Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Έπαθε εγκεφαλικό το EBL του camper σας; Υπάρχει ο Καλογεράκης!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Ο ηλεκτρονικός εγκέφαλος του camper που ακούει στο όνομα EBL.Σε όλα τα σύγχρονα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα υπάρχει ένα ηλεκτρονικός διανομέας ηλεκτρικού ρεύματος, με τις ασφάλειές του, τους ρελέδες του, τα ολοκληρωμένα του κυκλώματα - ένα είδος ηλεκτρονικού εγκεφάλου δηλαδή, γνωστού σαν EBL - ο οποίος βρίσκεται συνήθως δίπλα στη μπαταρία του τροχόσπιτου.

Το EBL, όπως κάθε ηλεκτρονική συσκευή άλλωστε, έχει τις ευαισθησίες του. Όχι σπάνια παρουσιάζει "εγκεφαλικά" προβλήματα εξ αιτίας ενός βραχυκυκλώματος, μιας άστοχης ενέργειας, μιας υψηλής τάσης, μιας λανθασμένης πόλωσης κ.λπ. Σε μια τέτοια περίπτωση ο εντοπισμός και η επισκευή της βλάβης είναι από δύσκολος έως αδύνατος, με αποτέλεσμα ο παθών να πρέπει να παραγγείλει καινούργια συσκευή στο εξωτερικό μέσω του αντιπροσώπου. Το κόστος του EBL είναι ανάλογο του τύπου κατασκευής του και πάντως υπερβαίνει συνήθως τα 450 ευρώ!

Έζησα προσφάτως μια τέτοια εμπειρία, με αποτέλεσμα να βγει νοκ άουτ όλο το ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινούμενου, τις παραμονές μάλιστα ενός ταξιδιού. Η πρώτη μου σκέψη ήταν να αποτανθώ στον "γιατρό" των ηλεκτρονικών Νίκο Σαβράμη, μήπως μπορέσει αυτός να εντοπίσει και να επιδιορθώσει τη βλάβη και να αποφύγω έτσι την αφαίμαξη των 470 ευρώ για την αγορά καινούργιου, αφού ούτε ο αντιπρόσωπος του αυτοκινούμενου διέθετε stock.

Ο Νίκος ήλεγξε την συσκευή και απεφάνθη ότι έπρεπε να έχει καεί κάποιο τσιπάκι στην ηλεκτρονική πλακέτα της. Μου είπε δε ότι χωρίς σχέδιο δεν μπορεί να εντοπίσει τη ζημιά ενώ κάθε κίνησή του θα ήταν σαν να περπατάει στο σκοτάδι. Βρήκα το σχέδιο στα χαρτιά του αυτοκινούμενου αλλά, όπως κάθε προϊόν γερμανικής κατασκευής, ήταν γραμμένο στα γερμανικά.

Αναγκάστηκα λοιπόν να παραγγείλω ένα καινούργιο EBL. Δεν μπορούσα ωστόσο να χωνέψω ότι για μερικά τσιπάκια θα έπρεπε να πληρώσω 470 ευρώ. Πιάστηκα έτσι όπως ο πνιγμένος από τα μαλλιά του, και μίλησα για το πρόβλημα στον δαιμόνιο κρητικό Μιχάλη Καλογεράκη για το πρόβλημα. Θυμάστε ποιος είναι ο Καλογεράκης, έτσι δεν είναι; Αν δεν θυμάστε να σας τον θυμίσω : http://www.ribandsea.com/main/index.php/face/945-2013-03-05-13-00-06

Ο Μιχάλης μου ζήτησε να του δείξω τη συσκευή μέσω του skype και όταν την είδε μου είπε : "Στείλε μου την στο Ηράκλειο με courier να στη φτιάξω!". Αν κα έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και στις ικανότητές του, εξεπλάγην και τον ρώτησα αν σοβαρολογεί. Το ύφος του με έπεισε πως δεν αστειευόταν.

Του έστειλα λοιπόν τη συσκευή και το μεθεπόμενο πρωί μου τηλεφώνησε για να μου πει ότι την επισκεύασε! "Βάλε την στη θέση της και αν δουλέψει στείλε μου 150 ευρώ να αγοράσω κι' εγώ κάποιο από τα εξαρτήματα που χρειάζομαι για να ολοκληρώσω τον αντιδραστήρα μου", είπε ο φοβερός κρητικός, υπενθυμίζοντάς μου συγχρόνως να βγάλω τον θετικό πόλο της μπαταρίας προτού ενώσω τις φίσες στο EBL. "Κάηκε μια πλακέτα με όλα τα τσιπάκια, που τα άλλαξα και στη συνέχεια τα δοκίμασα για να βεβαιωθώ ότι λειτουργούν. Μάλλον πάθατε τη ζημιά επειδή όταν βάλατε τις καινούργιες μπαταρίες δεν αποσυνδέσατε τους θετικούς πόλους προτού συνδέσετε τον εγκέφαλο", συμπλήρωσε ο Καλογεράκης. "Δεν συμβαίνει βέβαια πάντα αυτό, αλλά μερικές φορές μπορεί να συμβεί με αυτά τα δυσάρεστα αποτελέσματα".

Ακολούθησα τις οδηγίες του και, ω του θαύματος, όλα λειτούργησαν άψογα!

Ηθικό δίδαγμα : Αν κάποια στιγμή το EBL του camper σας τινάξει τα πέταλα, μην το θρηνήσετε και μην παραγγείλετε καινούργιο αν δεν το στείλετε πρώτα στον Καλογεράκη. Τα τηλέφωνά του είναι 2810 761903 και 6978 294837, ενώ η ηλεκτρονική του διεύθυνση είναι : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.