Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πέτρος Φωστιέρης. Διαχρονική αξία στον χώρο των κατασκευαστών φουσκωτών σκαφών.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Ο κατασκευαστής των φουσκωτών σκαφών "FOST" Πέτρος Φωστιέρης. Από σαράντα κύματα πέρασε η συζήτηση με τον κατασκευαστή των φουσκωτών σκαφών "FOST" Πέτρο Φωστιέρη. Του είχα ζητήσει να μου πει δυο λόγια για τον ίδιο και τη δουλειά του, κατά την διάρκεια του Ναυτικού Σαλονιού του 2014, και καταφέραμε τελικώς να συναντηθούμε χθες στο Κορωπί, όπου είναι και η έδρα του ναυπηγείου του. Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Ο Πέτρος ανήκει σ' εκείνη την κατηγορία των ανθρώπων οι οποίοι δεν παίζουν με τις λέξεις. Σε έναν άκρως ανταγωνιστικό χώρο, όπου ο ένας "θάβει" συνήθως τον άλλον, ο Πέτρος επιλέγει να μην λέει κακό λόγο για κανένα. Και επιλέγει αυτή την τακτική, μολονότι ο ίδιος έχει πέσει πολλές φορές θύμα παρασκηνιακού "bullying" και πισώπλατων μαχαιριών, από συναδέλφους του που έχει εξυπηρετήσει στο παρελθόν, όπως λέει ο ίδιος.

Έχοντας από παιδί το μικρόβιο της θάλασσας και των σκαφών, ξεκίνησε να ασχολείται με τον πολυεστέρα από τις αρχές του 1980 δουλεύοντας σε ναυπηγεία εκείνης της εποχής, όπως της "Lambro Marine" του Ζέη και το ναυπηγείο του Νικήτα Αγγελάκη.

Ο χώρος βίωσε πολλά σκαμπανεβάσματα, με τα φουσκωτά σκάφη να πραγματοποιούν το μεγάλο άλμα γύρω στα τέλη της δεκαετίας του '80, αρχές της δεκαετίας του '90. Η παρουσία του πρώτου συλλόγου ιδιοκτητών φουσκωτών σκαφών (Ο.Φ.Σ.Ε.) τον Νοέμβριο του 1987 έπαιξε έναν ιδιαίτερο ρόλο στην άνθιση του κατασκευαστικού κλάδου, δεδομένου ότι οι δραστηριότητες του συλλόγου αυτού ήταν το κερασάκι στην τούρτα που έκανε ευρέως γνωστό το φουσκωτό σκάφος στην ελληνική αγορά.  Έτσι, οι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, έλληνες κατασκευαστές ξεπέρασαν γρήγορα σε αριθμό τους 50, με την "Olympic Hellas" να γίνεται το φυτώριο νέων τεχνιτών του πολυεστέρα και των αεροθαλάμων, όταν οι ιδρυτές της εγκατέλειψαν την ενεργό δράση και έκλεισαν την εταιρεία.

Μετά ήρθε η οικονομική κρίση, η τεράστια αύξηση της τιμής των καυσίμων, τα τεκμήρια και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να κατεβάσουν ρολλά και άλλες να φυτοζωούν. Ο Φωστιέρης κατάφερε να βγει ζωντανός μέσα από αυτή την τρικυμία, διατηρώντας σε λογικά επίπεδα τις τιμές των σκαφών του και δίνοντας παράλληλα έμφαση σε ένα αξιόπιστο "after sale service", κτίζοντας τα "FOST" με σύγχρονα, ελαφρά και ανθεκτικά υλικά ώστε να ταξιδεύουν οικονομικά με κινητήρες μικρής σχετικώς ιπποδύναμης.

Με μοντέλλα που ξεκινούν από τα 3,6 μέτρα και καταλήγουν στα 12, η "FOST" και ο ιδιοκτήτης της Πέτρος Φωστιέρης μπορούν σήμερα εκ του ασφαλούς να υποστηρίζουν ότι εξυπηρετούν τις ανάγκες των εραστών της θαλασσινής περιπλάνησης για γερά, αξιόπλοα και οικονομικά στην αγορά και την χρήση τους, φουσκωτά σκάφη.