Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Α΄ Camper Trophy στη Λίμνη Φενεού.

Πήγε, τελικώς, φωτογράφισε και σχολιάζει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Τα αυτοκινούμενα σαν μικρές κουκίδες πάνω στο κατάλευκο χιόνι. Την τελευταία στιγμή ειδοποιήθηκα από τον Χρήστο Γαλανάκη ότι το διήμερο 23 και 24 Ιανουαρίου 2010 θα επραγματοποιείτο το "Α' Camper Trophy" με συμμετοχή φίλων και πελατών του Γιώργου Παναγούλια στη λίμνη του Φενεού  http://www.camperclub.gr/page/ Οι πληροφορίες πάντως ήταν συγκεχυμένες, με κάποιους να μιλούν για συγκέντρωση τριάντα ή και περισσότερων αυτοκινούμενων τροχόσπιτων, και κάποιους άλλους να φοβούνται μεγάλη αποχή, δεδομένου ότι στην ορεινή Κορινθία είχε πέσει εκείνες τις ημέρες αρκετό χιόνι. Ο ίδιος ο Παναγούλιας μιλούσε επίσης για διεξαγωγή υπαίθριων παιγνιδιών, με έπαθλα για τους νικητές, και υπαίθριο τσιμπούσι ρεφενέ με ψήσιμο στα κάρβουνα. Την όλη ιστορία είχε αναλάβει ο Γιώργος Μαστοράκης της "38 North"  http://www.38north.gr/

Εδώ κολλήσαμε, και όχι μόνο εμείς! Καλό μου ακούστηκε το όλο σκηνικό και, καθώς είχα μπει στην τελική ευθεία για την έκδοση του περιοδικού, αποφασίσαμε με την καπετάνισσά μου να ακολουθήσουμε. Το baby sitting της εγγονής μας όμως, που είχαμε υποσχεθεί να κάνουμε το απόγευμα της Παρασκευής, μας ανάγκασε να αφήσουμε το κλεινόν άστυ λίγο πριν τα μεσάνυχτα...

Αυτό ήταν το σκηνικό που ακτικρύσαμε όταν πλησιάσαμε στην παρέα των τροχοσπιτάδων. Φθάσαμε στο Κιάτο τις μικρές ώρες του Σαββάτου, αφού περάσαμε για άλλη μια φορά χωρίς να πληρώσουμε τα διόδια του Ζευγολατειού και "απολαύσαμε" το ολοκαύτωμα ενός λεωφορείου, που είχε κλείσει φλεγόμενο τη μοναδική λωρίδα κυκλοφορίας προς Αθήνα! Εθνική Οδός να σου πετύχει! Οι επιβάτες είχαν πάντως ευτυχώς προλάβει να πεταχτούν έξω απ' το λεωφορείο και να σωθούν. Καθώς περάσαμε "σημειωτόν" δίπλα απ' το καβουρνιασμένο λεωφορείο, έκοψα εντελώς ταχύτητα και απευθύνθηκα στον τροχονόμο, που ρύθμιζε την κυκλοφορία των μποτιλιαρισμένων αυτοκινήτων, λέγοντας. "Καλά δεν έκανα που δεν πλήρωσα διόδια"; "Άκου λέει! Πολύ καλά έκανες!", απάντησε εκείνος χαμογελώντας με νόημα...

Το ψήσιμο στήνετα σιγά σιγά...Δεν είχε ακόμη ξημερώσει, όταν σηκώθηκα και έβαλα μπρος τον κινητήρα του Ducato. Ήθελα να φθάσω στη λίμνη προτού αρχίσουν οι "αθλοπαιδειές". Άφησα τη νυσταγμένη καπετάνισσα να κοιμάται, και πήρα τον ανήφορο προς την ορεινή Κορινθία. Μεγάλη υπόθεση πάντως εσύ να οδηγείς και το ταίρι σου να κοιμάται στα ζεστά! Γλυτώνεις και τη μουρμούρα! Μέχρι τις παρυφές του όρους Κυλλήνη, όλα πήγαιναν καλά. Κάπου εκεί όμως άρχισαν τα προβλήματα. Ο δρόμος σε ένα ανηφορικό τμήμα του είχε παγώσει, ενώ ένα φορτηγό είχε "διπλώσει" και είχε κλείσει εντελώς και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας! Δοκίμασα να βγω έξω απ' το camper και λίγο έλειψε να φάω την τούμπα της ζωής μου, αφού το οδόστρωμα θύμιζε παγοδρόμιο!

