Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πόσων χρόνων είσαι, που κακό χρόνο να 'χεις, όχι πόσων χρονών!

editorialimageΠότε ήταν η τελευταία φορά που ακούσατε την ερώτηση "πόσων χρονών είσαι ή το σχόλιο ο τάδε πέθανε σε ηλικία 75 χρονών;". Κάθε μέρα, θα μου πείτε. Όπως την ακούω κι' εγώ και, όποτε την ακούω, βγάζω καντήλες, που κακό χρόνο να 'χουν αυτοί που βάζουν τον τόνο στη λήγουσα σαν τους Φράγκους!

Άκουσα και την εγγονή μου τις προάλλες να με ρωτά : "πόσων χρονών είσαι παππού;". "Όχι χρονών, κορίτσι μου, χρόνων", την διόρθωσα. Θύμωσε η μικρή γιατί νόμιζε ότι την κορόϊδευα! Έτσι ακούει να το λένε το παιδί όλη μέρα οι τηλεαστέρες στο χαζοκούτι, έτσι το λένε και οι γύρω της, οπότε, σου λέει, έτσι πρέπει να είναι και ο παππούς έχει άδικο!

Την παρακάλεσα λοιπόν, τις προάλλες, να θέσει την ερώτηση στη δασκάλα της. Το μεσημέρι, που την πήρα απ' το σχολείο, τη ρώτησα. "Τί σου είπε η δασκάλα; Χρονών ή χρόνων είναι το σωστό;". Κατέβασε τα μάτια η μικρή, χαμογέλασε ένοχα και ψέλλισε αμήχανα. "Είχες δίκιο παππού. Χρόνων είναι το σωστό". "Κι' αν δεν μπορείς να συνηθίσεις να λές χρόνων, λέγε ετών", της είπα.

Και γνωρίζετε, βεβαίως, ότι δεν είναι αυτή η μοναδική κοτσάνα που κυκλοφορεί. Παρόμοιες κοτσάνες αιωρούνται άπειρες κάθε μέρα στον αέρα. Τη μερίδα του λέοντος πάντως έχει το χαζοκούτι. Εκεί που συγκεντρώνονται όλοι οι ατάλαντοι, που το παίζουν δημοσιογράφοι και σχολιαστές, και βιάζουν καθημερινώς και ασυστόλως την ελληνική γλώσσα. Όχι ότι και στα έντυπα μέσα ενημέρωσης-αποβλάκωσης δεν διαβάζει και δεν βλέπει κανείς χοντράδες. Από το αυγό, που καθιερώθηκε πλέον να γράφεται αβγό, μέχρι ο δεύτερος που γράφεται δέφτερος και το "σε σκέφτομαι" ή "σκέπτομαι" που γράφεται "σκεύτομαι!".

Αμ το άλλο; Το "από ανέκαθεν" ντε! Τί το θέλεις το "από", πουλάκι μου και το προθέτεις; Σκέτο "ανέκαθεν" δεν σου κάνει, που είναι και το σωστό;

Γράφει ένας άλλος : "Πήγα χθες στο φίλο μου το Κώστα". Τί λες ρε, αλήθεια; Τί είναι ο φίλος σου ο Κώστας; Τραβεστί; Αρσενικό είναι! Γιατί τρως λοιπόν το "ν" από το άρθρο, το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναι στην αιτιατική του; Τί είπες; Καταργείς το "ν" επειδή μετά ακολουθεί σύμφωνο; Ε και; Όταν μετά το "ν" ακολουθεί σύμφωνο, αλλάζει η γραμματική και η ορθογραφία συνήθειες και ο φίλος σου σεξουαλικές προτιμήσεις;  

"Ζηλεύεις το νεαρό Γιάννη που χορεύει καλύτερα από σένα;", έγραψε ένας άλλος. Ο νεαρός, του νεαρού, τον νεαρό ρε φίλε! Δεν ενοχλείται η αιτιατική του άρθρου αν, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μετά το σύμφωνο ακολουθεί άλλο σύμφωνο! Μην του αλλάζεις φύλο του Γιάννη!

Αν αρχίσω να αραδιάζω εδώ όλα τα στραβά και τα ανάποδα που ακούμε καθημερινώς να γράφονται και να λέγονται από φονιάδες της γλώσσας, δεν θα τελειώσω ποτέ και δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου. Πρόθεσή μου είναι να σας ευαισθητοποίησω και να σας προτρέψω κάθε φορά που βλέπετε ή ακούτε τέτοια μαργαριτάρια να αντιδράτε, να τα καυτηριάζετε και να τα διορθώνετε. Γιατί η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως. Και όταν το λάθος επαναλαμβάνεται, καθιερώνεται, στα μυαλά των νεαρών κυρίως ατόμων, σαν σωστό. Αυτό να θυμάστε.

Ιωσήφ Παπαδόπουλος