4 Ιουλίου, ήταν σαφώς, και κατά γενική ομολογία, η δεύτερη σε μέγεθος, από πλευράς συμμετοχής (θα ήταν η πρώτη αν τα σκάφη των μελών του Ο.Φ.Σ. Χίου είχαν πέσει όλα στη θάλασσα), και η καλύτερη από πλευράς οργάνωσης και πυκνότητας παράπλευρων εκδηλώσεων. Αδιάψευστος μάρτυρας αυτού του ισχυρισμού είναι ότι η πιο δημοφιλής φράση που ακουγόταν συνεχώς αυτό το τριήμερο στη Χίο ήταν : «Οι Χιώτες έβαλαν φέτος ψηλά τον πήχυ. Ποιος θα τολμήσει να αναλάβει τώρα την επόμενη πανελλήνια συγκέντρωση»;

Ο φάρος στο νησί της Παναγιάς. Σε λίγα μέτρα απόσταση βρίσκεται το ακριτικό στρατιωτικό φυλάκιο.Λόγω της απόστασης και του φόβου μήπως το μελτέμι τους χαλάσει τα σχέδια, κάποιοι κυβερνήτες έφθασαν στη Χίο αρκετές ημέρες πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, και «κατασκήνωσαν» στις παραλίες του όμορφου νησιού, συνδυάζοντας έτσι το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Να δώσουν το παρόν στη συγκέντρωση και να χαρούν, συγχρόνως, λίγες ημέρες ξένοιαστων διακοπών. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς βοήθησαν με όποιο τρόπο μπορούσαν τους φίλους του «Ομίλου Φουσκωτών σκαφών Χίου» στα τελικά στάδια της διοργάνωσης, όπως ο Σπύρος Πριόβολος και η Σμαρώ Καπαρού, μέλη και οι δύο του Ο.Φ.Σ.Ε., με γνώσεις και εμπειρία από ανάλογες εκδηλώσεις στο παρελθόν.

Η... περιπατητική καντάδα του Σπύρου Πριόβολου και της παρέας του ξεσήκωσε το λιμάνι της Χίου! Η Παρασκευή 2 Ιουλίου ήταν πάντως ημέρα της Λαγκάδας. Στον όμορφο αυτό παραθαλάσσιο οικισμό της βορειοανατολικής Χίου ο τοπικός Δήμος ανέλαβε να φιλοξενήσει τα πληρώματα των φουσκωτών σκαφών που είχαν αρχίσει να καταφθάνουν στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, ενώ ο γνωστός Χιώτης καλλιτέχνης Παντελής Θαλασσινός υποσχόταν μια όμορφη μουσική βραδυά. Ο τρόπος της μετάβασης πάντως των πληρωμάτων από τα σκάφη τους μέχρι το καραβάκι που θα τους μετέφερε στη Λαγκάδα, ήταν ιδέα του αεικίνητου και πανταχού παρόντος Σπύρου Πριόβολου και αυτή που έκλεψε, ομολογουμένως, την παράσταση. Δύο κιθαρίστες, μέλη του Ο.Φ.Σ.Ε., παίζοντας και τραγουδώντας, ξεσήκωσαν και παρέσυραν τους κυβερνήτες και τα πληρώματα δημιουργώντας ένα μουσικό ποτάμι που πλημμύρισε το λιμάνι της Χίου!

Προετοιμασία για την συναυλία του Παντελή Θαλασσινού στη γραφική Λαγκάδα.Ο Παντελής Θαλασσινός και η ορχήστρα του ξεσήκωσαν το ίδιο βράδυ τον κόσμο που συγκεντρώθηκε στον χώρο μπροστά απ’ το Δημαρχείο της Λαγκάδας, ενώ οι γυναίκες του οικισμού προσέφεραν μεζέδες, που είχαν ετοιμάσει ειδικώς για την περίσταση. Τη βραδυά, μετά από γενική απαίτηση, έκλεισε με την μελωδική φωνή της η Μαρία Καλαγκιά, σύζυγος του Γιώργου Μισετζή, ο οποίος υπήρξε η καρδιά και το μυαλό της όλης εκδήλωσης, χωρίς να υποτιμώνται βεβαίως οι φιλότιμες προσπάθειες όλων των μελών του δραστήριου Ομίλου της Χίου και ιδιαιτέρως των συζύγων των μελών του διοικητικού συμβουλίου του, με την κ. Ελένη Ξύδα να πρωτοστατεί.