Μέχρι που έγινε... της Τσικνοπέμπτης!Μείναμε για μισή περίπου ώρα να χαζεύουμε τα αυτοκίνητα που είχαν συγκεντρωθεί, ελπίζοντας ότι κάτι θα αλλάξει. Όταν είδα ότι η κατάσταση έμενε στάσιμη, "αλατιέρα" δεν υπήρχε στον ορίζοντα, και το πέρασμα εκείνου του παγωμένου δρόμου έκρυβε πολλές θανάσιμες παγίδες, επέστρεψα στην παραλία και πάρκαρα το αυτοκίνητο στον πευκώνα του Ξυλόκαστρου. Μεγάλα παιδιά είμαστε πια. Έχει και η περιπέτεια τα όριά της...

Το τοπίο πάντως ήταν εκπληκτικό! Πάνω που παίξαμε με την καπετάνισσα το καθιερωμένο τάβλι και είχαμε αρχίσει να απολαμβάνουμε τους μεζέδες που είχε φροντίσει να βάλει στο ψυγείο, να' σου ο Γαλανάκης στο τηλέφωνο. "Έλα ρε, πού είσαι"; "Στο Ξυλόκαστρο είμαι ρε ψηλέ, πού ήθελες να είμαι μ' αυτόν τον πάγο; Τι δουλειά έχει άλλωστε η αλεπού στο παζάρι;" του απάντησα. "Άνοιξε ο δρόμος, ξεκίνα", συνέχισε ο φίλος, κι' εμείς δεν θέλαμε πολύ να τα μαζέψουμε και να πάρουμε και πάλι τον δρόμο προς τη λίμνη.

Τα... παιδιά παίζει!Όταν φθάσαμε κάποια στιγμή στον Φενεό, οι αθλοπαιδειές είχαν ολοκληρωθεί και είχε αρχίσει το φαγοπότι. Είκοσι πέντε περίπου campers ήταν συγκεντρωμένα κοντά στη λίμνη, με το λευκό χρώμα τους να τα κάνει με δυσκολία να ξεχωρίζουν μέσα στο κατάλευκο τοπίο. Παιδιά, νέοι, νέες και "νέοι", ακόμη και εγκυμονούσες, είχαν δώσει το παρόν! Αν και το κρύο ήταν τσουχτερό, το κρασί και τα παϊδάκια διατήρησαν την θερμοκρασία σε ικανοποιητικά επίπεδα...

Η εξόρμηση αυτή, όπως ήδη έγραψα, συνοδεύτηκε και από υπαίθριες ομαδικές δραστηριότητες, οι οποίες είχαν να κάνουν με ομαδική συνεργασία. Ήταν απλές, κατανοητές, ασφαλείς, σύντομες, με ανταγωνιστικό χαρακτήρα και κατάλληλες για όλες τις ηλικίες. Οι δοκιμασίες ήταν οι εξής :
 
Άντε να κάνεις σκι έχοντας πέντε πίσω σου να σπρώχνουν!Minefield : Ένας οριοθετημένος και «ναρκοθετημένος» χώρος με ένα  «αντικείμενο - θησαυρό» στη μέση του. Τα μέλη κάθε ομάδας με καλυμμένα τα μάτια καθοδηγούντο από τα άλλα μέλη της ομάδας τους στην αναζήτηση του αντικειμένου - θησαυρού. Όποιος ακουμπούσε σε «νάρκη» εξουδετερωνόταν και έβγαινε αμέσως από το πεδίο. Η ομάδα που θα αποκτούσε τον θησαυρό και θα τον μετέφερε στη βάση της θα κέρδιζε. 
 
