Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Για να γίνεις πειραματόζωο, πρέπει να είσαι ζώο.

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

piramatozoo[προσοχή στην ημερομηνία της γελοιογραφίας – ήταν τότε που ο Τσίπρας έλεγε στους δανειστές «δεν ξέρετε με ποιον λαό έχετε μπλέξει», «το ευρώ δεν είναι φετίχ» κ.λπ.].

Την επικαιρότητα απασχολούν πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως είναι η αλλαγή φύλου, αλλά και ακόμη πιο σοβαρά, όπως το …. συγκινητικό μήνυμα που έστειλε ο Αρναούτογλου από τις μακρινές Φιλιππίνες και μετέδωσαν τα σόσιαλ μύδια:  «Είναι άδικο… πάρα πολύ άδικο, να είσαι τόσα χρόνια μαζί με τον φίλο σου συνέχεια και όταν για μια φορά, για μια μόνο φορά τον αφήνεις για 3 μήνες επειδή πρέπει να δουλέψεις, αυτός να φεύγει από την ζωή… ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ… ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ!!! Τον βρήκα στον δρόμο πριν πολλά χρόνια.. και περάσαμε υπέροχα…». Για τη γάτα του.

Στο μεταξύ το ρολόϊ του χρέους χτυπάει ασταμάτητα τικ-τακ-τικ-τακ προσθέτοντας πεντακοσάρικα ανά δευτερόλεπτο, ενώ εμείς  συνεχίζουμε ακάθεκτοι για έβδομη χρονιά να βγαίνουμε από την κρίση.  
http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece

Άλλη σημαντική είδηση είναι ότι την 24.10.2017 δίνεται επί τέλους τέλος στο σίριαλ της λίστας Lagarde. Εκδίδεται η απόφαση στη δίκη Διώτη. Ο Ποπάϊ τη γλύτωσε με ένα χρόνο φυλακή με αναστολή, καθότι του ανεγνωρίσθη το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. Χωρίς να του ζητήσει το δικαστήριο να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία  για τον πρότερο βίο του, την κοινωνική προσφορά του κ.λπ., σε αντίθεση με ό,τι απαιτούν συνήθως τα δικαστήρια από τους απλούς θνητούς, για να τους αναγνωρισθεί  αυτό το ελαφρυντικό.

Όσοι φιγουράρουν στην επίμαχη λίστα δεν θα ελεγχθούν, καθότι το ΣτΕ απεφάνθη επί τέλους ότι δεν επιτρέπει το Σύνταγμά μας να γίνεται φορολογικός έλεγχος μετά από 5 χρόνια. Για δες φίλε μου σύμπτωση. Και μετά έρχεται η κ. εισαγγελεύς στην υπόθεση  του φοβερού διώκτη της 17Ν να προτείνει την απαλλαγή τού κ. Διώτη, επειδή, λέει, από τις ενέργειες ή παραλείψεις του δεν προκλήθηκε ζημία στο ελληνικό Δημόσιο, αφού «στη συνέχεια διενεργήθηκαν οι έλεγχοι, δεν προκλήθηκε παραγραφή και κατ’ επέκταση δεν στοιχειοθετείται η πράξη της απιστίας, αλλά μόνο με τη μορφή τής απόπειρας, καθώς παρέλειψε να δώσει εντολή ελέγχου για συγκεκριμένα στοιχεία που περιέχονταν στη λίστα. Αλλά ούτε  το αδίκημα εν αποπείρα θα μπορούσε να του αποδοθεί, αφού δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι γνώριζε πως θα επέλθει ελάττωση της δημόσιας περιουσίας. ΄Αλλωστε, παρέμεινε στη θέση αυτή μόνο 1,5 έτος και δεν γνωρίζουμε τί θα έκανε αν συνέχιζε τη θητεία του. Ουσιαστικά δε ήταν εκείνος που διέσωσε τα 2.059 αρχεία, τη στιγμή που αντέγραψε το usb και το παρέδωσε στον νέο τότε υπουργό Οικονομικών  Βενιζέλο, κίνηση με την οποία αναιρείται ο δόλος του. Μόνο κάποιος αφελής θα έλεγε ότι δεν έδωσε εντολή για να αποτρέψει τον έλεγχο, ενώ η λίστα ήταν σε γνώση άλλων προσώπων. Δεν ήταν μόνο ο Διώτης που γνώριζε για τη λίστα, έτσι ώστε να την καταστρέψει. Μόνο ένας ανόητος θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα ματαίωνε τον έλεγχο».*

Δεν έχουμε, λοιπόν, παρά να απονείμουμε εις τον κ. Διώτη τας οφειλομένας χάριτας, επειδή, λέει, διέσωσε τα 2.059 ονόματα της λίστας, αν και ο ίδιος ισχυριζόταν ότι το περιεχόμενο της λίστας είναι στοιχείο παρανόμως κτηθέν, εξ ου και μη αξιοποιήσιμο σε ένας κράτος δικαίου [εδώ καγχάζομεν εκατοντάκις]. Τί θα παθαίναμε χωρίς αυτόν!!  Άδικα τον έσερναν τον καημένο τον άνθρωπο τόσα χρόνια στα δικαστήρια.  