Το στρατιωτικό φυλάκιο στο νησί της Παναγιάς, κοντά στις Οινούσσες.Το πρωί του Σαββάτου μας επεφύλασσε άλλη μια αξέχαστη εμπειρία. Την επίσκεψη στο ακριτικό φυλάκιο της Παναγιάς, που βρίσκεται στο ανατολικότερο νησάκι του συμπλέγματος των Οινουσσών, απέναντι ακριβώς απ' τις Μικρασιατικές ακτές, και την φαντασμαγορική εικόνα που παρουσίασαν τα φουσκωτά σκάφη περνώντας απ' τα στενά περάσματα ανάμεσα στα μικρονήσια του συμπλέγματος των Οινουσσών. Η πρωτοβουλία του Ο.Φ.Σ. Χίου να προσφέρει ένα καταψύκτη στους στρατιώτες του φυλακίου ήταν η αφορμή για να πάμε ως εκεί και να μυηθούμε στο έργο και τον τρόπο λειτουργίας του. Ένα προκεχωρημένο Ελληνικό φυλάκιο, στο πιο νευραλγικό ίσως σημείο του Αιγαίου, απέναντι απ' τον κόλπο της Σμύρνης, με μια χούφτα αποφασισμένους και υπερήφανος φαντάρους να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα σε κάθε τι που πλησιάζει τον Ελληνικό θαλάσσιο ή εναέριο χώρο απ' τις Μικρασιατικές ακτές, πλέοντας ή πετώντας.

Η πορεία των σκαφών, καθώς περνούσαν το στενό της Παναγιάς, έμοιαζε με ένα τεράστιο λευκό S που κατέληγε στο λιμάνι των Οινουσσών! Φωτο: Σπ. Πριόβολος. Τα φουσκωτά σκάφη κατέπλευσαν στη συνέχεια στη μαρίνα των Οινουσσών, όπου ο τοπικός Δήμος προσέφερε στα πληρώματα μεζέδες και ποτά, ενώ δεν έλειψε βεβαίως και η καθιερωμένη μουσική επένδυση με τους γνωστούς χορευταράδες να κάνουν, για άλλη μια φορά, επίδειξη των ικανοτήτων τους. Το αξιόλογο ναυτικό μουσείο των Οινουσσών είχε και πάλι την τιμητική του, με τα πληρώματα να έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά σπάνια ναυτικά εκθέματα και να μάθουν την ιστορία της σύγχρονης Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας.

Το γραφικό λιμάνι των Οινουσσών γέμισε ξαφνικά με φουσκωτά σκάφη, φωνές και μουσική. Το απόγευμα του Σαββάτου είχε προγραμματισθεί να γίνει η ομαδική είσοδος όλων των σκαφών που συμμετείχαν στην 6η πανελλήνια συγκέντρωση στο λιμάνι της Χίου. Όλοι όσοι είχαν ακροβολιστεί σε καίρια σημεία του λιμανιού, είχαν προϊδεαστεί για μια εκπληκτική "εισβολή" αλλά, δυστυχώς, απογοητεύτηκαν, αφού τα υπερβολικά, κατά την γνώμη μου, μέτρα που έλαβαν ο διοργανωτής σύλλογος και το Λιμεναρχείο της Χίου, "έφαγαν" το θέαμα.

Το γεύμα στις Οινούσσες ήταν προσφορά του τοπικού Δήμου.Τα σκάφη μπήκαν στο λιμάνι ανά σύλλογο και έτσι, τα 280 και πλέον φουσκωτά σκάφη που ήταν συγκεντρωμένα  και περίμεναν το σύνθημα για την "έφοδο", έγιναν ξαφνικά, δέκα, είκοσι ή τριάντα στην καλύτερη περίπτωση! Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα φωτογραφικά πλάνα να μην είναι "γεμάτα" και να μη γίνει το "μπαμ" εκείνο που θα μάζευε κόσμο στην προκυμαία. Ματαίως προσπαθούσε η κ. Καπαρού να ξεσηκώσει και να ενθουσιάσει τον κόσμο από τα μεγάφωνα, βλέποντας, μόνη αυτή, την "φαντασμαγορική" και "εκπληκτική" είσοδο των φουσκωτών σκαφών. Φιλότιμες προσπάθειες οι οποίες δεν ήταν ωστόσο δυνατόν να αντικαταστήσουν το θέαμα που θα υπήρχε από μια ομαδική "εισβολή" εν μέσω βεγγαλικών, συριγμών και καπνογόνων.