Το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου πάνω απ' τη λίμνη.Snailtrail : Η ομάδα των συμμετεχόντων έπρεπε να βγάλει ένα στύλο μέσα από μία αυστηρά οριοθετημένη περιοχή που είχε σχήμα κοχλία. Ο στύλος έπρεπε να παραμείνει όρθιος καθ’ όλη την διάρκεια της  προσπάθειας, χωρίς να ακουμπήσει στα όρια του κοχλία. Για να το επιτύχουν αυτό οι συμμετέχοντες έπρεπε να τον καθοδηγούν με σχοινιά που ήταν πιασμένα στο ξύλο. Δραστηριότητα που απαιτούσε συνεργασία, καλή επικοινωνία και κατανομή ρόλων μέσα στην ομάδα.
 
Το προαύλιο της μονής του Αγ. ΓεωργίουThe train: Δραστηριότητα ταχύτητας και συντονισμού όπου όλη η ομάδα θα έπαιρνε θέση (πατούσε) πάνω σε δύο σανίδες και θα προσπαθούσε με τη βοήθεια σχοινιών, τα οποία ήταν δεμένα σ' αυτές, να κινηθεί προς τα εμπρός πετυχαίνοντας τον απόλυτο συγχρονισμό. Η ομάδα έπρεπε να προσπαθήσει να φτάσει στο σημείο τερματισμού στο συντομότερο χρόνο και φυσικά πριν από τις ανταγωνίστριές της.
 
Spiderweb : Ένας γιγάντιος ιστός αράχνης περίμενε κάθε ομάδα για να τον διαπεράσει, χωρίς όμως να ακουμπήσει κανείς στο δίχτυ του. Ο τρόπος διάσχισης του ιστού ήταν μοναδικός, καθώς τα περάσματα ήταν συγκεκριμένα και «έκλειναν» κάθε φορά που περνούσε κάποιος μέσα από αυτά.

OPERATION ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΣΗΣ

Το γραφικό εκκλησάκι του Αγ. Φανουρίου πάνω στη λίμνη.Το πρωί του Σαββάτου ήταν αφιερωμένο στις δραστηριότητες, οι οποίες θα πραγματοποιούντο στην ίδια περιοχή μέχρι το μεσημέρι.  Ο μηχανισμός του παιχνιδιού ήταν ο εξής :

Ελήφθησαν τα ονόματα των συμμετεχόντων ανά camper. Με τυχαίο τρόπο δημιουργήθηκαν ομάδες των 8 ατόμων εκάστη, προσέχοντας ώστε οι δηλωθέντες στο παιχνίδι κάθε camper να είναι μαζί στις ομάδες. Κατόπιν καταρτίστηκαν με κλήρωση τα ζευγάρια των ομάδων και έγινε η τελική ενημέρωση για τις δραστηριότητες.

10.30 - 11.00 Χωρισμός σε ομάδες και ενημέρωση.                                                                                           
11.00 - 11.30 Δραστηριότητα: Ναρκοπέδιο (έπαιξαν όλες οι ομάδες σε ζευγάρια)                                                        
11.30 - 12.00 Δραστηριότητα: Το τρένο (έπαιξαν όλες οι ομάδες σε ζευγάρια)                                                             
Εδώ η νάρκη, εκεί η νάρκη, πού είναι η νάρκη; 12.00 - 12.30 Δραστηριότητα: Ο κοχλίας (έπαιξαν όλες οι ομάδες σε ζευγάρια)                                                            
12.30 - 13.00 Δραστηριότητα:  Ιστός αράχνης (έπαιξαν όλες οι ομάδες σε ζευγάρια)                                                    
13.00 - 13.30 Αποτελέσματα.                                                                                 
13.30 -  ……   Προετοιμασία BBQ και γεύμα, με συμμετοχή 15 ευρώ ανά άτομο. 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΙΚΗΤΡΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ :

Για τους ιδιοκτήτες camper – 1 φωτοβολταϊκό στοιχείο αξίας 350 ευρώ.
Για τους ενοικιαστές camper – δωρεάν ενοικίαση ενός camper για τρεις ημέρες αξίας 350 ευρώ.