Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Selfie ενός «ευρωπαϊκού» «κράτους».

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

ntalikaΘρηνήσαμε δύο θύματα και παρακαλάμε τον Θεό να χαρίσει τη ζωή σε μία νέα γυναίκα.

Μετά μάθαμε πως ο οδηγός οδηγούσε εν μέθη ένα τεράστιο όχημα ανασφάλιστο και ανύπαρκτο στα κατάστιχα του κράτους [;] με πινακίδες άλλου οχήματος. Τα θύματα θα κληθεί να αποζημιώσει το καθημαγμένο Επικουρικό Κεφάλαιο που χρηματοδοτείται από τις συνεισφορές όλων των ασφαλισμένων, οι οποίοι αποκαλούνται με μία λέξη «μαλάκες», κατ’ αντιδιαστολή προς τους ανασφάλιστους που αποκαλούνται «έξυπνοι». Ευτυχώς που μετά από 3 χρόνια και βάλε η ΑΑΔΕ, λέει, εντόπισε τα ανασφάλιστα και θα καλέσει τους ασυνείδητους ιδιοκτήτες τους να πληρώσουν πρόστιμο και να τα ασφαλίσουν. Τρία χρόνια και δεν φιλοτιμήθηκαν οι έξυπνοι να σπεύσουν να ασφαλιστούν. Σε τρία χρόνια από τώρα θα έχουν ασφαλιστεί όλα, ενώ η ΑΑΔΕ θα έχει ανακαλύψει άλλα τόσα ανασφάλιστα.

Προχθές υποχώρησε το δάπεδο ενός χώρου στάθμευσης και ρούφηξε 3 αυτοκίνητα. Ο καλός Θεός  της Ελλάδος φρόντισε αυτή τη φορά να μη θρηνήσουμε θύματα.  Μα τί έχουν αυτά τα έρμα τα δημόσια έργα και είναι ελαττωματικά; Είναι τόσο μεγάλες οι μίζες που δεν βγαίνει ο εργολάβος και αναγκάζεται να κάνει οικονομία στη μελέτη και στα υλικά;

Ευτυχώς που ο σύντροφος Κότζακ μας ενημέρωσε από κάποια παραθαλάσσια διεθνή διάσκεψη ότι πρώτιστο  μέλημά μας  πρέπει να είναι ο περαιτέρω εκδημοκρατισμός τών ευρωπαϊκών θεσμών. Χωρίς  δημοκρατία τίποτε δεν λειτουργεί. Πας π.χ. στην τάδε ΔΟΥ και δίνεις φωτοτυπία ενός  εγγράφου. Ο μανδαρίνος το περιεργάζεται και στο επιστρέφει λέγοντας δημοκρατικά: «Το θέλω επικυρωμένο από δικηγόρο ή ΚΕΠ». «Μα υπάρχει νόμος από το 2014 που σας επιβάλλει να δέχεσθε απλές φωτοτυπίες, αρκεί να είναι ευκρινείς» αντιλέγεις δημοκρατικά. «Λυπούμαι, αλλά δεν γίνεται», απαντά ο μανδαρίνος δημοκρατικά. Πας στον προϊστάμενο, ο οποίος απουσιάζει με άδεια, εντελώς δημοκρατικά, ή έχει πεταχτεί μέχρι το σούπερ μάρκετ ν’ αγοράσει τρόφιμα για το σπίτι. Πας στον αντικαταστάτη του και  σου λέει, εντελώς δημοκρατικά, «Γιατί δεν το φέρνετε επικυρωμένο να τελειώνουμε; Τόσο δύσκολο είναι;».

Ιδού, λοιπόν, γιατί απαιτείται περαιτέρω εκδημοκρατισμός των θεσμών.  

Γυρίζεις το βράδυ σπίτι εξουθενωμένος από τη δουλειά και με κάτι τέτοια και άλλα τόσα και ανοίγεις το χαζοκούτι. Reality shows παντού με καλλίτερο το game of love που προβάλλει έναν 26χονο να διακηρύσσει «Είμαι ο βασιληάς του φλέρτ». Μετά πληροφορείσαι τη νίκη του Τιμολέων [sic] στο master chef  και ότι «κάηκε» ο Βόλος από τους πανηγυρισμούς των συμπατριωτών τού νικητή. Ακολούθως πέφτεις πάνω στο «τατουάζ», όπου ο άλλος μεγάλος νικητής άλλου reality  Ντάνος το παίζει ηθοποιός και λέει στη γκόμενα «Οδηγάω».

Ο εισαγγελέας απήγγειλε σε βάρος του μεθυσμένου νταλικιέρη κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για παρακώλυση συγκοινωνιών, αλλά σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Πότε επί τέλους θα γίνει κακούργημα η ανθρωποκτονία σε αυτοκινητικό ατύχημα, όταν ο υπαίτιος του ατυχήματος είναι μεθυσμένος ή παραβιάζει τα σήματα του Κ.Ο.Κ.; Θυμήθηκα ένα θανατηφόρο προ 15ετίας, όπου ένας εισαγγελέας έγραφε: «Είναι το τρίτο θανατηφόρο ατύχημα, στο οποίο εμπλέκεται ο κατηγορούμενος. Διερωτώμαι πότε θα του αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης δια βίου».

Νομίζω ότι η απλή αναλογική θα μας σώσει ως λαό. Διότι, επί τέλους, θα υπάρχει δίκαιη κατανομή τής βούλησης του ελληνικού λαού, ώστε να αντιπροσωπεύεται αυτός από τους καλλίτερους [λέμε και καμμιά μ..] όλων των παρατάξεων. Να υπάρχουν από περισσότερα κώματα Βρούτσηδες, Φλαμπουράρηδες, Αδώνιδες, Παππάδες, Βαρβιτσιώτηδες, Σκουρλέτηδες, Χατζηδάκηδες, Κατρούγκαλοι,  Καμμένοι, Μιταράκηδες, Φώφες, Κουρουμπλήδες, Κούληδες, Σπίρτζηδες κ.ο.κ.

Όλα τούτα πέρασαν από το μυαλό μου σαν κινηματογραφική ταινία καθώς παρακολουθούσα ένα συνάδελφο να παρακαλεί μανδαρίνο τινά να του εκδώσει γραμμάτιο είσπραξης € 164 για δικαστικό ένσημο. «Μα δεν γίνεται. Να το εκδώσετε ηλεκτρονικώς», επανελάμβανε μονότονα ο μανδαρίνος. Και ξαφνικά ένα κολλαριστό δεκάευρο βρέθηκε πάνω στο γραφείο του μανδαρίνου να γλιστρά προς τον μανδαρίνο. Ο μανδαρίνος το κάλυψε με την παλάμη του και εξέδωσε το γραμμάτιο επί τόπου. Πόσα τέτοια δεκάευρα αλλάζουν χέρια τούτη τη στιγμή ανά την επικράτεια, αναλογίσθηκα.   

Επί ποδός η Αστυνομία χθες για τον ποδοσφαιρικό αγώνα [ελληνιστί «ματς»] ΑΕΚ-ΠΑΟΚ για τον τελικό κυπέλλου. Οι κάφροι συνέρρεαν πανταχόθεν. Σίγουρα θα έπεφτε πολύ ξύλο, κάτι σαν τα Εξάρχεια ας πούμε, σκέφτηκα. Γιατί όμως; Στη Φθιώτιδα ο κόσμος κλειδαμπαρώθηκε όσο κατηφόριζαν οι ορδές των οπαδών του ΜΠΑΟΚ. Κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε.