Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Με τη γίδα στην πλάτη;

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

nyremvergiΜε κίνδυνο να χαρακτηρισθώ χρυσαυγίτης θα αναδείξω ένα ζήτημα που φαίνεται πως ανέκυψε στη διάρκεια της γνωστής δίκης της ΧΑ. Θα το κάνω, για να επισημάνω ότι πρέπει να δικάζονται με βάση τις ίδιες αρχές του λεγόμενου νομικού πολιτισμού μας ακόμη και όσοι έχουν διαπράξει τα ειδεχθέστατα των εγκλημάτων.

Αποτελεί πάγια αρχή της συνθήκης για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου η διεξαγωγή μίας δίκης με δίκαιο τρόπο. Η αρχή αυτή έχει πολλές πτυχές [ισότητα όπλων, συγκεκριμένη κατηγορία, αδίκημα προβλεπόμενο από τον νόμο πριν από τη διάπραξή του, δικαίωμα του κατηγορουμένου να λάβει γνώση της δικογραφίας στη γλώσσα που ομιλεί (βλ. υπόθεση Siemens που καθυστέρησε μερικούς μήνες λόγω μη μετάφρασης του βουλεύματος), εξασφάλιση αξιόπιστης διερμηνείας για τους αλλόγλωσσους κατηγορούμενους], μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα του κατηγορουμένου να εξετάσει τους μάρτυρες κατηγορίας προφορικά. Με την παρουσία του μάρτυρα στο ακροατήριο ή όχι; Η ορθή απάντηση είναι: με την παρουσία του στο ακροατήριο. Και τούτο, διότι με την παρουσία του μάρτυρος στο ακροατήριο έχει το δικαστήριο  προ αυτού έναν άνθρωπο, του οποίου ερευνά τις αντιδράσεις, τους μορφασμούς, την εν γένει κίνηση του σώματός του και, έτσι, ελέγχει την αξιοπιστία του και προχωρεί σε επόμενες ερωτήσεις που προκαλούνται από την εν γένει συμπεριφορά τού μάρτυρος. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι υποψήφιοι δικαστές διδάσκονται στην Εθνική Σχολή Δικαστών και ψυχολογία.

Μόνον με την παρουσία τού μάρτυρος ενώπιον όλων των παραγόντων της δίκης διασφαλίζεται ο έλεγχος της αξιοπιστίας του, αφού μόνον έτσι υφίσταται αυτός, όπως λέμε οι νομικοί, τη βάσανο της ακροαματικής διαδικασίας. Στη σημείο αυτό θα κάνω μία παρένθεση: ένας από τους λόγους [μη συντεχνιακός] που το δικηγορικό σώμα αντέδρασε στον νέο «μνημονιακό» Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας - που είχαν ετοιμάσει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ψήφισε άρον-άρον ο ΣΥΡΙΖΑΣ κατ’ επιταγή των δανειστών λίγο πριν το 3ο  Μνημόνιο  - είναι ότι με αυτόν καταργήθηκε στις περισσότερες δίκες η εξέταση μαρτύρων στο ακροατήριο. Η εξέταση αυτή αντικαταστάθηκε με ένορκες βεβαιώσεις, πράγμα που ισοδυναμεί με κατάθεση μάρτυρος εκ των προτέρων καταγεγραμμένη, εκτός  της ζωντανής ακροαματικής διαδικασίας και χωρίς την υποχρέωση του μάρτυρος να απαντήσει σε ερωτήσεις του δικαστηρίου και του αντιδίκου του διαδίκου υπέρ του οποίου κατέθεσε.   

Στη δίκη της ΧΑ, λοιπόν, έχουμε 5 μάρτυρες προστατευόμενους, ήτοι ανώνυμους, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα γραφείο στη ΓΑΔΑ ενώπιον ενός εισαγγελέως και ενός πταισματοδίκη, ακούν τις ερωτήσεις από την αίθουσα του δικαστηρίου και απαντούν ακουόμενοι απ’ ευθείας στην αίθουσα του δικαστηρίου. Φρονώ ότι μία τέτοια μαρτυρία δεν συνάδει με τις αρχές της δίκαιης δίκης, αλλά την απάντηση του δικαστηρίου του Στρασβούργου επί του ζητήματος τούτου θα έχουμε μετά από 10 χρόνια τουλάχιστον. Προς το παρόν, ας παρακολουθήσουμε αυτά που καταγγέλλουν οι κατηγορούμενοι.      

Ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυς, ψευδομάρτυς κατά τη ΧΑ, ονομάζεται Σωτήρης Γεωργακόπουλος, όπως λέει η ΧΑ, και έχει καταδικασθεί για ενδοοικογενειακή βία (πρόκληση σωματικών βλαβών), όπως επίσης ισχυρίζεται η ΧΑ. Δεν γνωρίζω την ποιότητα του εν λόγω μάρτυρος, αλλά αν ένας προστατευόμενος, άρα ανώνυμος και άφαντος, μάρτυς έχει καταδικασθεί π.χ. για ψευδομαρτυρία, πώς θα αναδειχθεί η σημαντική αυτή λεπτομέρεια που οπωσδήποτε καθιστά τον εν λόγω μάρτυρα εξαιρετικά ύποπτο για υποτροπή;   

Οι κατηγορούμενοι κατήγγειλαν ότι στο γραφείο, από όπου κατέθετε ο εν λόγω μάρτυς, βρισκόταν και τρίτο πρόσωπο που εκτελούσε χρέη υποβολέα. Ο διάλογος: 

- Μάρτυρας A΄:  Ήτανε το ΄13
- Δικηγόρος Υπεράσπισης: Ποιό μήνα;
- ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΡΙΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ (υποβολέας): Είναι το ‘12
- Μάρτυρας Α: Το ’12, συγγνώμη. Συγγνώμη το ’12.

Η φωνή του τρίτου προσώπου ακούστηκε καθαρά μέσα στην αίθουσα του Δικαστηρίου. Το ίδιο  και τα λόγια του υποβολέα: τα άκουσαν όλοι οι παριστάμενοι. Η υπεράσπιση σύσσωμη διαμαρτυρήθηκε. Η Πρόεδρος διέκοψε τη συνεδρίαση, χωρίς να επικοινωνήσει με την Εισαγγελέα και την Πταισματοδίκη που βρίσκονταν στο δωμάτιο μαζί με τον μάρτυρα. Όταν επανήλθε το δικαστήριο, η Πρόεδρος επικοινώνησε με τις δικαστικές λειτουργούς και τις ρώτησε, αν αντιλήφθηκαν παρέμβαση τρίτου προσώπου. Η μεν Εισαγγελέας είπε ότι η φράση «το ‘12» δεν ακούστηκε μέσα στο δωμάτιο (την οποία όμως ήδη μέσω των ηχείων είχαν ακούσει οι πάντες μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου!), η δε Πταισματοδίκης ότι μάλλον ήταν αντίλαλος της φωνής του μάρτυρα! [Για αντίλαλο δεν το κόβω, αφού δεν είναι δυνατόν ο αντίλαλος του «13» να είναι «12». Ίσως, όμως, και να είπε ο ίδιος ο μάρτυς «το ΄12» και στη συνέχεια να ζήτησε συγγνώμη διορθώνοντας το λάθος του].

Θα περιμένουμε να δούμε, αν θα γίνει από το δικαστήριο δεκτός ο ισχυρισμός της υπεράσπισης ότι η τηλεκατάθεση άνευ εικόνος δεν παρέχει κανένα εχέγγυο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων.

Παιδιά, ούτε στη δίκη της Νυρεμβέργης δεν έγιναν τέτοια πράγματα. Ξέρετε, στη δίκη των ηττημένων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, απόγονοι των οποίων είναι τα μέλη της ΧΑ, κατά δήλωσή τους, για να μην ξεχνιόμαστε.

Υ.Γ. 1] Όλα τα μέχρι σήμερα ρεπορτάζ τα σχετικά με τη δίκη κάνουν λόγο για μαρτυρίες που καταδεικνύουν ότι :

- Η ΧΑ έχει στρατιωτική δομή και ιεραρχία που επιβάλλει τυφλή υπακοή στον Αρχηγό και στους ανωτέρους.  
- Τα μέλη της ΧΑ υφίστανται σκληρή στρατιωτική εκπαίδευση, για να βιαιοπραγούν κατά των αντιπάλων.
- Αποτελεί ιδεολογία της ΧΑ η κατατρομοκράτηση των αλλοδαπών, ώστε να εγκαταλείψουν τη χώρα.
- Κάνουν κάτι μαλακίες τύπου «εγέρθητοι», όταν μπαίνει στην αίθουσα ο Αρχηγός.
- Κανείς δεν κάνει τίποτε, αν δεν το έχει εγκρίνει ο Αρχηγός  ή ανώτερο αρμόδιο στέλεχος.
- Ακολουθούν φασιστικές μεθόδους στην αντιπαράθεσή τους με άλλες πολιτικές παρατάξεις και αντιφρονούντες γενικώς.

Δεν έχω ακούσει κάτι για τα εγκλήματα που είχαν προαποφασίσει οι χρυσαυγίτες να διαπράξουν, εξ ου και οργανώθηκαν σε πολιτικό σχηματισμό, με αποτέλεσμα να έχουν συστήσει στην ουσία εγκληματική οργάνωση.

