Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Συμβουλές για την εγκατάσταση και αντικατάσταση της μπαταρίας.

Η αντικατάσταση μιας μπαταρίας αυτοκινήτου είναι μια συνήθης διαδικασία την οποία μπορεί να κάνει ο καθένας μας μόνος του στο σπίτι. Υπάρχουν όμως σημεία όπου δίνοντας την ανάλογη προσοχή  μπορούμε να κερδίσουμε καλύτερη απόδοση της μπαταρίας, καλύτερη λειτουργία του αυτοκινήτου μας και αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων όπως βραχυκύκλωμα κ.α.

H εταιρεία Κυριαζής Batteries & More σας συμβουλεύει στα παρακάτω βήματα για το πώς είναι η σωστή διαδικασία αντικατάστασης μπαταρίας και το τι πρέπει να προσέξουμε.

ΒΗΜΑ ΕΝΑ - ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ

Ελέγξτε το βιβλίο του οχήματός σας για τις συστάσεις του κατασκευαστή αρχικού εξοπλισμού σχετικά με:

•Μέγεθος της μπαταρίας (Battery group size) - Το μέγεθος της μπαταρίας που ταιριάζει καλύτερα στις διαστάσεις του οχήματός σας. Πολλά οχήματα μπορούν να υποδεχτούν διάφορα μεγέθη.
•Ρεύμα ψυχρής εκκίνησης [Cold cranking amps (CCA)] - Το CCA είναι βασικό για τη σωστή ικανότητα εκκίνησης. Είναι ο αριθμός των ampere που δέχεται μια μπαταρία για 30 δευτερόλεπτα σε θερμοκρασία 0 βαθμών F μέχρι η τάση της να πέσει σε ακατάλληλα επίπεδα.
•Χωρητικότητα αποθέματος (Ah) - Βοηθάει στην τροφοδότηση ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα του οχήματός σας, εάν έχει βλάβη ο εναλλακτήρας. Διαπιστώνει πόσα λεπτά μπορεί η μπαταρία να προσφέρει άφθονη ενέργεια, χωρίς να πέσει κάτω από την ελάχιστη τάση που απαιτείται για τη λειτουργία του οχήματός σας.

Κατά κανόνα, τόσο για το CCA όσο και για τη χωρητικότητα  αποθέματος Ah, ισχύει: όσο πιο ψηλός είναι ο αριθμός, τόσο το καλύτερο. Αν ζείτε ΟΜΩΣ σε χώρα με κρύο κλίμα, η ικανότητα CCA είναι σημαντικό κριτήριο επιλογής της μπαταρίας. Αντιθέτως αν ζείτε σε χώρα με πολύ ζεστό κλίμα, δεν χρειάζεται τόσο υψηλό CCA.
Κατά την επιλογή μπαταρίας βαθιάς εκφόρτισης (deep cycle) για χρήση σε σκάφη ή αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, πρέπει επίσης να λάβετε υπ' όψη τα εξής:

•Τον τύπο του εξοπλισμού που θα τροφοδοτηθεί με ενέργεια
•Τον αριθμό ampere που απαιτείται για τη λειτουργία του εξοπλισμού
•Τον αριθμό ωρών που θα χρησιμοποιείτε τον εξοπλισμό

Πολλαπλασιάζετε τα ampere (Amp) με τις ώρες, για να καθορίσετε τα απαιτούμενα αμπερώρια (AH).
Κατανάλωση ρεύματος του εξοπλισμού (Amps) x Χρόνος (ώρες) = AH

ΒΗΜΑ ΔΥΟ - ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ

Διαβάστε τις σχετικές οδηγίες στο βιβλίου χειρισμού. Πριν αφαιρέσετε την παλαιά μπαταρία, κοιτάξτε σε ποια θέση είναι ο θετικός ακροδέκτης της μπαταρίας και σημειώστε την πολικότητα του θετικού καλωδίου. Έτσι θα αποφύγετε να εγκαταστήσετε αντίστροφα τη νέα μπαταρία.

Αφαιρέστε πρώτα το καλώδιο της σύνδεσης με τη “γείωση”. Έτσι θα αποφύγετε την πρόκληση ζημιάς σε καλώδια και / ή στην μπαταρία, προκαλώντας κατά λάθος “γείωση” με εργαλεία.
Όταν αφαιρείτε τα καλώδια της μπαταρίας, χρησιμοποιείτε κουτί του κατάλληλου μεγέθους ή ανοικτό κλειδί.

Ελέγχετε το δίσκο μπαταρίας (battery tray) για τυχόν ζημιές ή διάβρωση. Βεβαιωθείτε πως ο δίσκος και οι συγκρατήρες είναι ακέραιοι από μηχανικής άποψης και πως δεν έχουν διάβρωση. Καθαρίζετε διαβρωμένα μέρη με νερό (στο οποίο προσθέτετε λίγη αμμωνία οικιακής χρήσης ή μαγειρική σόδα), και τρίβοντάς τα με σκληρή βούρτσα. Στεγνώνετε τα μέρη που έχετε καθαρίσει και τα μπογιατίζετε. Μην μπογιατίσετε τους ακροδέκτες της μπαταρίας.

Καθαρίζετε και στερεώνετε την σύνδεση της “γείωσης”. Στερεώνετε επίσης το ρελέ του εκκινητή και τις συνδέσεις του εκκινητή.

ΒΗΜΑ ΤΡΙΑ - ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ

Όταν τοποθετηθεί στο όχημα, η μπαταρία πρέπει να είναι επίπεδη στο δίσκο. Βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχουν άλλα αντικείμενα στο δίσκο, γιατί μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στον πάτο του περιβλήματος της μπαταρίας.
Σφίγγετε τον συγκρατήρα, χωρίς να εξασκείτε βία. Δεν πρέπει να είναι τόσο σφικτός που να προκαλέσει ζημιά στη θήκη ή στο καπάκι της μπαταρίας. Χρησιμοποιήστε τις τιμές για την τάση σύσφιγξης που αναφέρονται στο βιβλίο χειρισμού του οχήματος. Εάν δεν είναι διαθέσιμες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις εξής τιμές για την τάση σύσφιγξης:
Συγκρατήρας της πάνω μπάρας ή του πάνω πλαισίου: 30-50 λίβρες/ίντσα
Συγκρατήρας τύπου εσοχής στη βάση: 60-80 λίβρες/ίντσα
Συγκρατήρας τύπου προεξοχής στη βάση: 70-90 λίβρες/ίντσα

Το “γειωμένο” καλώδιο πρέπει να συνδεθεί στην μπαταρία τελευταίο.
Κοιτάξτε ποια είναι η σωστή πολικότητα της μπαταρίας σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος. Συνήθως αναφέρεται η πολικότητα “γείωσης”. Η “αντίστροφη” πολικότητα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο ηλεκτρικό σύστημα του οχήματος. Λάβετε υπόψη πως ο θετικός κωνικός ακροδέκτης είναι μεγαλύτερος από τον αρνητικό ακροδέκτη.
 
ΒΗΜΑ ΤΕΣΣΕΡΑ - ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ

Επικοινωνήστε με την εταιρεία Κυριαζής Batteries & More σχετικά με την διαδικασία ανακύκλωσης https://www.e-kiriazis.gr/ell/infopage/1 ή επισκεφτείτε το  κατάστημά μας για την παράδοση της παλαιάς μπαταρίας προς ανακύκλωση.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση αναφορικά με τις διαδικασίες αντικατάστασης της μπαταρίας. Επίσης, μπορούμε να κάνουμε εμείς την ς αλλαγή της μπαταρίας σας είτε στο κατάστημά μας είτε στην έδρα σας https://www.e-kiriazis.gr/ell/infopage/13

Η εταιρεία Κυριαζής Batteries & More και το έμπειρο προσωπικό μας θα σας εξυπηρετήσει σε οποιοδήποτε  θέμα στο κομμάτι των μπαταριών και φορτιστών  παντός τύπου αλλά και λοιπών παρελκόμενων μέσα από μια πλούσια γκάμα προϊόντων.

Θηβών 95 , 12136 Περιστέρι
Τ +30 210 5739000     Τ +30 210 5754000          Τ +30 210 5745700
Φ +30 210 5745800    E  : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.     W : www.e-kiriazis.gr