Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πώς ένοιωσα ως Χαρμαντίδης.

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

investmentΤην επικαιρότητα και την ειδησεογραφία μονοπωλούν, ως συνήθως, οι ατάκες των πωλητικών εναντίον αλλήλων, πράγμα που δείχνει πόσο χαμηλό είναι το επίπεδό τους, αλλά και το δικό μας, αφού αυτοί είναι πλασμένοι κατ’ εικόνα και ομοίωσίν μας. Άρθρα επί άρθρων γράφονται  από κονδυλοφόρους που τους αρέσει ή δεν τους αρέσει ο ένας ή ο άλλος πωλητικός, επειδή ταιριάζει ή δεν ταιριάζει με τα πολιτικά τους φρονήματα.

Το διαδίκτυο κατακλύζεται ακαταπαύστως από «ειδήσεις» τύπου «η τάδε γκόμενα ρίχνει το instagram με αποκαλυπτικό μαγιό», «η δείνα γκόμενα, όπως δεν την είδατε ποτέ», «ο τάδε φλούφλης χωρίζει με το δείνα ξόανο», «δείτε την παρουσιάστρια με τις τρεις κόρες της», «ο Ψινάκης με ιδιωτικό αεροσκάφος στο Nammos», «ο Ντάνος κάνει και τούτο», «κολάζει με το μπούστο της η Ελισάβετ Δοβλιατίδου του Survivor» και άλλα παρεμφερή. Κι’ από κοντά ο ΕΝΦΙΑ [υψηλότερος στο Αιγάλεω από τις βιλάρες της Μυκόνου, της Κέρκυρας και του Πόρτο-Χέλι, εξ ου και ο Τζανακόπουλος είχεν ανακράξει προ καιρού «δεν έχουν ζήσει οι άλλοι δυο χρόνια στο Αιγάλεω»], η ανάπτυξη που όλο έρχεται επί οκτώ συναπτά έτη και δεν λέει να φτάσει, ο πρωθυπουργός να μιλάει για επιχειρηματικότητα, ενώ δεν έχει νοιώσει ποτέ την αγωνία τού τέλους κάποιου μήνα που πρέπει να βρεθούν χρήματα, για να μην σφραγισθεί μία επιταγή, να πληρωθεί το προσωπικό και το ΙΚΑ, η Εφορία, η δόση στην τράπεζα κ.λπ.

Μετά διάβασα ότι εχλευάσθη από κονδυλοφόρο τινά ο χειρουργός Γρηγοριάδης, πατήρ του ηθοποιού Κλέωνος, επειδή ως αριστερός και Συριζαίος δηλώνει ότι όσο κυβερνά η αριστερά δεν θα χρεώνει τους ασθενείς που χειρουργεί. Δεν κατάλαβα πού είναι το πρόβλημα, αφού ουδείς έγραψε ότι η δήλωση αυτή αποτελεί προτροπή προς τους πολίτες να ψηφίζουν εσαεί ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να χειρουργούνται δωρεάν. Αλλά κι’ έτσι αν είναι, προς τί ο ψόγος; Αυτός προσφέρει εγχείρηση δωρεάν, οι άλλοι, όλοι, προσφέρουν διορισμούς, μείωση φόρων, μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση εισφορών και άλλα καλούδια. Αυτός δεν κατέλαβε θέση στη Διοίκηση ως ιστορικό στέλεχος της αριστεράς, αντιστασιακός κ.λπ. Προσφέρει την ειδικότητά του δωρεάν. Ωραίος και μαγκιά του!  

Απ’ όλ’ αυτά τα φαιδρά που με τριγυρίζουν, εγώ ξεχώρισα το πιο φαιδρό, κατ’ επιεική χαρακτηρισμό: τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν πίστευε πως η εταιρεία «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» θα προέβαινε σε επένδυση € 300 εκ., όταν του την ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εν λόγω εταιρείας, θυγατρικής της Philip Morris International. Εν πρώτοις δεν διευκρινίσθηκε, αν τελικά τον επισκέφθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Philip Morris International ή ο Διευθύνων Σύμβουλος της «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ». Δεν έχει μεγάλη σημασία όμως. Ας πούμε ότι τον επισκέφθηκε ο κ. Χαρμαντίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ».

Το δεύτερο ερώτημα που ανακύπτει είναι: «γιατί τον επισκέφθηκε ο κ. Χαρμαντίδης;». Τί νόημα είχε αυτή η επίσκεψη; Απλά για να του ανακοινώσει την πρόθεση για την επένδυση; Προς τί; Έτσι ενεργούν όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές; Ως καλόπιστος που είμαι, ίσως δε και αφελής, πιθανολογώ ότι πήγε για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι θα κάνουν αυτή την επένδυση και να του επισημάνει ότι καλόν θα είναι να μη τη σαμποτάρουν οι μανδαρίνοι της Διοίκησης με τη δυσκοιλιότητα και τη γραφειοκρατία που τους διακρίνουν.  

Το τρίτο που σκέφθηκα είναι ότι ο κ. Χαρμαντίδης θα έφυγε χαρούμενος από το Μαξίμου έχοντας τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι οι αριστεροί [λέμε και καμμιά μ..] δεν θα προβάλουν προσκόμματα στην επένδυση.