Όλα συνηγορούσαν για μια φαντασμαγορική είσοδο η οποία όμως έμεινε, τελικώς, στην φαντασία μας...Θα έλεγα πάντως ότι δεν υπήρχε πραγματικά κανένας σοβαρός λόγος για να μη μπουν όλα τα σκάφη μαζί στο λιμάνι, δεδομένου ότι οι φίλοι του Ο.Φ.Σ. Χίου είχαν κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσαν προκειμένου ο κάθε κυβερνήτης να γνωρίζει εκ των προτέρων πού ακριβώς θα δέσει, αφού όλες οι θέσεις ήταν αριθμημένες και είχαν φουνταριστεί ρεμέτζα ειδικώς γι' αυτόν τον σκοπό! Μόνη "δικαιολογία", ίσως, για την απόφαση της "συντηρητικής" εισόδου των σκαφών, η επιφυλακτικότητα του Λιμενάρχη Χίου, ο οποίος δεν ήθελε επ' ουδενί να συμπέσει η ανάληψη των νέων καθηκόντων του με ένα ενδεχόμενο ατύχημα. Η κακόπιστη κριτική όμως τελικώς δεν απεφεύχθη, αφού κάποιοι ανώνυμοι ανεγκέφαλοι "παλληκαράδες" φρόντισαν να σκιαγραφήσουν τον Λιμενάρχη, τον Όμιλο της Χίου και την συγκέντρωση των φουσκωτών σκαφών με τα πιο μελανά χρώματα, στο γνωστό διαδικτυακό blog "troktiko". Εκδίκηση, ίσως, και αποπληρωμή κάποιων "παλαιών χρεών"; Πολύ πιθανόν...

Κάποιοι σύλλογοι είχαν πολυπληθέστερη παρουσία και γι' αυτό πιο εντυπωσιακή είσοδο. Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε το αποχαιρετιστήριο γλέντι, στη μεγάλη κεντρική πλατεία της Χίου, με την ορχήστρα του βιρτουόζου βιολιστή και συνθέτη Νίκου Οικονομίδη, παραδοσιακούς τοπικούς χορούς, μεζέδες, βαρελίσια μπύρα και αναψυκτικά. Όλα ήταν οργανωμένα στην εντέλεια. Κάποια έλλειψη συγχρονισμού που παρατηρήθηκε, οφειλόταν περισσότερο στη σχετική απειρία των φίλων του Ο.Φ.Σ. Χίου και τον μεγάλο συνωστισμό του κόσμου, με δεδομένη την επιθυμία πολλών ντόπιων να πάρουν κι' αυτοί μέρος στη διασκέδαση και στο φαγοπότι.

Δεν έλειψαν βεβαίως οι υδάτινες βεντάλιες, αφού κάποιοι κυβερνήτες βρήκαν πολύ ελεύθερο χώρο λόγω της τμηματικής εισόδου των σκαφών στο λιμάνι. Κάπως έτσι έπεσε η αυλαία της "6ης Πανελλήνιας Συγκέντρωσης Φουσκωτών Σκαφών" στη Χίο, με απολογισμό της συγκέντρωσης σε συνάντηση των εκπροσώπων των συλλόγων που έλαβε χώρα στο "Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου", και το ενδιαφέρον όλων να είναι στραμμένο τώρα στον διοργανωτή της "7ης Πανελλήνιας συγκέντρωσης". Χλιαρό και συγκρατημένο πάντως ενδιαφέρον έδειξαν ήδη οι σύλλογοι της Κω και της Σάμου. Θα μπορέσουν να σταθούν στο ύψος της Χίου; Ίδωμεν...

Στην "6η Πανελλήνια συγκέντρωση φουσκωτών σκαφών" έλαβαν μέρος οι κάτωθι σύλλογοι :

Παγκρήτιος Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών, Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών Χανίων, Ο.Φ.Σ.Ε., Ιάσονας, Αλεξανδρούπολης, Χαλκίδος, Ναυτίλος (με ενσωματωμένα σκάφη από την Σύρο και την Πάρο), Λεριακός Όμιλος Σκαφών, Ν.Ο. Καρλοβάσου, Ν.Ο. Σάμου, Λέσβου, Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών Χίου, Αργοναύτες Βόλου, Μακεδονικός Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών, Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών Θεσσαλονίκης και Λέσχη Sea Hawks απ' την Αθήνα.