Τούτα και τ’ άλλα με αναγκάζουν  να δώσω και πάλι τον λόγο στον Γιάνη, το βιβλίο του οποίου «Adults in the room» κυκλοφορεί σήμερα εις την ελληνικήν, ώστε να μπορούν πάντες οι βουλόμενοι να το διαβάσουν και να τον διαψεύσουν:

«Λίγο μετά την παραίτησή μου δέχθηκα δύο απογοητευτικά τηλεφωνήματα. Το ένα από τον Παναγιώτη Δάνη, με τον οποίον είχαμε συγκροτήσει μία ομάδα αδιάφθορων στο ΥπΟικ  επιφορτισμένη με το αλγοριθμικό κυνηγητό της φορολογικής απάτης. «Ετοιμάζονται να τραβήξουν την πρίζα» μου είπε. «Τώρα που είμαστε έτοιμοι να πιάσουμε εκατοντάδες χιλιάδων μεγαλοφοροφυγάδων, σβήνουν δισεκατομμύρια που θα μπορούσε να εισπράξει το κράτος». Συμβουλεύθηκα το Μνημόνιο. Θαμμένη στην πολυλογία του ήταν η διάταξη με την οποίαν η ελεγχόμενη από την τρόικα υπηρεσία εσόδων θα απορροφούσε την ομάδα του Δάνη, την οποία, έτσι, θα εξουδετέρωνε. Ασκώντας το προνόμιό μου ως βουλευτή εκφώνησα λόγο προειδοποιώντας γι’ αυτή την παρωδία. «Δημιουργήσαμε μία εκπληκτική ευκαιρία να πλήξουμε στην καρδιά της τη φοροδιαφυγή, να εισπράξουμε τεράστια ποσά και να δώσουμε στον λαό μας ένα δείγμα δικαιοσύνης. Μην τη θυσιάσετε στο βωμό του Μνημονίου», είπα. Ο Ευκλείδης με άκουγε σιωπηλός από τα υπουργικά έδρανα. Οι σύντροφοί μου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με κοίταζαν σαν να είμαι ο τρελλός του χωριού, ανίκανος να το βουλώσω, όταν πρόκειται για αλήθειες που δεν βολεύουν. Τα ΜΜΕ δεν ανέφεραν τίποτε. Το φθινόπωρο ο Δανής παραιτήθηκε, αφού παρέδωσε την έκθεσή του στον Αλέξη. Η φοροδιαφεύγουσα ολιγαρχία, με τη βοήθεια της καλλίτερής της φίλης, της τρόικα, τη γλύτωσε ατιμωρητί.**

Το άλλο τηλεφώνημα ήλθε από τον Αντώνη Στεργιώτη, τον οποίο είχα διορίσει στο ρυθμιστικό όργανο που εποπτεύει τα τυχερά παιχνίδια – διορισμός που είχε συμπέσει με την αποξένωσή μου από  τον Ρουμπάτη.***  Διηγήθηκε μία παρόμοια ιστορία: το λόμπι της βιομηχανίας του τζόγου, σε συνεργασία με το γραφείο τού Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και τη συγκατάθεση του υπουργού οικονομικών, τον ωθούσε σε παραίτηση, ώστε να ανακληθούν τα μέτρα που είχαμε λάβει για να τεθεί τέρμα στην εξάπλωση των τερματικών βιντεοπαιχνιδιών. Πριν φύγει το έτος, είχε φύγει ο Στεργιώτης  και μαζί του και οι περιορισμοί που είχαμε επιβάλει σ’ εκείνους που προσπαθούσαν να κερδίσουν από την απόγνωση του πενόμενου πληθυσμού μας».   

Σώτος – ανόητος κατά την εισαγγελέα της έδρας στη δίκη Διώτη.

* Να θυμίσω ότι ευθύς ως το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας για δεύτερη φορά [1993], τροποποίησε άνευ χρονοτριβής το περί απιστίας άρθρο 390 του Ποινικού Κώδικα, ώστε να μην αρκεί «πρόθεση» πρόκλησης ζημίας, ήτοι και ενδεχόμενος δόλος, αλλά να απαιτείται «γνώση» του ότι με την ενέργεια ή παράλειψη του δράστη  προκαλείται ζημία σ«την περιουσία άλλου, της οποίας βάσει του νόμου ή δικαιοπραξίας έχει την επιμέλεια ή διαχείριση».
** Γεγονός είναι ότι τα μύδια ξύπνησαν αγά, ως συνήθως https://www.thepressproject.gr/article/80057/Apokleistiko-Kinduno-paragrafis-ekatontadon-xiliadon-upotheseon-forodiafugis-kataggellei-to-SDOE
***Ο Ρουμπάτης, Διοικητής της ΕΥΠ, τον είχε παρακαλέσει, μαζί με τον Σαγιά, ΓΓ του Υπουργικού Συμβουλίου, να διατηρήσει στη θέση αυτή τον γνωστό και μη εξαιρετέο Ευγένιο Γιαννακόπουλο, παλαιό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, μετέπειτα κολλητό τής Μιμής, εν συνεχεία δε του Ντέπιουτη κ.λπ.

Βλ. και http://anemosantistasis.blogspot.gr/2016/06/blog-post_354.html