2]  Άντε να τελειώσει η δίκη και μετά κάποιος εισαγγελέας να ασκήσει δίωξη καθ’ όλων των άλλων κωμάτων για σύσταση ομοσπονδίας εγκληματικών οργανώσεων επειδή :   

- Έχουν μη στρατιωτική δομή και ιεραρχία που, όμως, επιβάλλει τυφλή υποταγή στον Αρχηγό και στους ανωτέρους, όπως π.χ. η διαγραφή της Παπακώστα, επειδή παρεξέκλινε της κωματικής γραμμής κατά Χάνου Κλασμένου, ή «δεν μ’ αρέσει το τάδε, αντιβαίνει στη συνείδησή μου και στις αρχές μου, αλλά θα το ψηφίσω» ή «θα πρέπει να αναθεωρηθεί η διάταξη του Συντάγματος που επιβάλλει στον βουλευτή να ψηφίζει κατά συνείδηση, ώστε να υποχρεούται να ακολουθεί την κωματική γραμμή».
- Τα μέλη τους υφίστανται σκληρή εκπαίδευση στην προσέλκυση ψήφων με ψέμματα και ρουσφέτια.  
- Αποτελεί ιδεολογία τους η εξαθλίωση των ημεδαπών και το χαϊδολόγημα των αλλοδαπών, προ πάντων δε των λαθρομεταναστών.
- Κάνουν κάτι μαλακίες τύπου «εκφράζει προσωπική άποψη», όταν κάποιο στέλεχος παρεκκλίνει της κωματικής γραμμής, αλλά για διάφορους λόγους δεν τολμά ο Αρχηγός να το διαγράψει.  
- Κανείς δεν κάνει τίποτε, αν δεν συμβαδίζει με την εκπεφρασμένη ή εικαζομένη βούληση του Αρχηγού  ή ανώτερου αρμοδίου στελέχους.
- Ακολουθούν φασιστικές μεθόδους στην αντιπαράθεσή τους με άλλες πολιτικές παρατάξεις παίρνοντας στοιχεία από τις μυστικές υπηρεσίες και σερβίροντάς τα, για να εξοντώσουν τον αντίπαλο που τολμά να συμπεριφέρεται όπως οι ίδιοι.
- Πληρώνουν σε κολλητούς και εικονικά τιμολόγια με λεφτά της κρατικής επιχορήγησης ή δανεικά από τις τράπεζες και αγύριστα.
- Βάζουν τον ελληνικό λαό να συντηρεί και ιδρύματα που φέρουν τα ονόματα νεκρών πρωθυπουργών, οι οποίοι διέπρεψαν στην υποτέλεια, στη ρεμούλα και στο ψέμμα, ή να πληρώνει τα ακριβά γούστα και τις καλλιτεχνικές ανησυχίες εκδοτικών συγκροτηματαρχών που ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις.    

Δεν έχω ακούσει κάτι για τα εγκλήματα που είχαν προαποφασίσει τα κώματα του συνταγματικού τόξου να διαπράξουν, εξ ου και οργανώθηκαν σε πολιτικούς σχηματισμούς, με αποτέλεσμα να έχουν συστήσει στην ουσία εγκληματική οργάνωση, αλλά σίγουρα έχουν ταράξει τον ελληνικό λαό στις μίζες και στην εξαγορά συνειδήσεων καλλιεργώντας τον παρτακισμό, τον σταρχιδισμό και τον ωχαδερφισμό που με μια λέξη συνθέτουν τον «εκμαυλισμό» τού λαού, τον οποίο έχουν κάνει να αποδεχθεί τη μοίρα του ότι θα τον κυβερνούν ες αεί δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί λακέδες με διάφορες ελαφρές αποχρώσεις άνευ σημασίας.

Η διαφορά τους με τη ΧΑ είναι ότι η ΧΑ είναι πιο μπρουτάλ.

3] Εν συνόψει

http://www.ribandsea.com/articles/3317-thanatos-sti-logiki-tou-karioli

4] Όλοι στις κάλτσες την 12.11.2017 για να έλθει η... αλλαγή με Ραγκούση, Καμίνη, Φώφη, Ανδρουλάκη, Θεοδωράκη κ.λπ. Μάγκες, πάρτε το χαμπάρι. Αν δεν εφαρμοσθεί το πρόγραμμα του Δ. Ρηγόπουλου για την ψηφιακή απεικόνιση όλου του Δημόσιου Τομέα, η χώρα θα σέρνεται για άλλα 200 χρόνια.

https://www.youtube.com/watch?v=82Zv3I_ZS9U

Σχόλιο "Rib and Sea"

Εξαιρετικό άρθρο Σωτήρη! Δύσκολο να λέει σήμερα κανείς τα πράγματα με το όνομά τους χωρίς να φοβάται αν θα του κρεμάσουν ταμπελλάκια.

Ιωσήφ Παπαδόπουλος