Εκείνο που επίσης αναρωτήθηκα, μετά την ως άνω ανακοίνωση του πρωθυπουργού, είναι τούτο: «πώς να αισθάνθηκε, άραγε, ο κ. Χαρμαντίδης, όταν άκουσε τον πρωθυπουργό να λέει δημόσια ότι δεν πίστευε στην πρόθεση της «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» να κάνει την επένδυση», αφού, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μόλις ο κ. Χαρμαντίδης έφυγε από το γραφείο του, ρώτησε ο πρωθυπουργός τον Τζανακόπουλο «μήπως μας κοροϊδεύουν;». Τούτη η απορία μπορεί να ερμηνευθεί με δύο τρόπους. Ο ένας είναι ότι ο πρωθυπουργός  γνωρίζει το χάλι της οικονομίας μας και δεν πιστεύει ότι σοβαρός επενδυτής θα προβεί σε οποιαδήποτε επένδυση στην Ελλάδα, εξ ου και διερωτήθηκε, μήπως και είναι πολύ τρόμπας ο επενδυτής που τον επισκέφθηκε. Ο άλλος είναι ότι ο πρωθυπουργός αντελήφθη πως ο κ. Χαρμαντίδης είναι ένας αναξιόπιστος άνθρωπος που πήγε στον πρωθυπουργό να του πει μια μαλακία, έτσι για να περάσει η ώρα.

Υφ’ οιανδήποτε εκδοχήν αισθάνθηκα πολύ άσχημα, ως Χαρμαντίδης, όταν άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι νόμισε πως του έκανα πλάκα, όταν τον επισκέφθηκα να του ανακοινώσω την επικείμενη επένδυση.  

Αυτά, όμως, είναι ψιλά γράμματα για τους κυβερνώντες, σκέφτηκα. Σημασία έχει η ψήφος στα 17, οι πανελλαδικές που γίνονται δύο, για να γίνουν μετά μία, η προσπάθεια παραμερισμού των εθνικών συμβόλων και παραδόσεων, η εκπαίδευση των ελληνόπουλων σε διεμφυλικές ταυτότητες εξ απαλών ονύχων [«Να Λένα μια λουλού!], η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια ή παρτουζάρια, ο εναγκαλισμός των αδελφών λαθρομεταναστών, η χορήγηση ιθαγένειας σ’ αυτούς, ο Ρουβίκωνας να μη θιγεί, διότι τα παιδιά είναι άκακοι ακτιβιστές, τα Εξάρχεια να παραμείνουν κράτος εν κράτει με δικό τους αναρχικό ΚΕΠ, το φτύσιμο του ηρωϊκού Πυροσβεστικού Σώματος ως σφηκοφωλιάς της δεξιάς [προφανώς οι αριστεροί σβήνουν καλλίτερα τις φωτιές, αφού οι αντιμνημονιακοί μαζεύουν καλλίτερα τα σκουπίδια από τους μνημονιακούς, όπως μας είχε διαβεβαιώσει η κ. Δούρου, τότε που ήταν αντιμνημονιακή], η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ ως άλλου φέουδου της δεξιάς, το μπλοκάρισμα της ξενοδοχειακής επένδυσης στην Κέρκυρα, αφού αυτή είχε περάσει από σαράντα κύματα μέχρι να εγκριθεί και να αρχίσουν οι πρώτες μπουλντόζες το έργο τους.   

Αυτά για τους επίδοξους επενδυτές. Και μοιραίως διερωτήθηκα «γιατί ο Διευθύνων Σύμβουλος της "NCH Capital Inc" που ανεδείχθη πλειοδότρια από το ΤΑΙΠΕΔ το 2013 για το έργο «Κασσιόπη» [ξενοδοχειακή μονάδα στην Κέρκυρα] δεν επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό να του ανακοινώσει τα επενδυτικά σχέδιά του;». Μήπως πληρώνει τώρα αυτή την παράλειψη;

Δεν σας κρύβω, πάντως, ότι περιμένω με αγωνία τα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ, για να απολαύσω «ΘΑ». Όπως κάθε χρόνο. Μια ζωή με τρώει η αγωνία. Την ίδια αγωνία νοιώθω για την εκλογή Αρχηγού της Δημοκρατικής ΣυμπαΤάραξης. Και τούτο, διότι σημείωσα ιδιαιτέρως την αισιοδοξία του Ραγκούση που πιστεύει  ακράδαντα ότι υπό την ηγεσία του το εν λόγω πωλητικό κώμα θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις επόμενες εκλογές. Και ως μνημονιακός σχηματισμός [να μην ξεχνάμε ότι και ο Ραγκούσης έφερε το 1ο και το 2ο Μνημόνιο] θα αντιμάχεται τον άλλο μνημονιακό σχηματισμό του Κούλη. Μεγαλεία δικέ μου. Το μέλλον μου διαγράφεται εξαιρετικώς ευοίωνο. Συγκρατούμαι, βέβαια, κάπως, μια και έχω φάει στη μάπα ένα «mea culpa», ένα «ουδείς αναμάρτητος» και ένα «έτρεφα αυταπάτες».